Konsten att ta hand om livet.

2017-08-21 Skriv en kommentar
Barn / Familj / Gotland / Konst / Möten / Skåne / Trädgård

Allt eftersom åren går blir man duktigare på att ta hand om livet. För att förväntningarna dämpas. Toleransens mjuka dimma lägger sig över utbrott och irritation. Vilket inte innebär att man slätas ut. Här står två ivriga konstnärer. Gustav Kraitz, 91 år, ställer alltid ut nånstans men nu förbereder han stora keramiska kuddar som ska ställas ut hos Sven-Harrys museum i Stockholm våren 2018. Hustrun Ulla som också är konstnär har gjort den vackra gravida kvinnan mellan dem. För dem är morgondagen en bärare av möjligheter. Så vill jag också tänka. Träffar dem i Båstadtrakten där de bor helt underbart och där jätteugnen står och ska bränna framtidens konstverk. En fanfar för Lucio som blivit 70 och grannen Torben tar fram sin trumpet. Det var en alldeles vanlig måndagmorgon med lite grannkärlek.

Puss och tack för en dag till. Har inte riktigt vant mig vid min nya ledighet, men känslan av att tacka dagen har höjts upp till hundra. Blomsterprakten är från Norrvikens trädgårdar – ett ställe jag vill återkomma till. Så långt från motsättningarna i Stockholm mellan de som vill vara kvar i vårt land och de som vill skicka hem. Vår tids frågor blir alltmer komplicerade och det svårt att vara tvärsäker. Låt toleransens milda dimma svepa in över aggressiviteten i vårt land.

Även gamla tjurar blir mildögda. Här står mediatungviktaren Ove Joanson och hyllas av sina barnbarn Märta och Tuva. Ove fyllde 70 och fyllde hela Stavsnäs med gratulanter, musik och en riktig rodeotjur. Denna duktiga, varma människa som en gång i tiden skickade sina sylvassa kommentarer från Washington till oss kunde inte hålla tårarna borta när hans småflickor bjöd upp sin morfar.

Ajö min bil. Det är jag som skickat in dig i en för tidig plåtdöd. Men enligt ANDERS PLÅT återanvänds det mesta av dig. Skönt. Blod svett och glädje. Min son Filip och Rennie kör sitt vågade projekt Brofästen vidare. Det är Teatern under bron som lockar folk till Liljeholmsbrons brofäste för att bland annat se pjäsen Skuldsanering, där jag tyckte mig se en stjärna födas. Isabelle Tuoma Pettersson.

Utmattande kärlek. Fyra på en gång. Ljudnivån hög och plötsligt så försvann den tolerans jag berättat om. Farmor fick tillbaka en skarp ton. En av de fyra sa argt när vi skiljdes åt efteråt:

– Jag vill inte träffa dig mer farmor.

Så gick det med den milda dimman.

Jo, vi blev sams.

Nu säljer min son Filip och Lina sitt älskade gula hus i Roma på Gotland. Så mycken glädje det bott i dessa väggar. Först Guds glädje – huset har varit ett missionshus, sen glasblåsarkonstnärens glädje och nu småbarnsföräldrarna Adamos glädje, som nu drar till norra Gotland. Gå in på hemnet.se och kolla mellersta Gotland. Ett gult hus med torn och en hel länga därtill och massor av bilder. Roma Larsarve heter huset.

Tagga inte ner

2017-08-13 Skriv en kommentar
Föreläsning / Möten / Skåne

Nu ges råd till duktiga flickor att tagga ner, sa Birgitta Ohlsson (liberal) på Fredrika Bremerförbudets hälso- och jämställdhetseminarium i Apelryd, Båstad. Men, som Birgitta sa: Lyssna inte, duktiga flickor ska istället ges plats!  

Det blev ett sympatiskt samtal mellan henne och förbundets ordförande Louise Lindfors som sjöng in årets Apelrydsseminarium med en djup vacker röst. Extra bonus på en superintressant tvådagars konferens.
Men farliga siffror förmörkade den glada stämningen. Det handlar utmattningsökningen bland unga flickor och vårdpersonal. Det senare visste jag men hade inte koll på 18–24-årsgruppens sjuktal. De är stressade och pressade och en del i utvecklingen handlar förstås om den kära uppkopplingen. Allt underbart som vi får via mobilen har också en baksida. Ska ta reda på mer om de unga flickornas fatigue.
Men flickorna bakom Gigafood, Rebecka Karlsson och Ida Högberg, hade mycket energi och körde full fart framåt med sin spännande hållbara veganmat som nu ska rullas ut på bred front.
Imponerad blev jag också av läkaren och politikern Barbro Westerholm. Hon som en gång såg till att homosexualitet inte längre klassades som sjukdom. Hon fick pris för alla års jämställdhetskamp.
Själv skulle jag prata om att hålla i längden. Men det mer prat om vad man ska göra med alla de kvinnor som inte nås av de duktiga flickornas livsstils- och hälsobudskap.

Det här är en helt underbar med hälsosam frukost hemma hos Bosse och Ulla Lundevall i Torekovs vackraste hus, dit jag hade bjudit in mig och Lucio. Ulla är en garanterad duktig flicka och Bosse kör råsaftcentrifugen varje morgon. Inte precis en standardvara i de flesta hem. Inte hos mig heller. Men vi blev inspirerade.
Fortsätter på duktig flicka-temat och visar två till som jag träffade i just Torekov – konstnären Agneta Livijn som är glad i hatten över sitt nya husbygge.

Och Sophie Dow vars dotter Annie saknade ett antal kromosomer, vilket resulterade i att mamma skapade ett nytt liv för henne och andra barn som har mentala skador via mindroom.com, en fantastisk pionjärinsats. Applåd för Sophie. 
Och vad är då Torekov känt för? Jo, för att där badar alla från de allmänna bryggorna helst i mycket fransig badrock för att visa att de är torekovare sen generationer Det är en mycket rik semesterort i Skåne, så de har råd att köpa ny badrock men då kan ju omgivningen tro de är nyinflyttade.

Festival i brott

2017-08-03 Skriv en kommentar
Gotland / Okategoriserade

Här står jag med Sveriges bäst säljande deckarförfattare: Martin Widmark. Mannen bakom Detektivbyrån Lasse-Maja. Camilla Läckberg, Jens Lapidus och andra deckardrottningar och -kungar har ingen chans. Lasse Maja regerar. Crime Gotland har startat och jag har mjukat upp mig med att prata med Denise Rudberg med 600.000 sålda elegant crimeböcker där Östermalmskvinnan 60 plus, Marianne Jidhoff, regerar. Och grabbarna som tillsammans skriver om SolBritt Sollan på Singö – 60 plus hon också. De heter Johan Kant och Anders Gustafson och ogillar precis som Denise för mycket av blod tortyr och våldsamma detaljer. Att ha kvinnliga huvudpersoner som är 60 plus är så ovanligt att det blir ett seminarium.
Det blev ett skojigt samtal om hundar som dreglar och farmor/mormorsförebilder och om 60 plussare har sex. I morgon ska jag intervjua Malin Persson Giolito som skrivit en helt lysande bok, Störst av allt. Då ska jag bland annat fråga henne om vad som är hennes störst av allt. Hennes pappa GW Persson undervisade mig i rättssociologi och jag blev hopplöst förälskad. Då fanns hon som bebis.
Några år senare kom Filip till världen. Här med fru fotografen Lina. De var starten på mitt förhållande till Gotland. En ö som har allt min sommar önskar. En gång i tiden var det Österlen men numera har Gotland tagit förstaplatsen.
Vad är hemligheten? Konsten. Människorna (Gunilla Axén på bilden) kyrkorna. Och alla de ljusa vägarna.
Och maten. Här serverar gården Nypling Mat och Vin oss gotländska läckerheten med ätbart ogräs. Så gott! Nä nu ska jag sluta tjata om denna märkliga ö. Det här däremot är fotograferat på Muskö och kära läsare – vad är detta?

Semesterön för pratglada

2017-08-02 Skriv en kommentar
Gotland / Konst / Möten

Gotland är rena euforin för semesterfirare som vill träffas. Vart jag än går på den här roliga, vackra, knasiga Öjn är det nån som vill prata, visa, sälja något. Halva bilen är redan full av fina gotlandsvaror från kofta, keramikfat till knashalsband.
Om du inte redan varit där så besök Skolgalleriet i Vänge. Där håller stenskulptören Anders Thorlin till (hatt) med sitt 20-åriga skolprojekt Skolbänken. I kyrkan i närheten finns hans nya huvuden. Dalhems kyrka är så vacker. Gotlands kyrkor är konstskatter. Med Anders skallar i alabaster och andra fantastiska madonnehuvuden blir det ännu vackrare.
Här sitter Ingegerd och Carl Folcker och firar diamantbröllop (60 år). Vi hamnade bredvid dem vid ett frukostbord och Ingegerd berättade hur de sågs på svenska ambassaden i Washington och hon sa honom vill jag ha! Och på den vägen är det 60 år senare. Hur gör man? Heja!
Vem som såg vem först, Gunilla eller Theodor får du reda på när jag skrivit artikeln om författaren Theo Kallifatides. De bor på norra Gotland och det är det närmaste Grekland han kommer. En liten oliv påminner om hans hemtrakter. Också där kunde jag slå mig ner äta valnötspaj och prata.
Åker ner till det som numera kallas för Sudermalm (så många stockholmare där) på södra Gotland och träffar Lena Katarina Swanberg och hoppsan vem kommer där om inte M-medarbetarna Angelina Jolin make Stefan Andersson och dotter Julia. Nu pratar vi igen. Den här gången över en saffranspannkaka.
Konsten på Körsbärsgården är storslagen. Här Fredrik Wretmans jättefot och Miesentals silverkropp.

Vad är trygghetspunkt? Är det där gotlänningarna ska samla sig när ryssen kommer?
Kolla brevlådan! Vart man än vänder sig på Gotland finns det nåt att glädjas åt.
Som de här två herrarna i eftermiddagssolen i När med varsin öl. Fredagsmys sa de när vi passerade. Såg ut som Kenoreklamen och lät som en sådan också.
Här tror man på ärlighet. Köpt lamm, potatis, fin ost och psalmbärssylt i olika gårdsbutiker, obemannade, lägg pengar här står det eller swisha. Och det verkar funka.
Och alla dessa vackra vägrenar.
Och ängar.
Och slapp estetik. Lucio mår bra.
Sol. Sol. Och imorgon börjar allvaret i alla fall för mig med Visby Crime Festival.
Romakloster en uppmjukning med pjäsen En vintersaga, det är våld på Shakespeares tid. Så bra pjäs och skådespelare. Och utomhus. Underbart.