Vad ska du läsa i sommar?

Förmodligen en bok om död och elände. Kulturtanten studerar topplistor. Just nu toppas bästsäljarlistan av fyra deckare med Två soldater av Roslund & Hellström i spetsen. På plats nummer 5 kommer en bok om en ganska olycklig barndom, Om man håller sig i solen av Johanna Ekström. En snabb slutsats är alltså att vi svenskar helst läser om död och elände. Kulturtanten själv återupptäcker just nu Göran Tunström och känner tillvaron gunga av hans språk, bilder och berättelser. Men det är svårt att hitta Tunström-böcker i bokhandeln, de flesta är slutsålda (antikvariat och bibliotek kan man dock alltid lita på). I senaste numret av M skriver vi om magiska Fryken, men innan du åker dit måste du ha läst minst en roman av Göran Tunström och minst en av Selma Lagerlöf. Då kommer du att förstå Rolf Alsings mening i biografin om Sunne-sonen: ”Hans Sunne är en fantastisk och livfull avkrok i universum, där det finns plats för allt och alla.” Börja med att mellan all död och allt elände byta spår och till exempel läsa denna kärleksdikt, signerad Göran Tunström.

Min kärlek och din
Din kärlek och min ser inte ut på samma vis.
Från skilda håll – mot samma strand,
vi kommer simmande.
Ibland.
Det du ser är inte det jag ser.
Och det jag får är inte det du ger
när du stiger i land.
Men det sker.
Ibland.
Din kärlek och min kan mötas som nu.
Jag vet varifrån du kom och att du är här.
Vi vet att det bär.
Vad ska du läsa i sommar?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..