Gå på reading och skapa teater

2017-10-25 Skriv en kommentar
Kultur / På scen

– Att gå på en reading är lite som en förhöjd radioteater. Skådespelarna sitter på scen med manus framför sig och läser mot varandra. En person sitter med och läser scenanvisningar, så att publiken kan följa med i vad som händer, till exempel ”Linda kommer in i rummet”. Det blir en härligt avskalad teaterupplevelse, där publiken kommer nära texten, får lyssna på den och skapa sina egna bilder i huvudet – samtidigt som man ser skådespelarnas mimik, kroppsspråk och spel mot varandra.

Det berättar Moa Åström på Playhouse teater i Stockholm, som anordnar readings sex gånger om året.

Efter läsningen får de som vill stanna kvar för ett kort samtal med skådespelarna.

– Vi gör readings av flera skäl: för det första läser vi en sån mängd bra pjäser varje år, men kan bara göra fullskaliga uppsättningar av två stycken. På våra readings får vi chans att prova på pjäser som potentiellt kan bli fullskaliga uppsättningar längre fram. Det ger oss också en chans att jobba med och lära känna fler skådespelare, säger Moa.

Till varje reading anlitas professionella skådespelare och de repeterar från morgonen samma dag, sen kör de inför publik på kvällen. Texten framförs på engelska, direkt från originalmanuset.

Här finns ett filmat smakprov

Nästa reading är Linda av Penelope Skinner. Handlingen: Linda Wilde, 50+, är på toppen av sin karriär och har lyckats balansera yrkesframgångar med familjeliv. Hennes nya idé: att förändra samhällets syn på mogna kvinnor stöter dock på hårt motstånd, och hon får ta upp kampen med såväl yngre kollegor som kostymerna i styrelserummet.

Biljetter via hemsidan.

Från stenåldern till Peter Hjörne

2017-10-06 Skriv en kommentar
Okategoriserade

Nyskrivet, modigt och roligt, det kan man säga om två superduperföreställningar som går just nu.

Ola KjelbyeDen ena handlar om tidningsmannen Peter Hjörnes ekonomiska utsvävningar: Tidningshuset som Gud glömde av Gertrud Larsson. Vem kunde tro att en rekonstruktion kunde vara så rolig? Spelas på Göteborgs stadsteater till  3 november.

grottbjornensfolk_chrisander_brun2Den andra handlar om våra urmödrar neanderthalarna när Amanda Apetrea, Lisen Rosell och Nadja Hjorton i ÖFA-kollektivet tagit sig an Jean M Auels Grottbjörnens folk. Vi samlas kring lägerelden i en tid då sexualiteten saknade manlig blick. Spelas på Turteatern i Kärrtorp till 28 oktober. OBS! Inget för pryda.

När inget skaver längre – hur kul är det?

2017-10-02 Skriv en kommentar
På scen

playhouse_1500

Häromdagen satt vi och pratade om minnen här på jobbet. Om sådant man är säker på har hänt, som man vet att man varit med om, men som man plötsligt får bevis för bara var ett felkomihåg. Något man har skapat i sitt huvud – inte för att luras eller skryta, utan för att man helt enkelt minns det så. Ett minne som blivit en del ens självbild, en fantasi som blivit verklighet.

Och så kommer pjäsen som sätter fingret på just det. Vad minnas man på riktigt? Vad vill man att andra ska minnas när man en gång är borta? När gränserna mellan verkliga minnen och påhittade suddas ut – vem blir man? Och blir trassliga relationer bättre om minnena ”friseras” en aning? Eller – kanske blir allt ganska meningslöst utan det som skaver …

Komedin Prima liv av Jordan Harrison (som för övrigt också skriver manus till tv-serien Orange is the new black), ges på Playhouse teater till mitten av november.

Höstens biopremiärer

2017-08-22 Skriv en kommentar
Okategoriserade

image003Nu är det dags att botanisera bland höstens svenska biopremiärer. Vad föredrar du – 70-talsnostalgi eller semesterdråpligheter?

Här är hela listan:

The Square av Ruben Östlund – premiär 25 augusti.

Becker – Kungen av Tingsryd av Martin Larsson – premiär 1 september.

Borg av Janus Metz – premiär 8 september.

Trafikljusen blir blå imorgon av Ragnhild Ekner – premiär 8 september.

Silvana – Väck mig när ni vaknat av Mika Gustafson, Olivia Kastebring, Christina Tsiobanelis – premiär 15 september.

Märta Proppmätt av Petra Revenue, Samir Arabzadeh – premiär 23 september.

Efter Inez av Karin Ekberg – premiär 29 september.

The Nile Hilton Incident av Tarik Saleh – premiär 29 september.

Winnerbäck – ett slags liv av Øystein Karlsen – premiär 6 oktober.

Korparna av Jens Assur – premiär 13 oktober.

Shapeshifters av Sophie Vuković – premiär 20 oktober.

Vilken jävla cirkus av Helena Bergström – premiär 20 oktober.

Krig av Goran Kapetanović – premiär 27 oktober.

7333 sekunder Johanna av Anette Skåhlberg – premiär oktober.

Ingen tid för kärlek – en film om Johnny Bode av Bo Sjökvist – premiär 3 november.

All Inclusive av Karin Fahlén – premiär 10 november. HÅLL UTKIK EFTER M-MAGASINS FÖRHANDSVISNING!

Lyubov – kärlek på ryska av Staffan Julén och Svetlana Aleksijevitj – premiär 11 november .

Solsidan av Felix Herngren, Måns Herngren – premiär 1 december.

Gordon & Paddy av Linda Hambäck – premiär 22 december.

Monky av Maria Blom – premiär 22 december.

Ted – För kärlekens skull av Hannes Holm – premiär december.

MISSA INTE HELLER DE FILMER SOM REDAN HAFT PREMIÄR:

Superswede av Henrik Jansson-Schweizer – premiär 16 augusti.

Ouaga Girls av Theresa Traore Dahlberg – premiär 25 augusti.

En enda svensk premiär i sommar

2017-07-11 Skriv en kommentar
Okategoriserade
Jlandet2Svensk film har tagit en rejäl semester. Den här sommaren är det bara en enda premiär från svensk bioindustri: Jordgubbslandet av Wiktor Eriksson. Nu får vi vänta till sensommaren då det är dags för Superswede om Ronnie Pettersson och Ruben Östlunds prisbelönta The square.
Men vilken tur att att Jordgubbslandet är en så bra film och en film som kan intressera såväl gammal som ung! Det är en Romeo & Julia-historia där Romeo är tonårige Woytek från Polen som kommit till Sverige med sina föräldrar för att tillsammans plocka jordgubbar i Blekinge, ett sådant jobb som svenska tonåringar hade förr om sommarloven. Julia, jämnåriga Annelie, är dottern på jordgubbsgården och Woyteks chef. En omöjlig kärlek i allas ögon utom i ungdomarnas egna. Förutom det fina romantiska dramat, det extraordinära ljuset och inblicken i gästarbetarnas liv så får vi också titta oss själva i ögonen: Vilken typ av jobb erbjuder vi våra europeiska grannar? Kan vi äta jordgubbar med gott samvete? Hur mycket kan vi tänja ut vår girighet för vinster, billiga bär och byggen?
Missa den inte! Det verkar bli gott om fler svala och regniga kvällar då vi kan gå in i biomörkret och se dessa otroligt välgjorda scener från en svensk sommar i Mjällby, där drömmarna växer om ett annat, bättre liv.
Betyg: MMMMJlandet1

 

Sudda, sudda bort din sura min

2017-06-22 Skriv en kommentar
Okategoriserade

IMG_7813Nu kastar sig kulturtanterna ut i den taktila sommaren, den som faktiskt är överlägsen den digitala. Känna den ljumma vinden, höra fågelkvittret, se solnedgången, smaka på jordgubben, lukta på blommorna …

På bilden har redaktionen sommarlunch och firar vår fenomenala art director Marianne Brandt som går i pension. Men hon ville inte se några sura miner så hon tog med pappersmunnar till oss alla.

Om något härligt och skojigt fastnar i era kameror, kan ni mejla bilden till kulturtanten@m-magasin.se senast den 7 juli. Publicerade bilder kommer att belönas!

Missa inte heller Gullan Bornemarks Sommar i P1 den 12 augusti! Hon kommer garanterat att sudda, sudda bort alla sura miner.

0154a9ce-2d8e-4b79-8bef-5f467ec430d4

Sista chansen

2017-05-31 Skriv en kommentar
Okategoriserade

IMG_2065Den första är Leif, med Leif Andrée om sin uppväxt med en mamma som gärna styrkte sig och en styvfar med hårda nävar. Spelas till 10 juni – boka här. Och Leif Andrée får ni mer av i en  möter-intervju i nummer 10, som utkommer den 4 juli.

Den andra är Hemsöborna med Ann Petrén som Madam Flod – denna kärlekstörstande änka med pengar – och Claes Malmberg som drängen Carlsson – mannen som faller på eget grepp. Spelas till 11 juni – boka här.

Tre fantastiska skådespelare med andra ord. Och två mappieföreställningar. Ja, vi har bra koll på August Strindbergs drama vilket gjorde att han kastades ut från Kymmendö (Hemsö).

Underhållande äktenskapsskildring och en dansfilm som berör

2017-05-10 Skriv en kommentar
Film / Litteratur

2017_7_boktipsSara Paborn har serverat årets giftigaste och mest underhållande äktenskapsskildring, och ger, med mordisk glimt i ögat, den kvinnliga hämnden en välförtjänt renässans.”

Månadens boktipset kommer från M:s bokkrönikör Jenny Lind – och man blir onekligen nyfiken på hur det ska gå för bokens Irene, eller kanske främst för hennes make Horst, efter att hon upptäckt att han slängt alla böcker i hennes bokhylla …

Här finns mer att läsa om den.

På filmfronten har vi varit och sett Dancer – den starka dokumentären om ukrainske Sergei Polunin, som blev den yngsta någonsin att värvas av brittiska Royal Ballet, men som bröt med allt bara 25 år gammal. Hans dans i den gamla träkyrkan fick har visats snart 20 miljoner gånger hittills på Youtube – och filmen Dancer visar åren och slitet som ledde honom dit.
Sevärt, berörande och vackert.

Här finns en recension.

 

 

Fäboland rockar!

2017-05-03 Skriv en kommentar
Musik

faboland_press1-1024x722

Musiken var fäbovallens språk, när kvinnorna kulade (en blandning mellan rop och sång) kunde det höras en mil! Med sina klara, starka, vackra stämmor lockade de på boskap, skrämde bort rovdjur. Men sången var också ett socialt kitt, och ett sätt att hålla samman flocken av kor eller getter.

Allt detta och mycket mer får man lära sig under Riksteaterns Fäboland, som fortfarande turnerar i Sverige. Musikerna Sara Parkman och Samantha Ohlanders tar oss med i den svenska folkmusikens historia på ett annorlunda sätt. De berättar, kular, rockar och spelar alldeles underbart. Vi får följa dem under ett par sommarmånader då kvinnor, barn och boskap begav sig upp på fäbovallen för att djuren skulle få äta, och samtidigt lämna de odlade grödorna i fred. Det var hårt jobb, men också en frihetstid och ett efterlängtat matriarkat. Fäbodarna var vallkullornas revir, här var kvinnorna herrar på täppan. En kontrast mot resten av året.

Kulturtanten njöt stort på Södra Teatern i Stockholm 4 maj. Sara Parkman och Samantha Ohlanders är suveräna i denna folkmusikkabaré. Fler chanser finns i maj i Lillhärdal, Strömsund och Norrköping. Se turnéplan på riksteatern.se.

Se en italiensk film! Eller två!

2017-04-21 Skriv en kommentar
Film

canvasDet våras för den italienska filmen. Nu premiär för Minnen av min mamma av Marco Bellocchio. Amelia Adamo har förstås sett den och skriver här en kort recension:

”En mamma som ”försvinner”. En nioåring som sluter sig och växer upp till  en känslolös man. Det handlar filmen om. Inte förrän ”mammaspöket” nästan 40 år senare släpper greppet kan han älska. En italiensk film om förlust och omgivningens totala oförmåga att hantera sanningen. Bygger på en storsäljande självbiografi av Massimo Gravellini.”

Betyg: MMM

canvas1Den 27–30 april blir det italiensk filmfestival i Stockholm. Premiärfilm är Vad döljer du för mig? – en film som varmt rekommenderas. Lena Tallberg, kulturredaktör på M-magasin, har sett den och ger den högsta betyg: MMMMM

Paolo Genovese har fått till en fullträff med detta kammarspel om våra mobiltelefoner. Ett gäng vänner träffas och bestämmer sig för ett experiment: Alla måste lägga sin telefon på bordet. När någon får sms eller mejl måste det läsas upp, och ringer det ska högtalartelefonen sättas på. Det är rena rama dynamiten, som svarta lådan i ett flygplan.”

image002