Mina tarmar i bild

2017-04-21 Skriv en kommentar
Okategoriserade

Har genomgått en stunds ont för att få reda på att jag inget har i mina tarmar. Koloskopi heter undersökningen och en helt underbar läkare Joel Marmur på Ersta underbara sjukhus valde en liten snäll barnslang att köra in i mina tarmar. 

-Ge mig all bedövning jag får sa jag till den hyggliga sjuksköterskan och blev bönhörd. För jag visste att det är smärtsamt. Men med dr Joels varsamma hantering, barnslang, smärtlindring och lugnande blev det helt Ok. Värre nästan var de 4 liter Laxabon som skulle intas innan. Kräkframkallande.  ​Glad nu även om rumpingången är öm. 

​Motsatsen till smärträdd är konstnären Marina Abromovic från exjugoslavien.. Såg hennes eller snarare lyssnade på guiden Liliana Spiros (konstvetare) utmärkta visning av hennes konst  på Moderna Museet i Stockholm. Marina är gränslös i sin upptäcksfärd över vad kroppen tål –  i tystnad, i smärta i uthållighet.  Utan guide är det svårt förstå vad Marina vill uppnå. Kostar 125 välplacerade pengar. Utställningen stänger den 22/5. Se! Och sen kan ni prata hur länge som helst om hon är en världsartist eller bara  knäpp. 

Liliana och bakom syns ett av verken. 

Hur är 60plussarnas hälsa? Sånt vill jag kunna och till min stora glädje så är dagens generation friskare än tidigare 60plussare. 
Här sitter Mats Ögren Wanger i mitt kök.    Han  skall skriva  en debattbok, Diagnos Sverige framtidens hälsa, och jag ska bidra med det jag vet. Och en sak vet jag: mappiesarna mår bättre!!

Kolla bara konstnären Börje Lindberg som fyller 89 i maj. Han dansar tango,simmar och ska snart ha utställning i Stockholm. Han bör på en träskulptur han sålt till mig och som behöver en liten omplåstring. Vilken Karl. Är han en Mappie? Nja. Dock en mappieförebild. Här syns två extremt ohälsosamma kvinnor Judy Garland och hennes dotter Liza Minelli. På riktigt heter de Sofia och Gabriella Lockwall och häromkvällen såg jag deras uppsättning av de framgångsrika men ack så olyckliga mor och dotter Garland/Minelli. Sprit, tabletter och många män. Det är inte så friskt. men låtarna har överlevt och är eviga.  FöreställningenJudy och Liza  går på turné. Håll utkik. Nu säljer de sitt hus i Waxholm, Lena och Gösta Linderholm. Utflyktstället, butiken,  för de som älskar Lenas keramik och tyger ska ändå finnas kvar, säger hon. Innan det blev Lena och Gösta var det Gösta och jag. Vi var kära i tre år, sen lockade en annan man. Underbart roliga år. Varför plockar jag fram det nu? Jo för jag är i summeringsfasen. 70 år – vad har hänt. Alla jag älskat! Och övergett eller som övergivit mig. Så fick jag just den här underbara bilden. Rulla in en boll och låt den rulla, sjöng Gösta. Och jisses vad det rullat sen dess.  Men nu är det färdigrullat. Här står Lucio och ska göra pesto med Susanna Arwin. Susanna är konstnären som skapat Den svenska tanten. Här i porslin och liten tant i brons. Tanten är också prisskulptur i Årets Mappie.  Den ängsligt intryckta handväskan har nu i Susannas tantprojekt förvandlats till ett vapen   Eller till ett handväskberg i Hammarbyhöjden i Stockholm. Den 27/4 är installationens öppningsdag. Se blytunga handväskor – eller är det  en vapenarsenal? Tanten lever i alla fall i konsten. Har två tanter som vaktar huset i Dalarö. Och de är beredda mef sina handväskor. 

Alla har redan sagt allt

2017-04-12 Skriv en kommentar
Okategoriserade

Gick förbi Drottninggatan och det var större än jsg föreställde mig. Blomsterhav och kärlekshälsningar och vördnad. Alla hade nån slags känsla av att det kunde ha varit jag. Det finns ingen gata i hela stan som är så full av gående. Varje dag. Alla minns nog vad vi gjorde dem 7 april vid 15-tiden. Jag satt med skådespelaren Leif Andree och åt bulle. Den härGlada bilden togs  innan kl tre. Så här känner jag mig oft,a sa han och tittade på tavlan motvind. Sen blev det verklig motvind när hustrun inte svarade i telefon och innan han fick ihop sin familj. Alla Safe. Intervjun fick ett abrupt slut. 

Ett annat datum -så mycket glädje, alltså totala motsatsen – jag vill minnas är Årets Mappie galabåt 2/4.

vilken fest och vilka föreläsare. Och Åsa Lundegård som kliver ur min klänning för att fortsätta i en ny egen. Så bra symbolik!Lucio fick följa med den här gången för att särskilt njuta av konferencieren Pia Johansson. Erik Reinfeldt var stolt över pappa Fredrik. Vi andra mer beundrande.  Litet småsyskon kommer snart. Gravida sambon Roberta var inte med. Det var heller inte gravida Amanda Widell.  Hennes och Alex Schulmans barn Charlie och Frances hjälpte pappa signera. Om ni vill se mer av galan så kolla bredvid på hemsidan. Fullt av bilder. 

Ytterligare ett datum att minnas –  8/4. Kalixdebut. Möte med Annika Anderssons Kalix. Hennes man Andets, champagekylen utanför huset

 och två trogna M läsare Inger Tobell och Ingrid Holmer  vilken superhelg det blev! Tack. 
Vad förenar oss? M och framförallt M s populära resor. Och kärleken till fantastiska M resechefen Kerstin Broström. Här skålar vi för henne. Ses på Italienresan! 

Ren, löjrom, klådda, varma hjortron och efter kall skotertur choklad med vitamin R. R=Rom. Vi återkommer! Fick reda på kineser och israelers nya turistattraktion i området. Bada från isbrytare. Det ville inte Inger prova(bilden). Inte jag heller. Turisterna ligger i uppblåst varm overall och flyter. Endorfinpåslag! Tack för den här gången. Vi sitter vid elden kollarmånen och tar oss en nattfösare. Exotiskt. 

Kuba i kroppen

2017-04-04 Skriv en kommentar
Okategoriserade

Här står Siv och Annica. Två mangos med en mango. Kvinnor kallas mango i Kuba.  Söt, fast härlig aptitlig frukt, . Det vi har mellan benen kallas papaya, en rosafärgad saftig exotisk frukt. Låter roligare än snippa. 

Jag har Kuba kvar i kroppen. O ch framförallt i skallen. Ett uppfinningsrikt land som tar till vara det de har eftersom handelsbojkotten tvingat dem då inget nytt finns att köpa. Kolla blomsterlådorna. Havanna och Trinidad var höjdpunkterna  – inte Varadero (trots den vackra stranden) -dit de flesta charterflygen går. Men hotellets vsttengympa var en hit! Aldrig varit med om en så rolig och kärleksfullt omhändertagande av 30 bleka 55pluskvinnor på Ms underbart omväxlande resa. Oförglömligt. Och som vi skrattade!Fina mangos på stranden.Gudrun,  Tove, Marianne, jag på stranden i Varadero. 

 nästa blogg handlar om Årets Mappie. Vilken våtfest. Nej båtfest. Men först Hasta la vista Kuba. Larissa vår mest dansglada läsare. I sin egen Lets Dance!

Hälsningar från Havanna

2017-03-21 Skriv en kommentar
Kuba / Läsarresa

IMG_1377

Vi bor hemma hos kubaner på deras bed and breakfast. Annorlunda komma in i någons hem och sova bland kristuststatyer, plastblommor och vackra spetsdukar. Ett rosa hus i Trinidad en helt underbar stad och fem glada M-are som får frulle på morgonen av Luisa.

havanna2

Inger, Barbro Gunvor och Margrethe och jag bodde finfint i Casa Rosada. ”Ta med toapapper. Det finns inget på Kuba” sa man till oss. Bullshit. Det mesta fanns men från anno 1970. Och modernt toapapper.

IMG_1399
Spetsdukar – stora, vackra, handgjorda. Margrethe slår till får ett pangpris.

IMG_1403
Taxiverksamheten blomstrar och de flesta har gamla amerikanare fr 50-talet. Välskötta som bebisar. Bilägarna blir snart den nya överklassen, liksom alla som jobbar i turistindustri.

IMG_1362
Lyckliga kvinnan i vattenfallet i nationalpark en är Mona Nelding som förser oss med Resorb när det blir för mycket vitamin R (rom).

IMG_1353
Rysk limousine på väg till djungeln för vandring och bad i naturliga pooler. Vi är i Trinidad och ser Kubas landsbygd.

IMG_1324
Det skulle vara så dålig mat, sa man. Men det har ändrats om du är turist och har råd betala finns det goda möjligheter också till god mat.

IMG_1320

Restaurangen i Trinidad, som också är ett museum för alla oss som älskar gammalt glas och porslin. Otroligt ställe.

IMG_1314
Romprovning och cigarrtest.Tove, Larissa, Marianne, och Barbro.

IMG_1311

Bi Karlahag fick ont i foten och Susanne Bertilsson passade på att vila benen. Jag skjuter på. Vi går minst 10 000 steg per dag plus lite salsa!
IMG_1346

Visserligen död men alltid levande

IMG_1341
Överallt musik – på krogen, gatan, i hemmet. Alla kan dansa. Här blir Marianne uppbjuden på en av de vackraste och roligaste krogarna jag någonsin varit på.

IMG_1307Äntligen hav. Barbro i Grisbukten, där amerikanerna fick stryk av kubanerna 1962 vilket ledde till Kubakrisen.

IMG_7470

IMG_1249

Vi lär oss dansa Salsa, 30 kvinnor, lika många män men bara hälften så gamla och män och M-arna knyckte på höfterna och räknade steg och vi ville bara ha mera. Här dansar jag med Viktor vår lokala guide. Alla   KAN dansa salsa på Kuba. Det är inget professionellt det kommer med modersmjölken. 

IMG_1238

Marianne, Tove, Kicki, Marita, Annika – alla med M:s praktiska succéväska!

IMG_1213

Hemingways skrivarstuga.  Han älskade Kuba och bodde här i 19 år med två av sina tre fruar tills han tvingades lämna landet i samband med revolutionen.

IMG_1221

Här ligger hans älskade hundar begravda. Två läsare från Uppsala, Birgitta och Eva. Och bakom fen berömda båten Pilar. 

IMG_1190IMG_1202IMG_1198IMG_1164