ANNONS
image/svg+xml

– Jag vill åldras i skönhet som höstanemonen

/

Amelia Adamos krönika ur M-magasin nr 16/2020:

Är åldrandet en naturlig konsekvens av livets gång – eller är det en skadlig process som borde klassas som en sjukdom? Sara Öhrvall funderar kring framtiden i sin intressanta bok Ditt framtida jag.

Om det är så, så kräver åldrandet i sig en helhetsdiagnos, skriver hon. Och jakten på frisk livslängd har redan startat i olika forskningslaboratorier runt om i världen. Alla söker nycklarna till ungdomens källa, särskilt techindustrin, och enligt Bank of America beräknas marknaden fyrdubblas fram till år 2025. Den tror kanske inte på odödlighet men att mänskligheten lätt kan bli 125 år.

Vill du det, frågade jag min 43-åriga son?

– Morsan, jag dör nog långt innan av ny pandemi eller miljöförstöring, den som ni pigga äldre har ordnat till, sade han sakligt.

En annan bok, Supersenioren av Marcus Priftis, berättar mer realistisk om vad som är på gång och vad som påverkar vår livslängd, och att 100-åringarna bara blir fler och fler i västvärlden. Marcus Priftis talar om en tredje ålder som innebär att vi är många fler ickedementa 80-åringar som kommer att leva bra liv. Att vara 80 innebär inte självklart att vara skör och gammal idag, säger han och det låter bra och hoppfullt i mina öron (har sju år till 80).

Den som allra först myntade uttrycket ”Den tredje åldern” var psykoterapeuten Patricia Tudor-Sandahl som redan 1999 hade upptäckt att 50–70-åringarna var både yrkesverksamma och vid oväntat god hälsa. Då kom hennes bok Den tredje åldern. 2006 kom tidningen M-magasin och slog fast att en ny generations kvinnor var födda. Mappien, en Mogen Attraktiv Pionjär-person, kallade vi dem, de gick lite före med starka ben och med bibehållen livsnyfikenhet. Och med en helt annan livsstil än mappiens mammas. Idag 14 år senare märker jag hur rätt vi hade. Nu kommer de i flock.

Ungefär samtidigt upptäckte lyckoforskarna att 60-åringarna var de som psykiskt mådde bäst, vilket bland annat hade att göra med minskade krav. Barnen hade flyttat hemifrån, och den egna personligheten odlades i en ocean av ny tid. Obs! Detta är förstås generaliseringar och gäller inte för alla, men faktiskt för väldigt många.

Varken för Patricia eller för tidningen M var åldrandet förbundet med en långsam förmultningsprocess, utan faktiskt också blomning. För liksom höstanemonen slår vi ut i blom lite senare, men vi bryts inte när det börjar ösregna och blåsa hårt. Med en ny förmåga att gilla läget och inte sörja någon ungdom hittade vi ett bra sätt att blanda förskolehämtningar med hälsoresor.

Jag tillhör dem som tycker att 70 är det nya 50, men innebörden fick sig en smäll under pandemin. Professor Agnes Wold sade argt till mig, när jag protesterade mot att bli hopbuntad med min moster, 95, att mina lungor var 73 oavsett hur frisk min livsstil än var, och att det är den kronologiska åldern som avgör – inte den biologiska. Punkt, slut.

Finns det en marknad med människor som verkligen vill förlänga sina liv, så erbjuds det piller, eller varför inte inbyggda sensorer i kroppen? Ett annat sätt är att för 75 000 kronor pumpa in en ung människas blod i gamla ådror.

Men vill jag det? Knappast.

Jag vill åldras i skönhet precis som höstanemonen som av egen kraft står så ståndaktigt i rabatten. Men jag vinnlägger mig också om att gå mina 10 000 steg, att inte varje kväll ta min kvällswhisky, att väga mig och hålla koll på vikten som stadigt smyger sig uppåt, att träna mina muskler och min balans.

I min träning ingår att jag står på ett ben och tar på mig strumporna.

– Varför håller du på så där farmor, sade elvaåringen, varför sitter du inte ned?

Jag svarade henne: Att åldras är ingen barnlek.

Sannerligen, den tredje åldern blir också ett arbete, om än oavlönat. Men belöningen blir ett bättre liv. Sedan, när kroppen så småningom ändå multnar, vad blir kvar av betydelse? Hoppeligen inte bara minnet av en farmor på ett ben.

0
3

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00
image/svg+xml