ANNONS
image/svg+xml

Vänskapsband, sorgeband och dopp i elva grader

/

Somliga vågar bjuda på middag vilket uppskattas  I Sverige har vi inte sexpersonersregeln på middagar utan vi kan vara fler. Hos Nicke och Pär i Hammarby Sjöstad var vi sju stycken. Några  i gruppen märkte av Covid19 alltifrån inga frilansjobb till rejäla neddragningar. Och vad händer då? Jo, kreativiteten frodas och värdparet hade nya fantastiska planer, sådant som oftast händer när man tvingas tänka om. Jag kan inte säga exakt vad det var, det får de göra själva. Det intressanta är att nöd som idéspruta inte är tillräckligt uppmärksammad. En gång i tiden startade jag tidningen amelia (1995) då alternativet var att ta över en tidning jag hade svårt för. Jisses så kreativ jag blev, nöd sporrar när den inte förlamar.

IMG-4286

Värdparet i likadana skjortor, båda två arbetskamrater, en från Aftonbladet, Nicke Franchell, och en från Bonnier Magazines, Pär Jonasson.

IMG-4343

amelia 25 år senare, fortfarande i full blomning.

Var moderator på ÄldreOmsorgdagarna som bara blev en dag på grund av Covid och helt utan publik, digitalt genomförd i en studio. Ett fantastiskt uppdrag om jag ser till innehållet. Men vad man saknar åhörarna. Under den dagen fick jag lyssna till ett antal föreläsare som gläntade på dörren till ett annat liv. Det är fördelarna när man är moderator utanför sin egen zon, som det heter.

Visste ni att i Stockholm behövs ca 700 omsorgsboenden och det byggs cirka 70. Då tror man hemtjänsten löser allt. Men de kan inte klara av alzheimerpatienterna och vad gäller den sjukdomen har vi ännu ingen fungerande broms eller bot. Inte heller ett recept för att bota ensamhet.

Proffs inom området Äldrekunskap imponerade på mig och jag undrade varför Folkhälsomyndigheten så struntat i att konsultera dem under Coronan, särskilt i början av pandemin. En av talarna var Ramin Kabiri, fysioterapeut som uppnått toppresultat Han använder sina kunskaper från idrotten i jobbet på äldreboendet för att skapa lagkänsla och härdighet i livets hinderlopp. Han använde ordet att träna och härda ut. Det var länge sen någon sa så när det gäller ledarskap. Och det kändes mycket bra.

IMG-4347

Foto: LARS RINDESKOG

I inspelningstudion tillsammans med läkaren Peter Strang som tillbringar sitt verksamma liv bland döende. Honom vill jag ha vid min sida om jag får önska, när min himmel är nära.

IMG-4332

Bild från Handens sjukhus (Handengeriatriken) som har patienter över 65 år, inneliggande inom slutenvården. Under pandemin har särskilda covid-avdelningar upprättats på sjukhuset, den här bilden är tagen på en av dem. Alla hjärtan är de överlevande i Covid och kryssen är de som dog. En bild för att visa att media rapporterar om det som är bra – också. 

När vi ändå är inne på död så var jag och två väninnor på museieftermiddag och såg utställningen Sorgearbete på Bonniers Konsthall i Stockholm. (öppen till och med 1/11).  Man går med gråten i halsen för alla vi påmindes om dem vi saknar. Alla verken är skapade i ett sorgearbete och efteråt kände jag att det är bra att bli påmind, inte bara på Allhelgonadagen. En konstnär hade tagit upp det svarta sorgebandet som inte använts i Sverige längre. Det var nästan så jag ville att den traditionen skulle komma tillbaka. Ett svart sorgeband talar omedelbart om för dem jag möter att jag är i sorg. Har vi inte för lite traditioner kring döden ?

IMG-4344

Konstnären Lena Cronqvist håller sin döende make författaren Göran Tunström i famnen och framför dem ligger pappersark, sådana han en gång skrev på.

IMG-4329

De här två är högst levande: Nisse och Assar är så gulliga och har ingen aning hur uppiggad jag blir av att klappa katt. Katterna tillhör Agneta och Agneta och är som gjorda för att bli fotograferade. Här vilade inga sorger.

Åkte på Spa på Loka Brunn nära Hällefors med min svärdotter Lina. Det var hennes födelsedagspresent hon fick när hon fyllde 40 och äntligen kom vi iväg. Fortfarande är det lika mysigt med en spahelg och anläggningen hade allt, extra allt!  Vackra omgivningar också och vi la in en 5 km vandring runt sjön Norra Loken bland gula höstlöv och vattenblänk. Tog mig också ett dopp i sjön, 11 grader och kände mig modig och sen redo att hoppa i de varma bassängerna. Det är kontrasterna som gör det. Att åka med svärdotter rekommenderas. Det är hon och jag under 24 timmar, mycket prat hinns med.

IMG-4308

Vi delade rum förstås men inte säng.

IMG-4303

Lina framför kristallkronan ovanför stora bassängen.

IMG-4345

Jag i ångan från utomhusbassängen.

0
6

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00
image/svg+xml