ANNONS
image/svg+xml

Kvinnlig skaparkraft, korvproffsen Scherman och Anita Lindblom

/
Alla dessa fantastiska kvinnor! Träffade Margareta Holgersdotter som jag intervjuade för M-magasin och blir knockad av all kraft som blommar ut efter 50. Det är som en vulkan som ligger och puttrar i decennier och sen kommer explosionen. Så mycket kreativitet och uppfinningsrikedom som Sveriges “äldre” kvinnor har när väl vulkanen fått sitt utbrott. Kvinnorna gör numera slag i saken när det gäller sina drömmar. Det är aldrig försent, en klyscha jag älskar. Exemplen på de som ändrar sina liv kan fylla en årsproduktion av M.
Margareta Holgersdotter snubblade jag över i en kalklada på Gotland, där det var en utställning av annorlunda armaturer jag aldrig skådat förr. Organza, sidenband, pompombollar, spets och läder. Vem är hon undrade jag. Nu vet jag och snart vet du mer.
IMG_4116

Margareta Holgersdotter mitt i skapandet.

Jan och Margareta Scherman älskar korv och jobbar hårt för att detta livsmedel ska älskas som köttbullar, rårakor och västerbottensost – alltså en svensk nationalklenod. Janne med hjälp av hustrun har scannat hela Sveriges korvproffs i sina lokala miljöer och allt har blivit en härlig bok med korv från norr till söder. Jag som känner paret vet hur dedikerade de är korven och häromdagen var det bokrelease. Maggan som också är min gympakompis har så fina skräddarsnygga kläder som jag mer kopplar ihop med oxfilé än med korv. Men det är ju förstås fördomar.

Så dog Anita Lindblom, 82 år gammal. Hon lämnade Sverige och jag försökte få till en intervju i Frankrike där hon bodde på Rivieran, men det var stört omöjligt. Hon ville vara ifred. Anita Lindblom hade på riktigt dragit sig undan och ryktet sa att hon levde med några katter och var fullt nöjd med det. Varför? Jo på grund av rejäla skatteskulder, sa man. Det blev billigare i Frankrike. När jag träffade henne för Svensk Damtidning hade jag en stor sedelbunt med i handväskan. Det var pengar hon skulle få för att hon sålt sina kärleksbrev till Svensk Damtidning. Breven var från boxaren Bosse Högberg. När tidningen erbjöds breven var äktenskapet över. Vi träffades i samband med filmen Rännstensungar som blev en succé. Men trots att så många älskade henne valde hon anonymiteten i Frankrike. Men det verkliga skälet till att hon aldrig flyttade tillbaka var bråket med flyttfirman som enligt henne demolerade hennes bohag. Rättsprocessen pågick i flera år, hon fick aldrig rätt och straffade då Sverige genom att inte sätta sin fot här.

IMG_4091

Paret Scherman och deras lilla älskling, korven.

IMG_4115

Anita Lindblom och jag 1976.

Vet du vad techforskarna har tagit reda och hur långt de har kommit? Vet du att det finns underkläder med sensorer som mäter och kan förändra ditt motionsresultat? Vet du att det finns en app idag som mäter dina lyckokänslor? Var på digitalgudinnan Sara Öhrvalls bokrelease och lyssnade på vad AI-framtiden (artificiell intelligens) betyder för oss. Läskigt hotande och faktiskt fantastiskt. Vi var 50 stycken som träffades i Rosendals trädgård där det gamla samhället med sina odlingar kontrasterade mot de nya tekniska landvinningar Sara berättade om.
En gång i tiden engagerade vi henne som konsult och då sa hon de förlösande orden om tidningen amelia: Ni ska vara ett batteri som laddar läsarna, men sen är det de som kör. Ni erbjuder energin. Och så blev det. Tack Sara.
IMG-4127

Sara Öhrvall med sin minsta, Ottilia, hennes fjärde barn.

Vilken podd lyssnar du på? Ja det finns verkligen många att välja mellan. Nu senaste har jag följt Expressen Kulturs podd (Martina Montelius och Gunilla Brodrej). Framförallt då ett inslag om Åsa Linderborg och hennes bok Året med 13 månader (mycket bra!!!) och deras påstående om att debattören och författaren Lena Andersson kanske är en man, och till sist ett inslag där de kommenterar alla som kommenterat dem. Så kan man också få en podd att gå runt. Du är provocerande i ditt första inslag som skapar ilska, sen har du den angripne som gäst i det andra programmet, och i det tredje programmet handlar det om reaktionerna från de två föregående programmen.
Själv är jag just nu med i en mycket mindre kontroversiell podd som heter Hälsorevolutionen och som görs av Maria Borelius och Carina Nunstedt. Mitt inslag handlade om Coronan förstås och om jag drabbats av rädsla. Det har jag inte. Däremot ett slags missmod. Tar eländet aldrig slut? Fick ett ilsket och bra brev från en 70-åring som vill ut. Som  70+ ska hon hålla sig isolerad och hon kände sig diskriminerad och hindrad.
Jag tycker jag sköter mig vad gäller distans och kramar. Men instängd är jag inte. Inte hindrad heller.
IMG-0086

Så här ser podd-marknadsföringen ut Maria Borelius och vi som är gäster.

Nu möter jag hösten med gröna naglar och på taket dundrar det hårda regndroppar. När man bor på vinden hörs allt mer, blåst eller regn. Jag gillar det.
IMG-4134

Mina gröna höstfingrar.

1
10

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00
image/svg+xml