ANNONS
image/svg+xml

Skåne, skulptur-kärlek och en kvinnlig stalker

/

På. väg i bil igen på min svemester störs jag av alla långtradare, de måste ha fördubblats.  Har företagen helt övergivit järnvägen? Tung trafik på lördag, söndag, morgon, kväll, och de går definitivt inte på el. Många med utländska reg-skyltar och mer ska det bli sägs det. Hua.

Målet var Skåne. Först till Österlen, sen tvärsöver Skåne till Västra Karup. Vi kinesade hos vänner. Men bara två dagar för på den tredje luktar vi fisk. Ett uttryck som håller än idag.

IMG_3450

Dilsa öppnar dörren till sin omgjorda gamla skola i Brösarp.

Älskar att se med vilken kärlek (och pengar) sommargästerna tar sig an de gamla skånegårdarna och på grund av denna sommarinvasion blommar servicenäringen. Ni som läser vet att vid sidan av en liten whiskypinne till tv-serierna, är jag också extra svag för hembakt och här får jag tillfredsställa mina kak- och bullsug. För gårdscaféerna är rikliga. Och fulla av sommarjobbande ungdomar som fått mer att göra på grund av coronan. Alla måste ju sitta ner och beställa.

IMG_3453

Tips på café att leta sig fram till är Alunbrukets kaffestuga i Brösarp.

Äntligen såg jag Ulf Lundells så omtalade ilskeobjekt Kivik Art Center och jag spejade i  torn och på på stegar för att få syn på hans hus bland de stora och höga skulpturerna. Men icke, grönska dolde det mesta. Inte för att konsten imponerade men jag förstod inte riktigt att han kunde tycka att de är intrångsnära.

image0 (1)

Gert Wingårds Himlatrappa på Kiviks Art Center i Svinaberga Österlen.

Blev alldeles rörd när jag besökte konstnären och skulptören Jonas Högström utanför Ängelholm. Ögat fastnade på en bronsskulptur som föreställde en äldre man som bär en kvinna. Eftersom jag sen en tid har äldrefrågan “top of  mind” frågade jag vilka de var. Det var en sådan stark ömhet som skulpturen sände ut.

–Det är mina föräldrar och min pappa vårdade min mamma som hade alzheimer ända till slutet, sa han.

IMG_3476

Kärlek utan slut heter skulpturen.

En helt annan kärlek har Gabriella Sandin, också skulptör. Hon finns i Torekov. Hon älskar sten, betong, trä och med hjälp av motorsåg, vinkelslip och andra bullriga maskiner trollar hon fram, under timmars hårt arbete, människor ur materialet. I full skala. Jag har en gång köpt en diabasstjärt av henne och nu förälskade jag mig i en liggande man, också det i diabas. Vid sidan om hembakt, whisky är jag faktiskt också omåttligt förtjust i skulpturer. På sommaren får man besöka konstnärernas ateljéer. Det är roligt och man lär sig mycket, men det kan bli väldigt dyrt när man inte kan släppa förälskelsen.

IMG_3479

Madeleine, vår värdinna i Västra Karup smeker den svarta, lena stenen med den liggande mannen.

IMG_3482

Här visar Gabriella att hennes skulpturer (en trä-man som ligger på mage) också kan fungera som möbler.

Vem är född i Västra Karup om inte Birgit Nilsson och sjävklart besökte jag hennes museum på gården där pappan var lantbrukare och Birgit både växte upp och åtgerkom till. Har intervjuat denna världens främsta operasångerska under många år, och nu påmindes jag om hennes storhet. Museet (besök!!) är så kärleksfullt och professionellt uppbyggd med allt från barndomsfoton till inspelningar av operor från världens alla hörn, och så förstås bilder på ett lyckligt äktenskap med “herr Nilsson”, pommefriteskungen som han också kallades, vars riktiga namn var Bertil Nicklasson. Museet drivs av en stiftelse där släktingen Gitte Högström är VD. Jag dröjde mig kvar bland söndersjungna, spräckta kyrkoglas (hennes höga toner spräckte  till med ett av örhängena hon hade på sig) och brev från beundrarna, och påmindes om hennes skräck, den kvinnliga stalkern vars kärlek var sjuklig. Hon berättade för mig om kvinnan som reste världen runt och tog in på samma hotell som Birgit, helst i rummet bredvid. Birgit Nilsson innehar rekordet av inropningar, 72 st på Wieneroperan, applåderna tog nästan längre tid än operaföreställningen av Electra.

IMG_3485

Kusinbarnet och VD:n för Birgit Nilssons museum, Gitte, bland Birgit Nilssons fantastiska scenkreationer.

Min svemester blir bara bättre och bättre!

1

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00
image/svg+xml