ANNONS
image/svg+xml

Bollplanket Amelia och Birgits urringning

/

– Hej vill du komma med din erfarenhet och kunskap och var lite bollplank, sa Maria Bergholtz som äger och chefar över företaget Insight Competence. Vad tror ni jag svarade? JA, förstås. Idag när ens värde i hög grad är relaterat till ålder, är det väldigt trevligt att få bli tillfrågad. Och jag har ett ganska stort bagage med kunskap – sådant som funkat och sådant som blivit mindre bra. Misstag är faktiskt mycket bra att ha i sin ryggsäck. Företaget jobbar i mediebranschen och är ett konsult- och rekryteringsföretag som förser mediehusen med specialiserad arbetskraft. Här handlar det om att hitta rätt person till rätt företag. Roligt för mig att få vara med om vad som kommer att efterfrågas i framtiden.

IMG_5071

Mina nya polare: Maria Bergholtz och Anders Uhlin.

Besöksförbudet är nu borttaget på äldreboendena och jag besökte moster som mest satt och grät, först av glädje för att jag för första gången på ett år fick komma in på hennes rum, sen över av att hennes liv sakta sipprar ur hennes kropp, tycker hon. Men temperamentet hade hon kvar och röt: Ta bort munskyddet, jag hör ju inte vad du säger. Sen fick jag henne på lite bättre humör när jag packade upp Lucios pasta och Svensk Damtidning. Det finns några små glädjeämnen kvar, även om hon skulle älska att få dö i sömnen som hon säger. Hon är klar.

IMG_5127

Tog en selfie i hissen med visir och munskydd – inte så glamoröst.

Fick en privat visning av en kommande utställning på Nobelmuseet i Stockholm. Missa inte den när dörrarna öppnas någon gång i framtiden. Utställningen består av berättelser i bild och ljud om festernas fest, Nobelfesten. Här kan man riktigt grotta ner sig kungligheter, Birgit Friggebos urringning, ingredienserna i kockarnas utsökta mat, kläderna  förstås och brev till nobelkommittén med vädjanden från olika personer varför just de måste gå på festen. Det här är det närmaste jag och de flesta kommer den stora festen.

Chefen för museet Erika Lanner berättade att museet besöks av 95 % utländska turister. Bara 5 % är svenskar. Det måste vi ändra på! Jag har varit där flera gånger och det är en fantastisk brunn att hämta kunskap ur. Gå gärna med någon tonåring och låt personerna förstummas över alla samlad kunskap som finns innanför Svenska Akademihuset. Vad skulle världen veta om vad forskning kan åstadkomma  för mänskligheten utan geniet Alfred Nobel? De flesta känner till nobelpriset i litteratur, men det finns så mycket mer.

IMG_5106

Här står jag och Erika Lanner framför något som är mycket viktigt på Nobelfesten – de utsökta blomsterarrangemangen.

Det är kul att leka och det är extra kul när man får med två 17-åringar. Jag och väninnan Suss parade ihop mitt barnbarn Sixten med hennes protegé Brandon. Båda träffades för några år sedan på M-magasins populära Harry Potterresa till London. Sedan dess har de inte sett varandra förrän runt mitt middagsbord. Om ni undrar vad vi har i håret så är det ett plastdiadem där man ska fästa bilder. Sen ska partnern med ord försöka förklara vad den andra har i pannan, som den då inte har sett förstås. Kul.

IMG_3969

Vi spelar Alias. Kan rekommenderas även för coola killar.

Jag är solberoende, men vem är inte det. Solen är magisk och när den skiner på oss och samtidigt värmer så kan man verkligen känna hur kroppen tacksamt tar emot strålarna. Jag läser följande i Wikipedia: Solenergin åker i genomsnitt 149,6 miljoner kilometer från solen innan den landar på jordens yta. Resan tar drygt åtta minuter. På två timmar tar jorden emot lika mycket energi från solen som hela världens befolkning använder under ett år.

Jag älskar solen. Och tänk så användbar solen är med all förnybar energi den ger oss. Så synd att vi inte satte igång tidigare. Solens energi är oändlig.

IMG_5120

En cappuccino i solen på Dalarö bageriet, ljuvligt.

IMG_5099

Men vem är den där flickan i fleece, kanske du undrar när du ser den här bilden. Det är faktiskt vår finansminister Magdalena Andersson, men utan en av hennes marinblå dräkter. Och varför fikar vi, ja det får du reda på i M-magasin så småningom. Missa inget nummer!

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

En hel del el-fel & Att bli en Berglinare!

/

Förra bloggen handlade om problem med nya elbilens laddning. Det har fortsatt. När vi i förra veckan glada for ut, och tänkte att nu har vi en egen laddbox, och behöver inte trassla med appar och blippar som installerats i carporten på Dalarö, så fungerade den inte.

Så började felsökningshelvetet, hade vi för lite elstyrka totalt i huset, var det för kallt ute och pannan stal all el, eller hade vi haft bastun på? Vi räddade oss med sladden till vårt eget vanliga elurtag i carporten och fick tillräckligt mycket för att ta oss in till stan.

Nu till helgen åkte vi ut till Dalarö med andan i halsen och hoppades att elektrikern fixat vår box. Vi hade förstås en back-up, fick lov att ladda hos en granne om det inte funkade. Boxen funkade! Befrielse men också en känsla av att bilen gav ständig laddångest.

Läser i DN om deras testförare som haft sitt  laddhelvete när han skulle till Umeå t/r. Vi båda kan konstatera att det är bra och fin körning med elbil, men infrastrukturen måste bli bättre – i alla fall för oss utan Tesla. Och särskilt när man ska köra norrut. Att med andan i halsen och lite el komma till trasig stolpe är inte kul. Och tyvärr vanligt.

IMG_5094

Bestämde mig för att elbilen får vänta. Har för mycket laddängslan, jag byter till en laddhybrid så fort jag får (april, säger Upplands Motor).

Nästa mindre bra inköp var mina smala skidor som gjorde att minsta lutning fick mig på fall. Träffade skidcoachen Katarina och under en timme lärde jag mig hur jag ska stå när det går nerför, med böj i knäna, rumpan ut (som en tung sumobrottare, sa hon) och framåtlutad. Det gick faktiskt bättre. När vi sen skulle träna på att komma upp från marken med skidorna på, gick det mindre bra. Det ska gå, sa Katarina hurtigt och hoppfullt, men jag blev sittande och kom upp endast genom att ta av mig skidorna.

IMG_5077

Kommer inte upp med skidorna på.

IMG_5076

Katarina, skidcoachen som lyckades se till att jag höll mig upprätt i lutningarna och förstås kom upp hur lätt som helst från marken.

Dr Claes Hultling är en av de mest positiva och uppfinningsrika människor jag känner. Vaccinerad och befriad (han alltså) mötte jag honom i Hötorgshallen i Stockholm där han låtit göra ett eget bord för sig och sin rullstol och vi pratade inte om ifall FHM har rätt strategi eller ej, vi pratade om resten av livet. Allt vi nu snart kan göra. Claes, som skapat Karolinska kliniken Spinalis för ryggmärgsskadade, har alltid stora planer och är alltid så inspirerande. Nu var det en segelbåt som hägrade, visserligen låg den på andra sidan jordklotet, men avstånd har aldrig hindrat honom. Inte så mycket annat heller.

IMG_7662

Vi åt havets läckerheter vid Claes specialbord.

IMG_5081

Claes, och Linus som jobbar på Fiskeläget där bordet finns.

Veckans stora glädje för min del var reaktionerna på Ensamhetskommissionen där jag är ordförande. Så många som på sociala medier erbjöd sina tjänster och hejade på. Blev upphetsat glad över intresset och omsorgen som visades. En riktig smakstart och snart ska vi i kommittén också börja jobba med frågan om HUR vi ska ändra på ensamhetens hos de äldre.

beglins

Titta, jag har blivit en Berglinare. Visserligen med en rysning, och dystopiska vibbar (SvD).

Förbereder just nu en föreläsning om kvinnor och pengar. Det går verkligen framåt för kvinnorna, men fortfarande finns det ett lönegap (88 %), men värre är skillnaden mellan män och kvinnors pensioner (47 %). Idag när vi är så mycket friskare och lever längre behövs dessutom ett större kapital än tidigare. Spara, spara säger jag till de unga som tycker pensionen ligger så långt fram. Så mycket jag lärt mig av M-magasins Birgitta Piper om kvinnor som förlitat sig för mycket på sin partner. Egna pengar är frihet. Ju tidigare man inser det, desto bättre. Har blivit helt såld på att predika pension.

IMG_5090

Ljuvliga författaren Emma Hamberg har precis fyllt 50, skickade den här bilden till mig. Gärna en fin tårta och blommor i håret tänkte jag, men hur sparar hon till pensionen? Det är nu hon ska sätta turbo och sätta in lite av sina bokvinster.

I veckan var det knäckebrödets dag och vi svenskar är bäst i världen på att äta knäckebröd. Vi mumsar på men har inte kommit till de storheter i volym som fanns tidigare (8 kg/person, numera 4 kg). Kan det vara surdegen och alla bagerier med färskt gott bröd som gjorde att hårdbrödet fick vika? Men nu under pandemin har knäckebrödet ökat med 5 procent. Visste ni att det supersvenska Wasabröd ägs av det italienska pastaföretaget Barilla?

Var äter man mest knäckebröd? Svar: där en av ambassadörerna i akademin, Göran Greider, bor, i Dalarna, som också kallas för knäckebrödsbältet.

IMG_5086

Här är min och många andras favorit: Din stund med havssalt och chia.

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Jonglerar med frukt och bekämpar ensamheten!

/
Min artros i händerna har blivit bättre men jag greppar fortfarande sämre. Av en sjukgymnast fick jag rådet att bolla. Och då fick bli det som fanns närmast, en apelsin och en citron och de får ju inte falla till mitt hårda stengolv. Så nu bollar jag också. En lärdom jag fått det här coronaåret är att man måste bli duktig på att roa sig själv. En annan är att ringa mycket, facetajma med andra och försöka vara så social som möjligt samtidigt som man ska iaktta detta med social distans. Måtte vi alla bli vaccinerade nån gång! Orkar inte höra mer om förseningar. Ringde min vårdcentral som hoppades på mars.
IMG_5055

Här ser ni fruktjonglören i full aktivitet.

Idag när detta skrivs är det kärlekens dag, Jag säger som med kvinnodagen, ska det inte vara kärleksdag året runt och kvinnodag med för den delen? Men jag vet att det också är bra med bemärkelsedagar, vi behöver ju fira. Pussar, hjärtan och rosor har idag skickats mellan människorna och få vet väl den riktiga anledningen till att vi firar. För ursprunget är att den romerska kejsaren Claudius II i mitten av 200-talet dödade två män de dagen, varav den ena var präst. Båda hette Valentin och sen ville katolska kyrkan hedra dessa döda kristna med en egen dag. Det blev Sankt Valentins dag, 14 februari. Och vi äter gelehjärtan och myser.
IMG_4944

Kärleksdryck, rödbetsjuice råsaftscentrifugerad av Lucio, en kärleksgärning.

Denna kärleksdag är jag i Expressen med mina ben. Jag har sluppit mina myrkryp och nattkramper med hjälp av Maria Åkerbergs magnesiumolja. Det är förstås ingen läkare som kan skriva under på detta, men jag fortsätter med oljan och sover mycket  bättre och tror på oljans magi. Det verkar Expressen också göra.
IMG_5068

Löpsedeln med mina ben.

I veckan har jag haft värsta digital-katastrofen i samband med att min nya elbil kom och jag inte fattat vilket nervöst och nästan hopplöst pyssel det är att få el till bilen om du inte har en laddare i ditt garage (eller en Tesla, som har snabbstolpar överallt). Jag fick inte ha elbox i mitt garage, vår bostadsrättsförening sa nej. Då började jakten på hur man tankar i stan och jag fastnade i ett app-helvete, krångel med stolpar och allt slutade med att en elbox installerades på Dalarö, fyra mil utanför stan, där det är bara jag som bestämmer och ingen förening. Så blev det när jag skulle vara miljömedveten och hade förträngt att jag inte är ett app-proffs, utan får svettningar vid nedladdningar.
IMG_3948

Volvo XC40 recharge är Volvos mest miljövänliga bil, t o m sätena är av återvunnet material. Men infrastrukturen har inte hunnit med.

IMG_5034

Instruktioner för att få el.

År 2020 går till historien som svenskarnas stora ute-år. Det har fortsatt på samma sätt  hittills 2021, oavsett minusgrader. Allt kan vi numera göra ute och vid vart och varannat hus finns grillar, eldkorgar eller annat som både skapar mys, gemenskap och lite värme. Min lilla Stofey som tidigare stått på kontot onödiga inköp har blivit så himla användbar, ibland gör man rätt!
IMG_5058

Camilla och Lasse, två vänner i kylan, men både kaffe och Stofey värmer.

IMG_3956

Så här ser den ut, den lättflyttade och behändiga Stofey.

 Jag har, som ni som följer mig vet, sysslat med att berätta om hur fantastiska mappiesar är, Mogna Attraktiva Pionjär-Personer som vi en gång döpte läsarna av M-magasin till. Vi med starka ben och livsaptit. Nu har fokus växlat och jag har blivit ordförande i Ensamhetskommissionen för äldre. Nu handlar det om dem vars ensamhet blir till sjukdom. Som ni förstår är dessa människor Inte alls några socialt fungerande mappiesar, tvärtom.
Hur många är de?
Kommissionen ska börja med att göra en ensamhetskarta över Sverige. Hur stort är problemet? Jag är förstås inte ensam, utan har några superproffs som professor Ingmar Skoog vid min sida. Jag tror inte att vi bara blir en babbelgrupp utan här ska det också bli action! Vi ska “lyfta frågan” som det heter, men vi ska också föreslå vad man kan göra konkret.
Ensamhetskommissionen_logo

Så här ser vår fina logo ut.

Nu är det slut på denna Valentindag och nästa år, när vi ska fira igen, hoppas jag att vi hjälpt till att bryta ensamheten så kärlek också kan nå till de ensammaste av hjärtan.
5

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00
image/svg+xml