Starr och starstruck

2016-10-20 Skriv en kommentar
Äldreomsorg / Kultur / Lyckokryssning / Möten

Annonsen laddas.

Grå starr sa doktorn och tog fram stora demonstrationsögat och förklarade vad han skulle göra med min lins och föreslog en ny fantastisk lins som innehar det vackra namnet Symfoni!Ögonläkare Mats Örndahl och ett öga i genomskärning. Vi bestämde operationsdag efter M:s Kambodjaresa. Överst Hanna, aktivitetssamordnare med vårdhunden Ayla från Hundstallet, och verksamhetschefen Aviva som visar mig ett trivsamt vård- och omsorgsboende i Nacka, Stockholm. Att bo så här och dessutom ha trädgårdsinriktning med mycket utomhusvistelse för de demenssjuka kostar lika mycket för kommunen som moster Lilianas kommunala plats i stan. Och det ser definitivt inte ut så hos henne. Nackastället Kungshamn ger vinst. Så jag är inte den som stämmer in i kören mot vinst i välfärden. Kommunens boende och Nacka är alltså exakt lika dyra för kommunen och för de som bor där – men skillnaden i trivsel/inredning/trädgård är mycket stor. 

Fråga mig står det på Rebeccas och Ninas bröst och dessa flickor stod i Värtaterminalen och lotsade 700 M-läsare rätt i den nya Siljatetminalen, mot årets Lyckokryss! På båten bland föreläsarna fanns två kärlekspar som spred lycka.

Mattas Klum och Iris Alexandrov jobbar ihop med jordens överlevnad som ämne. Vi fick en hoppfull lektion i vad vi ”den lilla människan” kan göra och vad politikerna gör. Det kändes som att barnbarnen trots allt får en hyfsad planet att leva på.  Jag blev starstruck (stjärnbländad) av herr Klum.

Nedan, Anna Jansson med sin partner Erik. Anna pratade på sin föreläsningstimme bland annat om svärmödrar. Hon hade haft en del erfarenhet av just sådana. Så var det Seniormässan och M sålde bland annat vårt förträffliga schampo för moget hår (det är verkligen bra) och jag pratade om mappiesens förträfflighet. De här glada M-läsarnas namn skrev jag upp på en lapp. Vad händer? Hittar inte lappen. Ett riktigt seniorbeteende. Ursäkta damerna! Men är det inte Mona Sahlin? Jo, det är Persbrandtpremiär på Macbeth och Maxim är packad till bristningsgränsen av kända huvuden. Mona kommer med kamraten Rikard Wolff.

Hur var pjäsen? Shakespeare som om det var Dramaten, med en suverän ensemble. Blod, mord och kilt. Ångest, ruelse och en strålande Marie Richardson som fru Macbeth.

Hur var Persbrandt? Magnifico. Han har definitivt valt denna pjäs där han får blomma, prunka och vissna.

I vimlet syntes mor Ingalill P och svärmor Barbro Lundell.

Mitt omväxlande liv

2016-10-16 Skriv en kommentar
Familj / Föreläsning / Resa

Annonsen laddas.

img_3218Var på Äldreomsorgsdagarna på Stockholmsmässan och pratade om hur vi 40-talister kommer att bli när det är vår tur att bli omhändertagna. I publiken satt 1 500 ”äldrechefer” som fick en crashcourse i mappiekunskap. Precis när vi ska börja och Ulrika BeckFries ska inleda, går strömmen. Hon får stå på golvet och inviga i ett mörker som varade till dess jag skulle börja tala för då kom ljuset.

Jag pratade förstås också om att vara anhörig till en gammal person som inte klarar sig själv och vad vi skattebetalare tror att samhället kan göra.

img_3220


img_3222Sen fick jag bekanta mig med kisstänkssyddet för gamla män – en rejäl sak att ha mellan benen och med den illröda mjuka toasitsen som framför allt används till dementa. Sitsen syns och det går rätt. Tänk så mycket man får lära sig om livets praktikaliteter. 


img_3105Men innan toaskydd och äldrevård så kvistade vi på redaktionen iväg till Lissabon på konferensresa. Vi idkade walk and talk-konferens för att dryfta 2017 års M samtidigt som vi kunde titta på den vackra och intressanta staden med så många fina hus.

img_3164img_3114

På kvällen tränade vi på social samvaro, som det heter, på stadens restauranger – roliga, många och hyfsat billigt. Vi tog tåget till Cascais vid kusten och träffade mappeisar som valt det vackra och skattevänlliga stället att pensionera sig på. Vi förstod dem.

img_3116Den lyckade resan till Lissabon berodde till stor del på vår guide Gunilla Holma, här med famnen full av vitt portvin, Portugals stolthet.

img_3136Roligt och mycket bra inslag var de portugisiska TukTuk, många får plats, det fläktar fint och man kommer fram och hela tiden en underbar utsikt. Åk gärna till Lissabon.

img_3103

img_3172img_3226Var med i Malou efter 10 och möte med världsprofessorn Hans Rosling, min idol, som sa till mig att vi journalister tror för mycket. Vi måste veta. Helst ville han hålla förhör med oss. Tillsammans kunde vi dock enas om att världen verkligen har blivit bättre! Det visste han och jag trodde det.

img_3227Sen direkt till Mall of Scandinavia (Sveriges största galleria) och hoppas det är sista gången. För stort för min smak. Men det var Ella, 7-åringen, som önskat sig en shoppingstund med farmor och farmors plånbok. Pengarna räckte också till en fjäder i örat.

Nu strax är det dags för Lyckokryss. En båt kommer lastad med läsare och föreläsare. Alltid lika roligt!

Hem ljuva hem

2016-10-01 Skriv en kommentar
Barn / Familj / Hemma

Annonsen laddas.

Så hann vi precis lämna Aruba innan orkanen stängde flygplatsen. Arlanda visade sig från sin vackraste sida med höstfärgade träd och strålande sol kl 17.30 Själva flygplatsen inte direkt vacker. Men när flyget landar blir även byggnaden tilltalande för då är jag ju nästan hemma. 
Tänk så underbart det är att bo i ett vädersäkert (nästan) land och som är trea på världens minst korrupta land. Före ligger Danmark och Finland.

Hemma väntade utsikten från vår lilla terrass och statyn Simone som är det första jag ser när jag kommer hem. Hemlycka. Facebook, Instagram och DN på nätet gör att man är någorlunda uppdaterad om vad som hänt konungariket Sverige, sina närmaste och sina vänner. Men ansikte mot ansikte är ändå bäst. Här med fillifjonkanfamiljen som också bor i Högalids församling. I morgon blir det ansikte mot ansikte med Värmdöfamiljen. Då ska vi bruncha ihop.

Men först tvättdax! Jag ropar på Lucio. 

Hurricane Matthew

2016-09-29 2 kommentarer
Resa / Semester

Annonsen laddas.

När det här skrives vet vi inte om KLM-kärran lyfter som vi hoppas från Aruba ikväll. Området har drabbats av orkanen Matthew och den rör sig mot oss här. Medan personalen säkrar upp för att klara jättevågor och allt som kan blåsas runt lugnar de oss med att Aruba brukar klara sig mycket bra. 

Det är alltså röd flagg på stranden men här på vårt hotell så flaggar man rött för andra saker. Kolla bilden.

Är flaggan på solstolen uppe så kommer dryckeskillen och tar upp beställningen. Det fick bli en mojito – klockan var ändå happy hour. Denna togs i går före regnet i dag och orkanvarning.

En som blev dörädd över orkanvarningen och skyndade sig hem till hundar och kattunge var öns enda KBT-terapeut Eva Rusz som precis skrivit klar sin bok om psykopatrelationer. Alla lösa föremål skulle inomhus och batterier och vatten lagras. 

Vi satt lugna kvar och åt klart.

Maten på Aruba har verkligen varit god – trots inslaget av amerikansk blaskkaffe, Wendys hamburgare med mera. Jag fick tips på lysande restauranger.

Åt en kreolsk räkhistoria och en melonsoppa med ingefärsglass och kolasås. De ska Lucio få gör hemma.


Vägde mig på hotellvågen efter sex dygn här och den goda maten hade lämnat spår.
Nu bara väntan och längtan.
Hem. Hem. Hem