ANNONS
image/svg+xml

En fri själ har lämnat oss

/

Vem lyfter dig när du faller? Frågar prästen Stoika Hristova retoriskt när hon begraver en magnifik personlighet, men vars psykiska sjukdom begränsade hans livsutrymme. Adam Inczedy-Gombos förenade kropp, själ och ande, säger Stoika och jag minns hans år tillsammans med min vän Åsa Moberg. De skrev tillsammans Adams bok för att beskriva och få andra att förstå det bipolära livet, Adam med sin mani och Åsa som författare och hans kärleksfulla medberoende. De tillsammans var sannerligen kropp, själ och ande i ett oroligt berg och dalbaneliv.

Stoika berättade om hur han plågades av skuld till sina barn, fruar och vänner, som (nästan) alla var närvarande vid begravningen i Stockholm. Men då ville alla bara minnas det unika med Adam. Det blev en ovanlig begravning där urnan tronade mellan kangas från Afrika och skogens blomster. En begravning Adam skulle ha gillat. Askan ska spridas i havet önskade  barnen. En fri själ ska inte grävas ner.
IMG-4081
IMG-4079

En drömmare och fotograf lämnar jordelivet.

Bara några dar senare hyllar vi livet när barnbarnet Ella fyller elva år, på en solig brygga på Värmdö. För henne är framtiden bara ljus och full av möjligheter och yrkesvalet har hon redan bestämt, polis ska hon bli. Bränderna i Kalifornien, Arktis som smälter, värmen som stiger – detta tynger henne inte alls, även om Greta Thunberg är ytterst bekant. Hon samlar pant och försöker tjäna pengar, för pengar har hon förstått vitsen med. För den allra största drömmen är att få åka tillbaka till Kenya och särskilt till flickhemmet vi besökte i julas och där hennes blonda hår blev en hit.
IMG-4106

Ett härligt sätt att äta födelsedagstårta.

IMG-2221

Största minnet från Kenya är inte safarin utan flickhemmet.

Redan 1919 skrev Greger Paulsson om Vackrare Vardagsvara, om att konst, formgivning skulle vara för alla. IKEA anammade detta och skapade sin Demokratiska design, det vill säga, design för folket. För mig har Vackrare Vardagsvara varit att jag vill att det jag använder och ser varje dag ska smeka mitt öga. Idag fick jag hjälp av Bosse att sätt upp Margareta Holgersdotters tyllampa. Hela sovrummet förändrades. Roligare vardagsvara är inte så dumt det heller.
IMG-4086

En tylldröm och även sladden är rosa.

Slank iväg på bio för att kännas mig lite vanlig igen – för första gången på ett halvår – och den lilla salongen var faktiskt nästan full och på duken visades ett äktenskap fullt av giftpilar. Filmen heter Shirley och berättar om skräckförfattaren Shirley Jacksons instängda liv. Elisabeth Moss spelar huvudrollen och är lysande, liksom Michael Stuhlbarg som spelar hennes tafsande professorsman.
Film är faktiskt bäst på bio kan jag lugnt säga efter ha suttit och sett så oändligt många tv-serier under Coronan.
shirley-first-look-cropped

Filmen Shirley kan rekommenderas om man vill ha två bra timmars dysfunktionellt äktenskap.

Den älskade konstnären och numera programledaren Lars Lerin har kommit med ny bok, Elsa i Skräddartorp och hennes 28 katter, en rörande beskrivning av en gammal kvinna som bor alldeles ensam i skogen och inte vill flytta till äldreboende, för vad skulle då hända med de 28 katterna? Den lanseras som en barnbok, skulle snarare säga att den är för alla oss som älskar katter och Lars Lerin. Och nu har min son Filips familj blivit med katt, Stella som har fem tår på vardera tass. Det är ingen ras utan en slags missbildning. De fem tårna  gör att hon kallas skeppskatt för att man trodde förr att dessa katter var skapta för att de skulle kunna klättra i master. Och när kattsuget sätter igång får jag tillgång. Min egen Caruso som skrek så tenorhögt är i katthimlen.
IMG-3227

Stella med fem tår, en alldeles ovanlig bondkatt.

IMG_0367

Världens gulligaste Caruso.

0
8

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00
image/svg+xml