ANNONS
image/svg+xml

Myndigheternas besked idag – som en snyting!

/

Som jag längtat till just idag (26/5) när jag trodde att vi friska 70-plussare skulle avskiljas från de sköra äldreboende-äldre-äldre, och få lite mer frihet, träffa barn och barnbarn (fastän det har jag gjort ändå) och inte längre befinna sig i riskgruppen,  men så blev det inte. Det blev som en snyting att höra makten säga att det fanns ingen anledning att ändra på reglerna. Suck, samtidigt såg jag framför mig alla de i vården som jobbar för att rädda liv och vill så klart att  vi ska hålla oss hemma. Ju mindre träffar desto bättre. Men jag måste få lov att tycka att de som sitter isolerade kanske blir mer sjuka av det än av att träffas, på avstånd och spritade, men som FHM sa, “ni kan ju träffas ute och kasta pil, till exempel”. Det får vi. Tack.

IMG_2988

I brist på gardenparty, vi vattnar.

Hemma blir det ett flitigt planterande på vår amatörnivå och när jag kände grannens gödseldoft undrade jag om jag glömt något. Vi har ju inte gödslat, hur ska det gå med dyra gula Charlotte- stamrosen? Som kommer från tv-stjärnan (TV4) Karl Fredrik på Eklaholms blomstergård på Österlen. Här får han en påhälsning av M-magasins plånboks-expert Birgitta Piper som inte bor så där långt ifrån och hon får hjälp att välja.

IMG_2953

Birgitta – plånbokens dr Phil – Piper och Sveriges nya blomsterstjärna Karl Fredrik Gustafsson.

Varje morgon går jag ut och kollar att de olycksaliga rådjuren inte tagit sig in igen. Sist började jag nästan gråta, rosknopparna på terassen avbitna. Ett helt år väntar man och sen kommer de där fästingsamlande odjuren och bara biter av vår längtan.

Har berättat tidigare om att vandringarna i närområdet har ökat, och nu var det dags igen, forna arbetskamraten Marianne med maken Roffe, jag och Lucio, packade ner fikatermosarna och gav oss iväg. Hoppas hela tiden det ska märkas på vågen, men det gör det inte. Tvärtom.
IMG_2344 (1)

Det är roligt och det är vackert, och bullen runt midjan blir kvar trots 9 000 steg upp och ner.

Åker in till Ylab i stan där jag tränar och är ensam i lokalen med Yvonne Lin och vi drömmer om förr. Men blir det nånsin så? Läser Richard Swartz i DN som jag är mycket förtjust i. Han skriver:
“Jag läser Nya Testmentet och funderar på det här med att vara människa. Där kan man lära sig att vi uteslutande blir människor genom andra människor.”
Så sant. Men det tror jag inte FHM tänker på såklart, de tänker bara smitta när de ser mer än två människor.
IMG_2998

Här är en människa som gör mig till mer människa.

Alla dessa videosamtal. Avverkar möte på möte. podd på podd och tänker på hur fula vi blir i bild under de här omständigheterna. Men Zoom och liknande är det nya framgångsrika ickeköttsliga mötet. Bara att vänja sig. (Idag är jag verkligen gnällig.) Men det finns något bra också och att det är effektivt och ingen resväg behövs.
IMG_2999

Så här kan det se ut.

Så till sist något superbra som gjorde mig inspirerad, glad och imponerad. Jag ville vara Oprah och intervjua just henne och tänkte så skoj det skulle vara att få, i proppfull arena, att på scen intervjua spännande människor (läs: kvinnor) och få dem att blomma, berätta och skratta. Precis som Michelle Obama  i Min historia (Netflix). Inte ställa till svars, inte leta efter svagheter, nej tvärtom få dem att öppna upp och berätta sin historia. Se den, vilken kvinna!
IMG_2995

Michelle Obama i full frihet.

Extra Boktips:

1. Min egen förstås, Kvinnoarvet 
2. Nedstörtad ängel av P O Enquist
3. Ödesmark av Stina Jackson
Om du orkar mer av norrländska dysfunktionella familjer:
 4. Sen for jag hem av Karin Smirnoff.
1
4

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Karantänrapport: Nej tack till ordet “brukare”!

/

Om jag nu ska ha munskydd ska det vara de här. Kolla, har beställt, och till sambon en navyblå. Studio Heijne heter stället där kvinnan Wendy bestämde sig för att öka glam-faktorn och jag föll förstås. Även om Folkhälsan tycker munskydd är trams så känner jag fler som känner sig tryggare om munskydd används.

IMG_2900

Silver och leopard, även munskydd kan vara snygga.

Vi for till Artipelag, en konsthall i Gustavsberg, kamraten och konstnären Susanna Arwin och jag. Vi skulle titta på skulpturutställningen i skogen. Allt skulle jag vilja ha i min trädgård på Dalarö, så kraftfullt och vackert. Hade tidigare mitt bronshuvud på tomten på Dalarö. Jag fick den i 50-årspresent av underbare vd:n Jan Lindell som var min chef för 23 år sen. Huvudet stals. Det var någon tjuv som såg ett värde – inte av just mig utan av bronset. Istället skaffade jag mig två kvinnor i trä i trädgården, de är fortfarande kvar.
IMG_2885

Maria Miesenberger heter kvinnan som gjort bronsstatyn, den levande kvinnan är Susanna Arwin, hon med projektet den svenska tanten .

Min och Lotta Byqvists Vandra och Njut-bok kommer ut i en reviderad upplaga i början på juni. Nu när vandringen är hetare än nånsin så återkommer vi med våra tio detaljerade rutter, med fina dagsvandringar, sju i Sverige och tre utomlands. Fick lite att göra för att kolla att mina rekommenderade restaurangtips i Italien överlevt Coronan.
image1

Medelhavet och bergen, finns något vackrare för en vandrare?

Vad hittar man inte när man ska träffa barnbarn utomhus? Jo, en getfarm och mejeri. Den här ligger på Gålö och getterna har just nu små killingar och så glada att få färskt gräs. Vi köpte getost och hemkärnat smör!
image0

Ella med get. Stället är öppet lördag och söndagar.

Skulle kunna vara gäst i en blogg om dan, så många finns det, Den här heter Chefssnack och där pratar jag med gotlänningen Svante Randlert. (En blogg är lätt att göra i dessa Coronatider, allt som behövs är en telefon och inte behöver man sminka sig heller.) I den här podden utvecklar jag min chefstyp och min muntra diktaturstil, knappast är den gångbar idag, men den har fungerat.
IMG_2881

Svante och jag.

Kom ett brev till  min Dalarökarantän med uppmaning “Snälla Amelia kan du hjälpa till att protestera mot det förfärliga ordet “brukare”.
Svar: JA!
Första gången jag hörde ordet förstod jag inte vad det var. Missbrukare visste man ju. Men vad är en brukare?
Jo, en närstående uskare (=undersköterska) berättade för mig att de hon besökte i hemtjänsten skulle tituleras brukare. Varför? Någonstans högre upp hade man bestämt att det  var praktiskt att bunta ihop alla som får använda sig av samhällets socialtjänster och kalla dem brukare. Får du hemtjänst på äldre dar är du en brukare och går du på metadon är du en brukare. Sexmissbrukare är vad jag vet fortfarande en missbrukare.
Ta bort brukarbeteckningen, tycker May Öberg i Helsingborg och jag med. Kan vi få lov att vara kund, kanske eller klient?
IMG_2821

Moster Liliana  en brukare?

Så till sist ett citat från Christopher McCandless, som blir superaktuell i karantäntider.

“Lyckan. Den är bara äkta när den delas.”
… som jag tagit ur en text av Payam Moula, publicerad i DN. Och vem var Christopher, jo det var han som gav sig ut i Alaskas vildmark för att finna meningen med livet. Han dog där utsvulten och ensam. Filmen om honom  kan du se på Netflix, Into the wild.
1
4

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Kärlek, tv-intervju och ramslök – och allt inom två timmars räckhåll!

/

Åk inte längre bort än dit du hinner på två timmar, sa statsministern strängt. Nu går ju inget flyg men annars skulle jag ha kommit till Berlin. Med tåg kommer jag en bra bit, till Örebro till exempel. Men det var inte det Folkhälsan menade. Nedslagen blev jag i alla fall av den nya reseavrådan som kom från högre ort, för som jag längtar, inte bara efter barnbarnskramar, utan också efter att få resa. Men förstår syftet, att vi ska hålla avstånd på alla vis, för att inte Coronan ska få ny skjuts.
Tidningen M och jag fick ställa in Arvidsjaurresan i juli och Ryssland i september. Det blir nästa år.

Arvidsjaur förra midsommar. Lotta, jag och Maria.

Väntar ivrigt på att Folkhälsomyndigheten ska differentiera 70-plussarna, att vi som inte är en egentlig riskgrupp ska få lite mer handlingsfrihet. Har svårt för att se mig i samma riskgrupp som min moster 95 och hennes dementa kamrater på äldreboendet. Jag är heller ingen riskgrupp har varken högt blodtryck, diabetes eller för högt BMI! Men jag är 73.
Jag tycker fortfarande inte vi ska grupperas ihop, men så länge Folkhälsan buntar ihop oss lyder jag och är solidarisk och glad över att ha min karantän här på Dalarö. För nu utforskar jag området. Har hittat Anettes lada på Gålö med allt från potatis, lyxchoklad och clematis. Där får jag mina blomsterinjektioner. Och lite längre bort ligger ett gårdsmejeri med getter och jättegod getost.

anettes lada

Ryggen på Anette och blommorna i hennes generösa lada.

Glädjande är att jag nu också blivit intervjuad i SVT och TV4 angående min bok, Kvinnoarvet. Vad menar jag med att välja försoning och inte förlåtelse och varför tycker jag inte om “Kvinnor kan”? Det har jag svarat på, för det är lite av det som jag avhandlar i boken (som nu också finns som ljudbok, inläst av mig själv). Allt publikt kring boken som planerats har ställts in, men inget slår väl tv om man vill nå ut.

neurath

Här står jag och Carolina Neurath, programledare i SVT:s Morgonstudio, och har för en sekund glömt avståndet. Men vi höll andan.

Jag älskar att kolla in arkitektritade hus och får mitt lystmäte i Netflixserien The World’s Most Extraordinary Homes och tror jag vet varför vi har så lite sånt i Sverige. Vi har för mycket bestämmelser och grannar som i regel avskyr allt som de inte känner igen och som har som hobby att överklaga. Eller är det visionerna som saknas, det kan väl knappast saknas pengar i Sverige? När det kommer till hus är Sverige så otroligt konventionellt. Alla älskar torp med vita knutar.

homes

Sådana här hus vill jag bo i, djärva lådor på höjd med enastående utsikt – inga träd i vägen. Huset är från tv-programmet.

Vi har skaffat oss nya rutiner i karantänen, som Happy Hour-drink och daglig bastu med iskallt badtunnebad. Vi är övertygade om att båda gör oss gott och Coronaimmuna. Snart firar vi 11 år tillsammans, jag och Lucio, och upptäcker att det är viktigt att ha projekt ihop. Det vi har nu är immunförsvarsboosting och kärleksträning. Det senare är nödvändigt när vi går på varandras hälar. Jag tränar på att inte anmärka när han gör saker på annat sätt än vad jag tänkt, och han på att inte klaga på det jag gör i köket för att han tycker att han gör det bättre.

paret2

Foto: Foto: Peter Knutson

Här sitter vi och ser lyckliga ut. En bild som publiceras i tidningen amelia för att fira att tidningen nu fyller 25 år. Hurra!

Vår lilla vandringsgrupp struntade i regnet och gick ut i skogen, och i ett dike hittade vi ramslök! Tänker inte säga var. Vi upptäckte att aldrig smakar en macka så gott som efter ett antal skogskilometrar. Läser i DN att Huddinge ska ha utmärkta leder, får väl bli nästa närområde att undersöka med fötterna. Någon som har tips?

lunchmacka

Lunchmackelycka i regnet.

Mitt hem har blivit en teknikstudio. Jag gör regelbundet en podd, Fattig eller rik, och nu har jag fått ordning på hemmakontoret. Sofia Myrenberg från EFN (som producerar podden) har installerat dataprogram och mikrofon och tränat mig och jag känner att jag tekniskt har avancerat ett steg. Det är aldrig försent!

sofia

Sofia med en ängels tålamod, älskar också Italien och fick lite Ramazotti (dryck) som tack.

0
5

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00
image/svg+xml