ANNONS
image/svg+xml

Karantänrapport: Nej tack till ordet “brukare”!

/

Om jag nu ska ha munskydd ska det vara de här. Kolla, har beställt, och till sambon en navyblå. Studio Heijne heter stället där kvinnan Wendy bestämde sig för att öka glam-faktorn och jag föll förstås. Även om Folkhälsan tycker munskydd är trams så känner jag fler som känner sig tryggare om munskydd används.

IMG_2900

Silver och leopard, även munskydd kan vara snygga.

Vi for till Artipelag, en konsthall i Gustavsberg, kamraten och konstnären Susanna Arwin och jag. Vi skulle titta på skulpturutställningen i skogen. Allt skulle jag vilja ha i min trädgård på Dalarö, så kraftfullt och vackert. Hade tidigare mitt bronshuvud på tomten på Dalarö. Jag fick den i 50-årspresent av underbare vd:n Jan Lindell som var min chef för 23 år sen. Huvudet stals. Det var någon tjuv som såg ett värde – inte av just mig utan av bronset. Istället skaffade jag mig två kvinnor i trä i trädgården, de är fortfarande kvar.
IMG_2885

Maria Miesenberger heter kvinnan som gjort bronsstatyn, den levande kvinnan är Susanna Arwin, hon med projektet den svenska tanten .

Min och Lotta Byqvists Vandra och Njut-bok kommer ut i en reviderad upplaga i början på juni. Nu när vandringen är hetare än nånsin så återkommer vi med våra tio detaljerade rutter, med fina dagsvandringar, sju i Sverige och tre utomlands. Fick lite att göra för att kolla att mina rekommenderade restaurangtips i Italien överlevt Coronan.
image1

Medelhavet och bergen, finns något vackrare för en vandrare?

Vad hittar man inte när man ska träffa barnbarn utomhus? Jo, en getfarm och mejeri. Den här ligger på Gålö och getterna har just nu små killingar och så glada att få färskt gräs. Vi köpte getost och hemkärnat smör!
image0

Ella med get. Stället är öppet lördag och söndagar.

Skulle kunna vara gäst i en blogg om dan, så många finns det, Den här heter Chefssnack och där pratar jag med gotlänningen Svante Randlert. (En blogg är lätt att göra i dessa Coronatider, allt som behövs är en telefon och inte behöver man sminka sig heller.) I den här podden utvecklar jag min chefstyp och min muntra diktaturstil, knappast är den gångbar idag, men den har fungerat.
IMG_2881

Svante och jag.

Kom ett brev till  min Dalarökarantän med uppmaning “Snälla Amelia kan du hjälpa till att protestera mot det förfärliga ordet “brukare”.
Svar: JA!
Första gången jag hörde ordet förstod jag inte vad det var. Missbrukare visste man ju. Men vad är en brukare?
Jo, en närstående uskare (=undersköterska) berättade för mig att de hon besökte i hemtjänsten skulle tituleras brukare. Varför? Någonstans högre upp hade man bestämt att det  var praktiskt att bunta ihop alla som får använda sig av samhällets socialtjänster och kalla dem brukare. Får du hemtjänst på äldre dar är du en brukare och går du på metadon är du en brukare. Sexmissbrukare är vad jag vet fortfarande en missbrukare.
Ta bort brukarbeteckningen, tycker May Öberg i Helsingborg och jag med. Kan vi få lov att vara kund, kanske eller klient?
IMG_2821

Moster Liliana  en brukare?

Så till sist ett citat från Christopher McCandless, som blir superaktuell i karantäntider.

“Lyckan. Den är bara äkta när den delas.”
… som jag tagit ur en text av Payam Moula, publicerad i DN. Och vem var Christopher, jo det var han som gav sig ut i Alaskas vildmark för att finna meningen med livet. Han dog där utsvulten och ensam. Filmen om honom  kan du se på Netflix, Into the wild.
1
7

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00
image/svg+xml