Sudda, sudda bort din sura min

2017-06-22 Skriv en kommentar
Okategoriserade

IMG_7813Nu kastar sig kulturtanterna ut i den taktila sommaren, den som faktiskt är överlägsen den digitala. Känna den ljumma vinden, höra fågelkvittret, se solnedgången, smaka på jordgubben, lukta på blommorna …

På bilden har redaktionen sommarlunch och firar vår fenomenala art director Marianne Brandt som går i pension. Men hon ville inte se några sura miner så hon tog med pappersmunnar till oss alla.

Om något härligt och skojigt fastnar i era kameror, kan ni mejla bilden till kulturtanten@m-magasin.se senast den 7 juli. Publicerade bilder kommer att belönas!

Missa inte heller Gullan Bornemarks Sommar i P1 den 12 augusti! Hon kommer garanterat att sudda, sudda bort alla sura miner.

0154a9ce-2d8e-4b79-8bef-5f467ec430d4

Sista chansen

2017-05-31 Skriv en kommentar
Okategoriserade

IMG_2065Den första är Leif, med Leif Andrée om sin uppväxt med en mamma som gärna styrkte sig och en styvfar med hårda nävar. Spelas till 10 juni – boka här. Och Leif Andrée får ni mer av i en  möter-intervju i nummer 10, som utkommer den 4 juli.

Den andra är Hemsöborna med Ann Petrén som Madam Flod – denna kärlekstörstande änka med pengar – och Claes Malmberg som drängen Carlsson – mannen som faller på eget grepp. Spelas till 11 juni – boka här.

Tre fantastiska skådespelare med andra ord. Och två mappieföreställningar. Ja, vi har bra koll på August Strindbergs drama vilket gjorde att han kastades ut från Kymmendö (Hemsö).

Underhållande äktenskapsskildring och en dansfilm som berör

2017-05-10 Skriv en kommentar
Film / Litteratur

2017_7_boktipsSara Paborn har serverat årets giftigaste och mest underhållande äktenskapsskildring, och ger, med mordisk glimt i ögat, den kvinnliga hämnden en välförtjänt renässans.”

Månadens boktipset kommer från M:s bokkrönikör Jenny Lind – och man blir onekligen nyfiken på hur det ska gå för bokens Irene, eller kanske främst för hennes make Horst, efter att hon upptäckt att han slängt alla böcker i hennes bokhylla …

Här finns mer att läsa om den.

På filmfronten har vi varit och sett Dancer – den starka dokumentären om ukrainske Sergei Polunin, som blev den yngsta någonsin att värvas av brittiska Royal Ballet, men som bröt med allt bara 25 år gammal. Hans dans i den gamla träkyrkan fick har visats snart 20 miljoner gånger hittills på Youtube – och filmen Dancer visar åren och slitet som ledde honom dit.
Sevärt, berörande och vackert.

Här finns en recension.

 

 

Fäboland rockar!

2017-05-03 Skriv en kommentar
Musik

faboland_press1-1024x722

Musiken var fäbovallens språk, när kvinnorna kulade (en blandning mellan rop och sång) kunde det höras en mil! Med sina klara, starka, vackra stämmor lockade de på boskap, skrämde bort rovdjur. Men sången var också ett socialt kitt, och ett sätt att hålla samman flocken av kor eller getter.

Allt detta och mycket mer får man lära sig under Riksteaterns Fäboland, som fortfarande turnerar i Sverige. Musikerna Sara Parkman och Samantha Ohlanders tar oss med i den svenska folkmusikens historia på ett annorlunda sätt. De berättar, kular, rockar och spelar alldeles underbart. Vi får följa dem under ett par sommarmånader då kvinnor, barn och boskap begav sig upp på fäbovallen för att djuren skulle få äta, och samtidigt lämna de odlade grödorna i fred. Det var hårt jobb, men också en frihetstid och ett efterlängtat matriarkat. Fäbodarna var vallkullornas revir, här var kvinnorna herrar på täppan. En kontrast mot resten av året.

Kulturtanten njöt stort på Södra Teatern i Stockholm 4 maj. Sara Parkman och Samantha Ohlanders är suveräna i denna folkmusikkabaré. Fler chanser finns i maj i Lillhärdal, Strömsund och Norrköping. Se turnéplan på riksteatern.se.

Se en italiensk film! Eller två!

2017-04-21 Skriv en kommentar
Film

canvasDet våras för den italienska filmen. Nu premiär för Minnen av min mamma av Marco Bellocchio. Amelia Adamo har förstås sett den och skriver här en kort recension:

”En mamma som ”försvinner”. En nioåring som sluter sig och växer upp till  en känslolös man. Det handlar filmen om. Inte förrän ”mammaspöket” nästan 40 år senare släpper greppet kan han älska. En italiensk film om förlust och omgivningens totala oförmåga att hantera sanningen. Bygger på en storsäljande självbiografi av Massimo Gravellini.”

Betyg: MMM

canvas1Den 27–30 april blir det italiensk filmfestival i Stockholm. Premiärfilm är Vad döljer du för mig? – en film som varmt rekommenderas. Lena Tallberg, kulturredaktör på M-magasin, har sett den och ger den högsta betyg: MMMMM

Paolo Genovese har fått till en fullträff med detta kammarspel om våra mobiltelefoner. Ett gäng vänner träffas och bestämmer sig för ett experiment: Alla måste lägga sin telefon på bordet. När någon får sms eller mejl måste det läsas upp, och ringer det ska högtalartelefonen sättas på. Det är rena rama dynamiten, som svarta lådan i ett flygplan.”

image002

 

Om att vara utanför

2017-03-31 Skriv en kommentar
På scen

EfvermanFux– När berättelsen gestaltas av skådespelare så får jag plötsligt empati för människorna på scenen, vilket gör att man inte kan ha med mig på repetitionerna, för då börjar jag bara böla! Och sen slås jag av att ”men det är ju jag, det är ju mig själv jag sitter och tycker synd om”, och då blir det plötsligt jättepinsamt, säger Martina Montelius i en intervju i SVT kultur inför premiären av Främlingsleguanen.

Författaren och teaterdirektörens självbiografiska debutroman, som Kulturtanten inte har läst, har blivit teater på hennes egen Brunnsgatan fyra i Stockholm. Det överintelligenta och ensamma barnet som säger upp sig från dagis spelas av två, Robert Fux och Anna-Lena Efverman, vilka också spelar övriga roller. Vilka stjärnor – utanförskapets ord strömmar genom dem i en timme och åtta minuter! Det är dock inte helt enkelt att hålla sig fast i båten när den språkliga forsen väller fram. Anna-Lena Efverman har en genial komisk timing som gör att ”båten” hamnar på rätt köl igen.

– En av de saker som träffar mig mest i den här berättelsen är temat om barnet som vuxna instinktivt inte tycker om, för sådana barn finns också. Det är en berättelse som sällan hörs, säger regissören Natalie Ringler i nämnda intervju.

Barnets utsatthet och ensamhet svider, den är magnifikt gestaltad. Föräldrarnas roll är kort och gott ”upphovsmän” och i hemmet finns bara en leguan. Barnet tycker att det är svårt att leka med andra barn och plågas av att vara intelligentare än dagisfröken. Lämnar ett av genrepen med stråk av sorg och tänkte på när vuxna Martina Montelius var med i Vänligen Lars Lerin där hon beskrev annorlundaskapet nästan som en självbild och teatern som en av få platser där man inte behöver känna sig felaktig: Vad har en människa utan problem på en teater att göra? sa hon och berättade att hon är mer nervös för att vara med ”andra” än att ställa sig på en scen. En sak kan vi konstatera, att Martina Montelius har en fabuleringsförmåga utöver det vanliga, och den får man verkligen smaka på i den här föreställningen!
Främlingsleguanen

Femma på biotoppen!

2017-03-23 Skriv en kommentar
Film

584568399Filmen Sameblod av Amanda Kernell har verkligen blivit en succé. Först ansågs den nog som rätt smal, men publiken har älskat den och pratat om den. Förmodligen för att vi lär oss mer om vårt land, och framför allt om det som varit dolt. Huvudpersonen Elle-Marja finner sig inte i sitt öde och ser med vidöppna ögon hur hennes folk, samerna, kolonialiseras och exotiseras – och gör uppror.

15_sameblod_still_bild22_printLene Cecilia Sparrok spelar Elle-Marja den yngre med kaxig och känslig bravur, Maj-Doris Rimpi den äldre, hon som tagit sig namnet Christina och utbildat sig till lärare långt ifrån det renskötarsamhälle hon lämnat. Utan att ha så många repliker ser vi hur arg, förtvivlad och sorgsen den äldre Elle-Marja är när hon ska ta ett sista farväl av sin syster, en syster som hon var tvungen att överge för att utforska vem hon ville vara.

Oaidnit! Samiska för se.

MMMM

Den bortglömda fröken Rosalind Franklin

2017-02-28 Skriv en kommentar
Kultur / På scen

F51_460px

När Phototograph 51 gick upp på en av Londons West End-scener för två år sedan var det med en hyllad Nicole Kidman i huvudrollen som DNA-forskaren Rosalind Franklin. På Playhouse teater är det Cecilia Frode som får axla Anna Zieglers ordtäta, 100 minuter långa föreställning. Hon går en hård kamp mot manliga forskare som åker snålskjuts på hennes upptäckter, förminskar hennes arbete och kallar henne ”fröken” trots hennes doktorstitel. Så småningom förärades två av dem ett Nobelpris för sin forskning, något de inte hade kunnat klara utan hennes röntgenbilder. I synnerhet fotografi nummer 51, där bevis kom fram på att DNA-strukturen är spiralformad. Rosalind, liksom många andra kvinnliga forskare, försvann in i skuggan utan något erkännande.

Fyra spiraltrappor är den bärande dekoren. Och när både föremål och skådespelare förflyttas över golvet, går det i snirklar, som för visa hur svårt det var att forska fram bevisen för livets DNA-gåta.

I vår samtid pågår debatten om hur kvinnliga forskare ska få fler professurer vid universiteten. Ämnet är aktuellt, men också det tycks gå i spiraler.

Fotografi 51 får MMMM.

Fynd på bokrean

2017-02-21 Skriv en kommentar
Okategoriserade

FAKTA

Läs mer om boken i kommande nummer av M!
Läs mer om boken i kommande nummer av M!
  1. Fattigfällan av Charlotta von Zweigbergk. I nr 4, som utkommer den 2 mars, hittar ni en intervju med författaren. Om hur glesa maskorna är i det svenska skyddsnätet. Reapris: 99 kr*.
  2. Ut ur Kalahari av Lasse Berg. Sista delen på sviten om det goda livet vi skulle kunna ha om vi lärde av våra förfäder. Reapris: 55 kr.
  3. Trädens hemliga lev av Wohlleben. Vi lär oss om våra vänner i skogen. Träd har också känslor! Reapris: 89 kr.
  4. Förvara smart av Paulina Draganja. Den här boken brukar kallas ”sorteringsbibeln”. Reapris: 89 kr.
  5. Food pharmacy av Mia Clase & Lina Nertby Aurell. Hur du hittar ett apotek på mathyllan och lär dig äta antiinflammatoriskt. Reapris: 139 kr.

SKÖNLITTERATUR

Geir Gulliksen hänger med på årets lyckokryss!
Geir Gulliksen hänger med på årets lyckokryss!
  1. Berättelse om ett äktenskap av Geir Gulliksen. Årets snackis – och författaren är redan inbokad på höstens lyckokryss med M! Reapris: 99 kr.
  2. Min fantastiska väninna & Hennes nya namn av Elena Ferrante. Passa på och läs om vänskap och klassresor i Neapel. Reapris: 99 kr/st.
  3. De polyglotta älskarna av Lina Wolf. Förra årets Augustprisvinnare. Reapris: 99 kr.
  4. Björnstad av Fredrik Backman. Författaren som hela tiden väljer nya vägar efter succén En man som heter Ove. Reapris: 75 kr.
  5. Om ni inte börjar leva gör jag slut av Eva Swedenmark. Mer vänskapsdramatik – och med humor! Reapris: 99 kr.

Med mera! Det finns många fynd på årets bokrea.

* Priserna gäller Adlibris.

Galet rolig änka

2017-02-13 Skriv en kommentar
Musik / På scen

I Henrik Dorsins satir på operettklassikern Glada Änkan på Kungliga Operan i Stockholm slängs kängor åt alla håll. Dyster finopera à la Wagner eller glättig  musikal i någon sportarena – allt får en släng av sleven.

Handlingen kretsar kring jakten på en publiksuccé, en nödvändighet för att Operan ska överleva. Föreställningens mappie, sekreteraren Katarina (Miriam Treichl med skön röst) får idén att sätta upp Glada Änkan. Det borde ge klirr i kassan och rädda kvar chefen, Benny Zetterberg (Henrik Dorsin – jodå han sjunger också, och det går att lyssna på!).

Vi ser ett operahus i förfall, med personalutrymmen som lånats ut till sponsorerna och återanvända missanpassade scenkostymer. Från scenens högtalare en uppmaning: ”stäng inte av mobilerna, utan twittra och facebooka gärna så att vi når ut riktigt mycket”…

Var går gränsen för hur kommersiellt ett operahus måste bli? Det är tramsigt, men också bitskt –  och framför allt hysteriskt roligt.

Elin Rombo som änkan är sanslöst bra, rösten förstås, men också rolltolkningen. Man blir glad! Föreställningen ges till och med den 9 maj.