ANNONS
image/svg+xml

Tina Thörner, simply the best!

/

Träffade världens roligaste kartläsare, Tina Thörner.

Sveriges mest meriterade rallykartläsare med nio stycken Paris-Dakar-rallyn bakom sig och mycket annat prisbelönt, chockade mig med berättelser om vad som försiggår i rallykulissen. Med hennes fantastiska värmländska blev dessutom allt mycket bättre. Fick också för första gången sitta i förarsätet i en riktig rallybil, det var som att kliva ner i barnbilstol fast för vuxna. Och med tanke på att det går fort så kändes det tryggt. Men väl i bilen så blir det allvarligt. Av Tina lärde jag mig att om man kraschar så måste man ta sig ur bilen, men en i taget, hur panikslagen man än är. Två som försöker ta sig ut samtidigt kan resultera  i att båda fastnar. Tina visste från första stund, när hon som 16-åring satte sig i framsätet att livet skulle bli farligare. Men i hennes fall ett fantastiskt framgångsrikt yrke.

IMG_5467

Tina Thörner i en Saab från 1966, samma år som Tina föddes. Den ville hon ha, det sa bara klick – och den var till salu.

Förra sommaren hade vi inget kubb, spelet som alla generationer kan spela. Slutsålt vid midsommar förra året så i år var jag ute i tid och hade bett min närmaste sportaffär att reservera ett till mig så fort årets kubbspel kommer in.

Själv är jag en urdålig spelare, men det gör inget. Jag älskar att samla vänner och familj i lag, det skapar en visserligen tillfällig men bra gemenskap. Dessutom är jag mycket bra på att förlora. I påskas var jag på Gotland för att hälsas på och hade med ett brännbollsspel. Succé.

IMG_5531

Årets viktiga spelinköp.

Vår podd fortsätter (Roligare än du tror med Suss och Amelia och finns bl a på Spotify, Podcaster). I det här avsnittet pratar vi om rojalism och vuxna kvinnors hästkärlek. Vi kryssar mellan ämnena men alltid med 50-plusplusperspektiv. Vi vill att lyssnarna ska känna sig indragna, tilltalade och underhållna.

IMG_5471

Drottning Elizabeth av England som docka, hon vinkar om hon får sol på sig. Så här ser det ut där vi poddar.

Månaden maj överraskar med värme och kyla. Mina tulpaner har i år inte ätits upp av råddjur och bara det är toppen. Restaurang Solsidan som alltid erbjuder kvällssol har öppnat men den här gången gick solen i moln. Men vi lystes upp av ett italienskt kvinnobesök varav några för första gången såg lite av den berömda svenska arkipelagen. Ma che bello! (Så vackert)

IMG_5541

Miriam, Francesca, jag och Elisabetta framför en kaskad av magnolia.

IMG_5530

En vacker Solsidan-kväll men solen har gömt sig. Till vänster Renee, granne på Dalarö, och Lucio.

Vad gör svenskarna mer än de gjort förut: vandrar. Den här gången var vi på Ingarö. Att få med barnbarnen fungerar ovanligt bra, till min glädje. Kanske var det bullarna som lockade? Eller var det lunchen på Bistro Björkvik. Alltnog är Sverige fantastiskt med allemansrätt och alla utprickade leder. Våra italienska vänner berättade om Dolomiterna och Aostadalens alla leder och jag kände en sådan längtan, för vad man än säger om hur härligt det är i skogen så älskar jag dramatiken med höga berg och vidunderliga utsikter. Ja, jag vet, vi har det också – men då måste vi norrut. Och det hinns inte på en eftermiddag.

IMG_5542

Min son Alex, med Ella. Lucio och Signe och  mamma Jennie och hunden Sassa.

De här veckan har präglats av lite mer lugn på covidfronten i Europa men tyvärr bomber i Gaza. Jag har blivit bättre på att ransonera nyhetsinslagen, märkte under den intensiva covidrapporteringen för några månader sedan att jag blev allt mer deppig. Satt klistrad vid otaliga nyhetsinslag. Det blev en överdos. Men samtidigt måste vi veta vad som händer i världen. Allt påverkar oss. Ikväll paus med tv-serien Mare of Easttown med Kate Winslet.

Rekommenderas. Intressant är att numera är kvinnliga huvudrollsdeckare för det mesta olyckliga och psykstörda, de manliga deckarna olyckliga och alkoholiserade.

818682_5535964_6000x4000-medium

Kate Winslet i Mare of Easttown.

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vi poddar på, ekande ensamhet & en vägrande Volvo

/

Podden fortsätter och för att få snits på den så blev det väldigt mycket mer arbete för mig och Suss Hobohm än vi anat. Samtidigt är det roligt att få en arbetskamrat att diskutera allt från om ålder är en sjukdom som kan botas, till vårt kungahus. Den nya boken om att ålder är en sjukdom och därmed borde kunna  botas, heter Livslängd. Författaren David Sinclair förutsätter att de nya levande åren vi då får är goda år. Fan tro’t. I Sverige har vi en stor åldersexplosion framför oss som politikerna bävar för, och en stackars planet med miljöproblem för oss, våra barn och barnbarn. Ska vi dessutom  aldrig dö? Känns inte som något att längta efter. Låt mig dö när det är dags, vill i alla fall inte nu ha någon livsförlängning.

IMG_5441

Jag och Suss – hur blev egentligen det senaste avsnittet? (Roligare än du tror med Amelia och Suss, heter den).

Ensamhetskommissionen, som jag är en del av, har kommit med en kartläggning av de äldres ensamhet. Rapporten berättar att de äldre är de mest ensamma, inte helt oväntat.  Statistiska Centralbyrån (SCB) har mätt det som på deras språk heter social isolering och kommit fram till att det handlar om cirka 300 000 personer – och de som är över 85 år sticker ut.

Att läsa kartläggningen gör ont. Ofrivillig ensamhet är lika hälsoskadligt som att röka 15 cigaretter om dan. De allra ensammaste gamla har larmknappen på armen som en tröst. De kan alltid trycka på den och få höra en röst. Mer än 100  sådana samtal om dagen kommer till larmcentralerna och då har de gamla inte fallit eller på annat sätt insjuknat fysiskt. Men i själen gör det ont och de har ingen annan att vända sig till.

Nästa steg för Ensamhetskommissionen är att föreslå åtgärder. Sådana förändringar går inte på en kvart. Men jag som ordförande känner mig hoppfull, fastän en kvinna som hörde av sig sa till mig: “Du är en barnrumpa, vad vet du om ensamhet, när partnern dött, vännerna med, barnen inte hör av sig och hemtjänsten har bråttom.”

Ensamhetskommissionen-bilder-22

En bild från ensamhetskommissionen. Vårt motto: Ingen ska ha ingen.

IMG_5445

Jag jobbar i min familj på att inte bli bortglömd. Enzo fyllde år och fick en BMX av farmor och här skickar hans mamma en bild av lyckan över att kunna stå på en cykelram.

Nomadland heter en film om  ett gäng hemlösa i  USA. De har sitt hem på ryggen så att säga, en ombyggd kombibil eller en husbil, och det är inte enbart av frihetsskäl de lever i bil utan mest för att de förlorat hem, jobb och är fattiga. Men nomaderna som de kallas hittar varandra, hittar gemenskap och får ett fantastiskt förhållande till naturen. Utanför bilfönstren förändras landskapet oavbrutet, fattigdomen finns men samtidigt är det storslaget.

i-QHTKefLeAsmkkqv5QMUMKUI1w-jpg

Bilnomadernas hemlöshet har fått ett ansikte, skådespelaren Frances McDormand, som också fick en Oscar.

Den nya körunderbara el-Volvon som jag haft så mycket räckviddsbekymmer med, pajade ihop häromdagen. Parkerade  i stan och sen låste sig hela elsystemet så att bärgaren fick komma. Han fick inte heller upp låssystemet och nybilen fraktades bort. Nästa kapitel i min bilhistoria kommer i alla fall inte handla om räckvidd. För nästa bil som redan är på väg är en hybrid. Det är med viss sorg jag lämnar tillbaka elbilen.

Sen blev det hyrbil och jag tänker inte berätta hur det är när man varken hittar bilen eller nyckeln. Allt var digitalt förstås och först när en ung man dök upp löste det sig.

IMG_5444

Ny bil och redan bärgare. Inte kul.

Tidningen amelias chefredaktör Maria Sognefors har lämnat tidningsvärlden och gått över till golf. Det blev orsak att få träffa mina gamla arbetskamrater på Bonniers en kall eftermiddag i Rålambshovsparken i Stockholm och fira av henne. Det var en glad grupp kollegor som kunde berätta att businessen går bra, prenumerationerna ökar och därmed även humöret – snart får de kanske till och med se varandra på jobbet. Det har sina fördelar med distansjobb, men stimulerande är det inte.

IMG_5433

Pamela Andersson, Topphälsas profil och en fantastisk kämpe oavsett om det gäller sport eller sjukdom, jag och Maria som varit en superbra redaktör för min gamla tidning som föddes 1995.

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Drama – vi hamnar mitt i en demonstration!

/

Plötsligt hamnar vi där det händer. Vi har sagt kusinmöte i Vasaparken i Stockholm och slås av att hela parken är full av poliser. Jag och Lucio är barnvakter till de minsta barnbarnen, och har initierat ett möte mellan India och Enzo och deras kusiner Ella och Signe i Vasaparken och sen fika på Mellqvist, som omväxling mot Dalarö. Uppenbarligen var Vasaparken platsen för några hundra till, som inte brydde sig om att maxantalet för träff var 8 personer. Det vällde in personer med plakat som protesterade mot begränsningen av frihet för medborgarna i samband med covid-19 och annat som radon i skolor. Barnbarnen  hade börjat bollat, klättra och leka i parken när allt avbröts av tal i megafoner av frihetskämpar och av av polisen som skulle skingra de som demonstrerande och barnen fattade ingenting.

– Varför har poliserna gasmask. Varför vill de som går arm i arm med polisen inte gå med?

Verkligheten spelades upp framför oss. En ovanlig verklighet men samtidigt särskilt intressant för 11-åringen Ella som vill bli polis.

Ett antal brottades ner och trycktes in i polisbilarna och jag skulle försöka förklara varför. Ella vill fortfarande bli polis, kanske till och med lite mer.

IMG_5420

Kusiner, en boll innan 1 majbråket var igång.

IMG_4362

En av demonstranterna hade foliehatt och är en youtuber, flowerpower-musiker men det brydde sig inte polisen om. Är det demonstrationsförbud spelar blommor mindre roll.

IMG_4376

Poliser som jobbar.

IMG_5419

1 maj demonstrerar de här för att 5G är farligt.

Absolut raka motsatsen var det kvällen innan. Den goa göbben Glenn Strömberg, en gång proffs i fotbollslaget Atalanta i Bergamo i Italien, berättade bollminnen, och som han kunde berätta. I detalj redogjorde han för IFK Göteborgs första darriga tid som internationella fotbollsspelare. Det visade sig att Glenn Strömberg inte bara är sportkommentator  utan också en nästan lika bra underhållare.

Vi möttes på kulturföreningen Nordens Ljus pråm, Harö Krog, förtöjd vid Kungsholms strand, där Glenn var engagerad som underhållare. Att jag och Lucio var där beror förstås på att karln är nästan lika mycket italienare som göteborgare. Kul var det!

IMG_5414

Lucio i vacker senapsgul tröja och Glenn i sin egendesignade sporttröja och nyklippt,  det långa håret hade rykt. Men inte prillan.

Vi jobbar med vår podd, Suss Hobohm och jag, Det handlar om kroppen, och lite sex, mellanchefer som får stryk och så förstås vår bästa rubrik: Förtal av yngre (obs skämtsamt), men ganska roligt att få ge lite igen, så mycket som äldre blir förtalade av yngre. Lyssna på Roligare än du tror – där poddar finns. Om du inte vet – fråga någon yngre.

IMG_5399

Vem är vem?

Äldsta barnbarnet är 17 och en gång i veckan ska han laga mat och vad kunde bli bättre än att ge honom underbara Johanna Westmans nya kokbok, Jag fixar middan, 52 recept (en i veckan under ett år). Hon har i många år jobbat med att få barn och unga upptäcka nöjet med att laga gooood mat, inte bara värma i mikron eller beställa hämtpizza. Boken kan jag rekommendera, vettig, enkel och smarrigt gott. Johanna, hon kan.

IMG_5405

Sixten får nya uppslag till tisdagsmiddagarna.

Tre dagar med en 6- och en 8-åring kräver planering för att det inte ska sluta med syskon som gråter (föräldrarna har bestämt att skärmtiden inte får vara för lång, det är annars det som alltid tystar bäst). Å andra sidan så får vi en raket i rumpan, den ena vaknar 5.40 och den andra somnar sent. Att tro att det går bra att köra ut dem för att leka med kottar kan man glömma, så sönderstimulerade som barnen av idag är. Det ska hända något jämt. Föräldrarna skickade med kassar av hjälmar, skydd, skateboards, pyssel och ipad. På söndagkvällen skålade vi uttröttade men kände att vi var HJÄLTAR som sonen Filip skrev. Det är roligt att vara behövda också. Ännu roligare är att få hålla deras ljuvliga barnkroppar och läsa gonattsaga.

IMG_5429

Mellis på Dalarö bageri med smoothies och halväten prinsesstårta.

För övrigt lider jag med Indien och undrar om pandemin i världen aldrig tar slut.

2

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00
image/svg+xml