ANNONS
image/svg+xml

Som jag älskade Kristina Lugn!

/

“Hej på er alla älskade och oälskade”, så inledde Kristina Lugn sitt sommarprogram 1983 och jag satt klistrad vid radion. Men redan innan, på 70-talet, blev jag störtförälskad i den rödhåriga poeten som hade ett helt unikt sätt att hantera språket. Att så mycket svärta, kärleksolycka, död och dåligt sex kan bli så himla roligt och berörande.

Tabletter, sprit och skärsår flödar i hennes diktning. Ändå trodde jag Kristina Lugn skulle vara forever. Lyssna på Lisa Nilssons tolkning av hennes dikt När jag var gift med  Herman, helt sagolik i sambatakt.

Så många gånger som Kristina Lugn har förekommit i de tidningar jag jobbat med – alla utom M. Det ville hon absolut inte, nej M tyckte hon inte om, sa hon till mig. Den var för hurtig. Hon avskydde det jag stod för, mappies var både löjliga och omöjliga. Låtsas vara 50 när man faktiskt var 70!
Men jag älskade henne ändå. Hennes sätt att beskriva hur äktenskapet kedjar fast en kvinna vid julgransfoten förlåter allt.

Vill man läsas tidiga Lugn så föreslår jag den här finns på antikvariat Lugn bara Lugn. 2003 slutade hon skriva dikter.
IMG_2825

För dig som gillar dikter med rakblad.

Nu har jag fått rosfrossa! En utveckling av att karantäna på Dalarö, alla dessa timmar med lyssnarbok i örat då jag måste se något vackert på terassen. Tröstar mig med de här Floribundarosorna samtidigt som jag retar mig på allt mer på alla som låter sina träd skymma min utsikt. Måste träd verkligen vara så höga, det är ju inga ekar! (Hjälp nu blir jag hatad, men jag vill gärna se det hav jag såg för sex år sen).
IMG_2812

Mina nyförvärv buskrosen Twin flower circus, en ros två färger.

Vi har det lite svårt att vara helt karantäniga fastän vi är 70+. Lucio klipper hår en dag i veckan. Och jag träffar folk utomhus. Allt från gamla moster på äldrehemmets uteplats till pratpromenader med 16-årige Sixten om livet skolan och kärleken, och så förstås armlängdsträffar över fika och bubbel. Tänk att jag inte visste hur mycket jag skulle uppskatta nostalgiskt väninnebabbel.
IMG_2230

Så här ser en coronaförsiktig frisör ut…

IMG_2803-ny

… och här väninnor alla med ett förflutet från M, Lotta, Lena Anna och Marianne.

Nyhetsknarkandet har nu blivit streamingknarkande. Jag tittar och tittar på allsköns serier, dokumentärer, operor och förundras över allt bra som finns. Ett problem är allt som konsumeras i tv-soffan. Men nu ska jag faktiskt ut och gå ny led på Gålö: Fornstigen. Sverige är fantastiskt  när det gäller utomhusmöjligheter.
2
12

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00
image/svg+xml