Se en italiensk film! Eller två!

2017-04-21 Skriv en kommentar
Okategoriserade

canvasDet våras för den italienska filmen. Nu premiär för Minnen av min mamma av Marco Bellocchio. Amelia Adamo har förstås sett den och skriver här en kort recension:

”En mamma som ”försvinner”. En nioåring som sluter sig och växer upp till  en känslolös man. Det handlar filmen om. Inte förrän ”mammaspöket” nästan 40 år senare släpper greppet kan han älska. En italiensk film om förlust och omgivningens totala oförmåga att hantera sanningen. Bygger på en storsäljande självbiografi av Massimo Gravellini.”

Betyg: MMM

canvas1Den 27–30 april blir det italiensk filmfestival i Stockholm. Premiärfilm är Vad döljer du för mig? – en film som varmt rekommenderas. Lena Tallberg, kulturredaktör på M-magasin, har sett den och ger den högsta betyg: MMMMM

Paolo Genovese har fått till en fullträff med detta kammarspel om våra mobiltelefoner. Ett gäng vänner träffas och bestämmer sig för ett experiment: Alla måste lägga sin telefon på bordet. När någon får sms eller mejl måste det läsas upp, och ringer det ska högtalartelefonen sättas på. Det är rena rama dynamiten, som svarta lådan i ett flygplan.”

image002

 

Om att vara utanför

2017-03-31 Skriv en kommentar
Okategoriserade

EfvermanFux– När berättelsen gestaltas av skådespelare så får jag plötsligt empati för människorna på scenen, vilket gör att man inte kan ha med mig på repetitionerna, för då börjar jag bara böla! Och sen slås jag av att ”men det är ju jag, det är ju mig själv jag sitter och tycker synd om”, och då blir det plötsligt jättepinsamt, säger Martina Montelius i en intervju i SVT kultur inför premiären av Främlingsleguanen.

Författaren och teaterdirektörens självbiografiska debutroman, som Kulturtanten inte har läst, har blivit teater på hennes egen Brunnsgatan fyra i Stockholm. Det överintelligenta och ensamma barnet som säger upp sig från dagis spelas av två, Robert Fux och Anna-Lena Efverman, vilka också spelar övriga roller. Vilka stjärnor – utanförskapets ord strömmar genom dem i en timme och åtta minuter! Det är dock inte helt enkelt att hålla sig fast i båten när den språkliga forsen väller fram. Anna-Lena Efverman har en genial komisk timing som gör att ”båten” hamnar på rätt köl igen.

– En av de saker som träffar mig mest i den här berättelsen är temat om barnet som vuxna instinktivt inte tycker om, för sådana barn finns också. Det är en berättelse som sällan hörs, säger regissören Natalie Ringler i nämnda intervju.

Barnets utsatthet och ensamhet svider, den är magnifikt gestaltad. Föräldrarnas roll är kort och gott ”upphovsmän” och i hemmet finns bara en leguan. Barnet tycker att det är svårt att leka med andra barn och plågas av att vara intelligentare än dagisfröken. Lämnar ett av genrepen med stråk av sorg och tänkte på när vuxna Martina Montelius var med i Vänligen Lars Lerin där hon beskrev annorlundaskapet nästan som en självbild och teatern som en av få platser där man inte behöver känna sig felaktig: Vad har en människa utan problem på en teater att göra? sa hon och berättade att hon är mer nervös för att vara med ”andra” än att ställa sig på en scen. En sak kan vi konstatera, att Martina Montelius har en fabuleringsförmåga utöver det vanliga, och den får man verkligen smaka på i den här föreställningen!
Främlingsleguanen

Femma på biotoppen!

2017-03-23 Skriv en kommentar
Okategoriserade

584568399Filmen Sameblod av Amanda Kernell har verkligen blivit en succé. Först ansågs den nog som rätt smal, men publiken har älskat den och pratat om den. Förmodligen för att vi lär oss mer om vårt land, och framför allt om det som varit dolt. Huvudpersonen Elle-Marja finner sig inte i sitt öde och ser med vidöppna ögon hur hennes folk, samerna, kolonialiseras och exotiseras – och gör uppror.

15_sameblod_still_bild22_printLene Cecilia Sparrok spelar Elle-Marja den yngre med kaxig och känslig bravur, Maj-Doris Rimpi den äldre, hon som tagit sig namnet Christina och utbildat sig till lärare långt ifrån det renskötarsamhälle hon lämnat. Utan att ha så många repliker ser vi hur arg, förtvivlad och sorgsen den äldre Elle-Marja är när hon ska ta ett sista farväl av sin syster, en syster som hon var tvungen att överge för att utforska vem hon ville vara.

Oaidnit! Samiska för se.

MMMM

Den bortglömda fröken Rosalind Franklin

2017-02-28 Skriv en kommentar
Kultur / På scen

F51_460px

När Phototograph 51 gick upp på en av Londons West End-scener för två år sedan var det med en hyllad Nicole Kidman i huvudrollen som DNA-forskaren Rosalind Franklin. På Playhouse teater är det Cecilia Frode som får axla Anna Zieglers ordtäta, 100 minuter långa föreställning. Hon går en hård kamp mot manliga forskare som åker snålskjuts på hennes upptäckter, förminskar hennes arbete och kallar henne ”fröken” trots hennes doktorstitel. Så småningom förärades två av dem ett Nobelpris för sin forskning, något de inte hade kunnat klara utan hennes röntgenbilder. I synnerhet fotografi nummer 51, där bevis kom fram på att DNA-strukturen är spiralformad. Rosalind, liksom många andra kvinnliga forskare, försvann in i skuggan utan något erkännande.

Fyra spiraltrappor är den bärande dekoren. Och när både föremål och skådespelare förflyttas över golvet, går det i snirklar, som för visa hur svårt det var att forska fram bevisen för livets DNA-gåta.

I vår samtid pågår debatten om hur kvinnliga forskare ska få fler professurer vid universiteten. Ämnet är aktuellt, men också det tycks gå i spiraler.

Fotografi 51 får MMMM.

Fynd på bokrean

2017-02-21 Skriv en kommentar
Okategoriserade

FAKTA

Läs mer om boken i kommande nummer av M!
Läs mer om boken i kommande nummer av M!
  1. Fattigfällan av Charlotta von Zweigbergk. I nr 4, som utkommer den 2 mars, hittar ni en intervju med författaren. Om hur glesa maskorna är i det svenska skyddsnätet. Reapris: 99 kr*.
  2. Ut ur Kalahari av Lasse Berg. Sista delen på sviten om det goda livet vi skulle kunna ha om vi lärde av våra förfäder. Reapris: 55 kr.
  3. Trädens hemliga lev av Wohlleben. Vi lär oss om våra vänner i skogen. Träd har också känslor! Reapris: 89 kr.
  4. Förvara smart av Paulina Draganja. Den här boken brukar kallas ”sorteringsbibeln”. Reapris: 89 kr.
  5. Food pharmacy av Mia Clase & Lina Nertby Aurell. Hur du hittar ett apotek på mathyllan och lär dig äta antiinflammatoriskt. Reapris: 139 kr.

SKÖNLITTERATUR

Geir Gulliksen hänger med på årets lyckokryss!
Geir Gulliksen hänger med på årets lyckokryss!
  1. Berättelse om ett äktenskap av Geir Gulliksen. Årets snackis – och författaren är redan inbokad på höstens lyckokryss med M! Reapris: 99 kr.
  2. Min fantastiska väninna & Hennes nya namn av Elena Ferrante. Passa på och läs om vänskap och klassresor i Neapel. Reapris: 99 kr/st.
  3. De polyglotta älskarna av Lina Wolf. Förra årets Augustprisvinnare. Reapris: 99 kr.
  4. Björnstad av Fredrik Backman. Författaren som hela tiden väljer nya vägar efter succén En man som heter Ove. Reapris: 75 kr.
  5. Om ni inte börjar leva gör jag slut av Eva Swedenmark. Mer vänskapsdramatik – och med humor! Reapris: 99 kr.

Med mera! Det finns många fynd på årets bokrea.

* Priserna gäller Adlibris.

Galet rolig änka

2017-02-13 Skriv en kommentar
Musik / På scen

I Henrik Dorsins satir på operettklassikern Glada Änkan på Kungliga Operan i Stockholm slängs kängor åt alla håll. Dyster finopera à la Wagner eller glättig  musikal i någon sportarena – allt får en släng av sleven.

Handlingen kretsar kring jakten på en publiksuccé, en nödvändighet för att Operan ska överleva. Föreställningens mappie, sekreteraren Katarina (Miriam Treichl med skön röst) får idén att sätta upp Glada Änkan. Det borde ge klirr i kassan och rädda kvar chefen, Benny Zetterberg (Henrik Dorsin – jodå han sjunger också, och det går att lyssna på!).

Vi ser ett operahus i förfall, med personalutrymmen som lånats ut till sponsorerna och återanvända missanpassade scenkostymer. Från scenens högtalare en uppmaning: ”stäng inte av mobilerna, utan twittra och facebooka gärna så att vi når ut riktigt mycket”…

Var går gränsen för hur kommersiellt ett operahus måste bli? Det är tramsigt, men också bitskt –  och framför allt hysteriskt roligt.

Elin Rombo som änkan är sanslöst bra, rösten förstås, men också rolltolkningen. Man blir glad! Föreställningen ges till och med den 9 maj.

 

Hurra för Vårsalongen!

2017-01-26 Skriv en kommentar
Konst / Okategoriserade
Foto från DN
Foto från DN

Behöver du en vitamininjektion? Och bor i Stockholm, ska en väl tillägga. Liljevalchs har öppnat dörrarna till den årliga konsttraditionen rekordtidigt och fortsätter med det trevliga priset på entrébiljetten: 20 kr. Även i år hittar du Vårsalongen i city, på Malmskillnadsgatan 32. Så mycket skaparglädje, så ojämnt och briljant, så tankeväckande och blasé – här spritter det verkligen. Men frågan är om inte Ulla Anderssons broderi var den starkaste upplevelsen. Ett av hennes verk fångar viktiga historiska årtal för kvinnor. Något att påminnas om när marken gungar under oss och det finns krafter som vill kuva kvinnokroppen igen.

ulla-andersson

Skam-feber

2017-01-03 Skriv en kommentar
Okategoriserade

skam2017 inleds med att vi kastar oss tillbaka till tonåren. Tack vare norska tv-serien SkamSVTplay. Vi plöjer säsong 1 och 2 och på fredag släpps säsong 3. Våra nya kompisar heter Chris, Eva, Sana, Vilde och Noora, och snart ska vi få lära känna Isak lite mer. Vi talar bokmål, nynorsk  och nongelska. Och vi som tittar var tonåringar för länge sedan, men det är som Årets Mappie-nominerade journalisten Cecilia Hagen skriver i Expressen: ”Deras upplevelser har också varit mina.” Se och plocka fram din inre tonåring!

Till mammor från döttrar

2016-12-29 Skriv en kommentar
På scen

Från Spoken word-artisterna på Lilla Dramatens scen rakt in i hjärtat. Jag sneglar försiktigt, en mamma sitter bredvid mig i bänkraden, hennes dotter berättar om henne, starkt och ömt.

Rysningen sprider sig upp genom bänkraderna när Rojda Sekersöz och sedan också Mariama Jobe med starka stämmor drabbar oss med sina mammahyllningar.

Önskar att hela världen kunde lyssna. Fyll Globen, Scandinavium, Friends Arena och allt vad det heter med detta! Och fler föreställningar på Lilla Dramaten tack.

spoken_rojda

Här en mammahyllning av Rojda Sekersöz från ett tidigare tillfälle.

 

Glimrande teater!

2016-12-07 Skriv en kommentar
Okategoriserade

Lite längtan, helt enkelt Premiär 7 december 2016 
Klara Soppteater MEDVERKANDE PÅ SCENEN Medverkande Meg Westergren -"- Björn Gustafson PRODUKTION 		Av
Karin Thunberg

Regi
Hugo Hansén

Scenografi och ljus
Lars Östbergh

Kostym
Gudrun Rösnes

Mask
Kjerstin Elg

Rekvisita
Anja LiedtkeMotsatsen till årets julklapp enligt Handelns utredningsinstitut, virtual reality-glasögon, kan vara soppteater. Och det är inga dåliga grejer! Den allra färskaste föreställningen Lite längtan, helt enkelt är glimrande. Vi ser ett skådespel om livslögner. Två människor börjar prata med varandra i väntrummet till psykologen. Eller pratar med varandra; oftast pratar de förbi varandra eller för sig själva i ett slags inre monolog. Den ena är Siv, blomsterhandlare, som vill prata om sina förbjudna känslor över att känna lättnad över att maken sen 38 år är död – får man det? ”Det känns som om jag släpade en Finlandsfärja bakom mig”, säger hon. Den andra är Inge, revisor, som känner sig tom och inte vet vem han är bortom debet och kredit. Men någonstans hör de glimtar av den andres monologer och kan känna igen sig i känslan av att ha blundat för hur det verkligen har varit i livet. Och båda längtar, kanske efter en puss med tunna läppar, kanske efter någon att äta frukostäggen med, kanske någon som berättar om en tvåkönad mört.

Allt med denna korta föreställning är glimrande; skådespelarna Meg Westergren och Björn Gustafson, regin av Hugo Hansén och inte minst texten av Karin Thunberg, som nyligen fick Stora Journalistpriset. Soppteatern kan ses på Kulturhuset/Stadsteatern i Stockholm till och med januari, i bästa fall förlängs den. Det får vi hoppas.

Lite längtan, helt enkelt Premiär 7 december 2016 
Klara Soppteater MEDVERKANDE PÅ SCENEN Medverkande Meg Westergren -"- Björn Gustafson PRODUKTION 		Av
Karin Thunberg

Regi
Hugo Hansén

Scenografi och ljus
Lars Östbergh

Kostym
Gudrun Rösnes

Mask
Kjerstin Elg

Rekvisita
Anja LiedtkeLite längtan, helt enkelt Premiär 7 december 2016 
Klara Soppteater MEDVERKANDE PÅ SCENEN Medverkande Meg Westergren -"- Björn Gustafson PRODUKTION 		Av
Karin Thunberg

Regi
Hugo Hansén

Scenografi och ljus
Lars Östbergh

Kostym
Gudrun Rösnes

Mask
Kjerstin Elg

Rekvisita
Anja Liedtke