ANNONS
image/svg+xml

Birgitta Pipers rosa kompis och en nyfrälst operafantast

/

Måste visa hur M-magasins ekonomiska stjärna ser ut när hon inte ägnar sig åt läsarnas frågor om arv, pension, laglottskränkning eller vad det nu kan vara. Vi 70-plussare tar oss fram i tillvaron och skapar arbetstillfällen för de yngre genom att leva mobilt. Nu är det vi som beställer de här nya elektriska cyklarna, mopparna eller allt vad de nu heter. Medan ungdomarna susar fram på sina elsparkcyklar, sitter vi gärna.

IMG_3676

Birgitta Piper med sin rosa kompis.

Jag kan inte förstå den eviga diskussionen om munskydd. Det är väl bara att ta på sig ett om man vill, måste man invänta Folkhälsomyndigheternas bestämmelser? Själv avstår jag gärna och håller mig en bit ifrån när jag kan, och det kan jag oftast. Jag har fortfarande svårt att se folk med munskydd, halva ansiktet försvinner, allt är dolt och skapar hos mig ett mentalt avstånd. Ja, jag vet att många anser att det är ett skydd för smittsam sjukdom och alla som känner sig tryggare med munskydd, varsågoda. Jag talar inte om det obligatoriska munskyddet i vården, så klart.

En gång fick jag lära mig leendets betydelse, det var när jag blev ansvarig för Vecko-Revyns omslag. Den tidningen var då inte prenumererad utan lösnummerköpt och då kunde vi se leendets betydelse för köp. En allvarlig mun eller en sur hade negativt inflytande på köplusten. Leendet smittar och skapar smittsam måbrakänsla.

IMG_3594

Jag och Sixten på SAS flyg till Visby med obligatoriskt munskydd.

Gjorde ett gästspel på P3:s Morgonpasset och pratade då om varför jag gillar opera. Ison, programledare och hiphopare tände till och blev nyfiken. Och vad händer då? Jo, jag får komma tillbaka till programmet för att tillsammans med Ison njuta av en aria av Giacomo Puccini – live i en studio, bara för oss. Ison, en riktigt operaoskuld, påstod att han blev intresserad på riktigt så nu väntar vi bara på att Stockholmsoperan eller Folkoperan öppnar igen så ska han få uppleva vad opera är, på riktigt. Något helt annat än hiphop i alla fall. Kände mig nöjd som fick predika operaskönsång. Vad sjunger hon om, frågade Ison, kärlek, förstås sa jag. Operans libretton är sällan imponerande, det är musiken som regerar.

IMG-3685

Här är vi: Ison Glasgow, Emilia Utter sopran från Flen, jag och Oskar Ekeberg pianist. I en studio på Sveriges Radio.Minnesvärt!

Så har Svemester för mig fortsatt, nu var det västkusten och Fiskebäckskil, vandring och Hunnebostrands stenskulpturpark. Fantastiskt. Åk dit, öppet dygnet runt. Just här var en gång centrum för bohusgraniten och varje år bidrar skulptörer med sina verk, en del magnifikt kolossala. En plats med storslagen skönhet, i kanten av västerhavet. Själv förälskade jag mig i Poesigeneratorn Amorosa, stenarbete av Siv Boström och Anna Svensson. Genom att vrida på stenarna, alla med romantiska ord på inhuggna  kunde du själv skapa poesi. Tänk att få ha den i trädgården och varje dag gå ut och vrida fram dagens romantiska mening.

IMG_3661

Poesigeneratorn och jag har vridit fram “rädslor stärker min kraft”.

IMG_3652

Lucio funderar var tårarna är när han ser “och derfor gråter hun” av Kjersti Wexelsen Goksoyr från Norge.

Underbart att ha vänner med sommarhus väl placerade. Och tack för att man får komma. Tycker Bohuskusten slår Stockholms skärgård med hästlängder. De hopgyttrade husen, sjöbodarna, Gullmarsfjorden, rödgraniten, kala klippor och det salta vattnet.
Minus: maneterna.
IMG_3647

Susanne Hobohm, värdinna med hus i vattnet, och gästen radioprataren och frågesportmästaren Hanna Hellquist.

IMG_3650

Solnedgång och havskräftor direkt hämtade hos fiskaren mitt över.

IMG_2763

Västkustens gissel, maneter.

Tillbaka hem till Hornstull och vår egen underbara Riviera, Årstaviken.Tänk så fantastiskt att vi har rent vatten och badplats med brygga och hopptorn dit alla är välkomna. Tack Stockholm Stad.
Älskar att bo på mitt knivsöder. Detta får bli dagens föremål för dagens stora tacksamhetsstund.
IMG_3695

Badbryggan vid Drakenbergsparken.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

En olycksfågel, en entreprenör och många sommarpratare

/
En fågel i motorn, säger de på gaten på flygplatsen i Visby och vi blir försenade med 3 timmar. Teknikern kommer från Stockholm och vi andra får snällt vänta.
Jag lyssnar ifatt sommarpratarna. Nu är det ornitologen (apropå den olycksaliga fågeln som stoppat oss på flygplatsen) och läkaren Björn Olsen som pratar i mitt öra och jag tänker på allt jag får reda på via allas sommarprat i radion. Jag följer med in i deras kunskapsområden och av Björn får jag veta att vår jakt på proteiner blivit livsfarlig. Och det enda däggdjur som det finns fler av en människan är råttan. Och så att fågeln är största influensaspridaren. Björn är professor just i virusspridning, inte bara fågelskådare.
Av Therese Lindgren får jag veta hur stor framgång inte kan rå över rädslan över  att något ska hända. En rädsla som blir totalt handlingsförlamande och inte ens hundratusentals följare kan hjälpa.
Jag skulle kunna rada upp fler av årets pratare som gjort intryck. En bra omgång i år hittills tycker jag. Och just nu är jag mest tacksam över att jag sällan ser dessa miljarder råttor och också är i avsaknad av ångest.
Men jag har otur med Gotland i år. Är det nåt med corona-budskapet, kom inte hit nollåttor – som jag inte lyssnade på? Är det straffet?
IMG-3600

Mörka moln över mig och Fårösund men vacker kaftan kan ändra sinnesstämning.

Delar av min familj befinner sig hela sommaren på Öjn. Så jag åker dit och fyller på mitt farmorsbehov. Kollar in tänder som tappats, ordförråd som ökats och nya färdigheter som erövrats. 5- och 7-åringen är  i explosiv utveckling och 16-åringen är typisk för sin art: i en egen värld och små finnar runt näsan.
IMG-3620

Fika o glass, undrar om det inte är sommarens mesta beställning, här i Bungenäs får man hemgjord glass och saft.

IMG-3621

Nya stora glädjen i 16-årslivet är övningskörning.

Blir alltid glad över vardagsentreprenörerna, de som praktiskt löser mina dagliga problem. Alla pratar om Spotify och Klarna, men det finns andra som behöver lite uppmärksamhet. Även om det är Mer David och inte Goliat det handlar om. Så får jag presentera Mia Ekblad.
Först tog jag bort plastpåsen och nu ryker tygpåsen. För jag har skaffat Carrinet shop set. Den innehåller fyra bära-hem-påsar och sex stycken frukt- och grönsakspåsar. Allt i en och samma förpackning du lätt har med dig. Dessutom återvinningsbart. Inte en plastpåse behöver användas när du handlar. Bra va.
IMG-2587

Allt ryms i den här lilla korven. För 169 kr kan du handla lätt på alla sätt. Finns i flera färger. Men framförallt, den räcker hur länge som helst. Både miljön och jag blir glad.

Jag har pratat om rosorna i min trädgård. I år har jag också en ringblommekaskad. Ringblomman är inte en särskild omsjungen blomma, läser jag. Dess största egenskap är att sätta färg i trädgården. En tålig ettåring som behöver lite skötsel. Jag tänker direkt på alla färgrika personer jag känner, härliga, men de behöver omsorgsfull skötsel (ungefär som jag själv). Och då gör vi som ringblomman, självsår oss och blommar igen.
IMG-3506

Ringblommor.

0
7

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Geparder, graffiti och gänget på Morgonpasset

/
Kan det bero på oss mappiesar (Mogna Attraktiva Pionjär-Personer) som tidningen M döpte läsarna till, som gjort att vandringen exploderat? Det tror jag, och så förstås att svenskarna i hög utsträckning stannar hemma den här sommaren. Men vi på M har länge lovordat just dagsvandring och jag och Lotta Byqvist har i vår bok hyllat just det nya sättet att vandra med mera njutning i planeringen. Vad det är kan den nyfikna hitta i vår bok Vandra& Njut som nyss utkommit i reviderad tappning.
Nära mig finns Tyresta nationalpark med näckrossjöar, brandskog och vildmark. Och trängsel, stod det i tidningen. Men på Fornslingan var vi nästan ensamma så välkomna alla ni som tvekar och kanske tror att det är gamlastanträngsel, det är det inte alls. Det händer att jag hoppas på att jag ska drabbas av den gröna andligheten som det talas så mycket om. Det har ännu inte hänt, men jag är drabbad av det gröna umgänget. Att vandra, prata, fika och bada tillsammans. Underbart.
IMG-3577

Nej vi har inte bytt partners Kjell och jag. Han hjälper mig bara upp.

IMG-6851

Nakenbad – ingen ser och jag njuter.

IMG-6854

Lucio badar bara när det är över 25 grader.

Men allt är inte natur. Plockade upp min gamla hobby, pussel, och det visade sig att geparderna med sina fläckar blev rena samlingsplatsen, alla vill lägga åtminstone en bit. Även de mest skärmbitna ville få till några bitar. Kul, detta pussel har bara 300 bitar vilket är lagom att umgås kring.
IMG-3561

På väg i pusslet.

IMG-3568

Med förenade ansträngningar fick vi ihop de vackra kattdjuren.

Vill du vara med som gäst i Morgonpasset i P3 frågar en ung man mig. Självklart svarar jag ja, eftersom de ska prata om boken Kvinnoarvet. Jag möter de mest förtjusande unga programledarna Oscar Zia, Ison Glasgow och Wendela Lundberg som verkar uppriktigt nyfikna på mitt kvinnoliv och jag fick vara med länge, till och med på övertid. När jag åker därifrån känner jag hur lite jag umgås med personer som inte är i min generation. Bestämmer mig för att det ska det bli ändring på.
IMG-3563

Här är morgonpassgänget och jag.

Hej säger jag till några yngre som står och sprayar på en tillåten vägg vid Hornstull, full av ambitioner att generationsblanda. De var måttligt roade och trodde att jag var en av dem som skulle säga något negativt. De fortsatte att spraya och jag kände att jag nog valt fel ställe för samtal mellan generationer. Bredvid står ett gäng äldre fullisar som gärna pratar. Men då är det jag som avvisar.
IMG-3592

Graffitiväggen är granne med Drakenbergsparkens törstigaste äldre.

Vad gör man mer än att umgås på sommaren? Njuter av kvällssolen som här ifrån krogen Solsidan på Dalarö, efter ett hjortspett som inte gick av för hackor. Tack Lotta som dessutom alltid kollar hur djuren har det innan de ligger på våra tallrikar.
Och fortfarande är det massor av sommar kvar. Ljuvligt.
IMG-3570

Kvällssolen är alldeles gratis.

0
6

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00
image/svg+xml