ANNONS
image/svg+xml

Så ringde Skansens klockor igen, och allt kändes nästan som vanligt

/

Den bästa julklappen till familjen var en liten kille, Sandro, som snittades ut ur mammas mage lite tidigt men totalt frisk. Lucio är en glad farfar, första egna barnbarnet och jag vet efter mina år med honom och fem barnbarn, att ungar gillar han. Inte bara att titta på Facebook.

IMG_4779

Sandro Benvenuto, ungefär en vecka gammal.

Var på Gotland över den regniga och blåsiga julen för att träffa
familjen (vi var sju). Och den enda dagen solen visade sig lite smått var vi på utflykt till Asunden, ett halvokänt raukområde nära Lärbro. Vackert, vackert – så mycket naturfint denna ö kan visa upp! Men Gotland på vintern är tufft, blåsigt, mörkt och stängt. Det var med glädje vi återvände till Dalarö och plötsligt såg jag mitt hus med nya ögon. Där stod det vitt
och stadigt med Dalarös vackraste skorsten i grön mosaik. Kände att min lust till nya husdrömmar hade lagt sig. Vi hoppade i kallbadtunnan och trendade. För det är ju kallbad som gäller.

IMG_3643

Vy över Asunden.

IMG_4750

Det hälsosamma kallbadet, 3 grader.

Den 29 dec fyllde min son 44 år och Gösta Linderholm dog. Han var en stor kärlek men för ungefär 50 år sen. Men ändå när dödsbudet kom blev jag så drabbad. Vi var så lyckliga en gång. Sen gick vi båda vidare och Gösta träffade den absolut rätta för honom, konstnären Lena Linderholm och jag träffade Lasse, barnens far. Under alla dessa år har
vi hållit kontakt och för bara några år sedan diskuterade vi en resa för M-läsarna till Provence och till Linderholmarnas underbara lavendelfält.
Gösta skulle sjunga för oss och Lena lära oss måla akvarell. Men så blev det inte.

Gösta var under alla år en genomhygglig människa. Sörjd av många som älskvärda människor blir och särskilt när de också ger så mycket glädje. Till mig skrev han en sån vacker sång, Sista visan till min kära.

IMG_2067

Gösta och jag när vi var som kärast.

IMG_4762

Filip, 44, med dotter India, 6.

Slutspurten på året är listor. Varenda media har listor på det bästa från politik till tv-serie. Alla tycker och tycker och listjournalistiken blir bara mer och mer förenklad. Det handlar mest om bäst eller sämst.
Själv har jag kommit in i gråzonen och tvärsäkerheten har dämpats. Dessutom har jag konstaterat att tyckarnas smak inte alltid är min. Men kan ändå inte låta bli att tänka i bäst och sämstbanor som en nyårsafton ändå tvingar fram. Året som gick, säg något, men säg inte Corona!
Men hur ska man undvika detta som präglat hela året. Och fortsätter in på 2021 till dess vi alla fått vaccinets välsignelse.

IMG_4738

Moster, 95, fick Corona och överlevde, men till vad? Ensamhet och minnesförlust.

En som sliter häcken ur sig är min bonusson Henrik som hyr en plats i NK:s saluhall för sina italienska delikatesser. Öppnade just när Corona slog till i februari förra året och har sedan dess fört en tuff överlevnadskamp.
Men årets färska tryffel fick en strykande åtgång, Vi gjorde som Löfven, ett snabbt inhopp i affären och snabbt ut igen. Med den gjorde Lucio pasta al tartufo. Den lilla knölen är svindyr men utsökt. Vi tog den mörka, den vita är tre gånger dyrare, om nu någon undrar.

IMG_4822

Henrik och nyårets mest åtråvärda i hans deli.

Vårt nyår blev i Östhammar med vännerna Jan och Ann-Marie och en lysande kronhjortfilé och en helgfrågequiz jag hade konstruerat. Älskar att göra quiz.
Här kommer en svår namnfråga: Vad heter Jesus mormor och morfar?
Här kommer en lätt: Vad heter Grevinnan och vad heter Betjänten i nyårsklassikern, Grevinnan och Betjänten?
(Svar här under.)

I alla fall blev klockan 12 och Sofia Helin läste Tennysons dikt direkt från Skansen och allt kändes plötsligt som vanligt kändes det som. Ring, klocka, ring (Nyårsklockan) är evig. Den har vi hört i över 50 år. Och det lär väl bli några år till.

Det blev inget Afrika för oss. Självklart detta år. Men det blev Afrika ändå. En stor antilop, eland, hade tagits ner från jägaren Jans vägg. Antilopen har han skjutit i Tanzania (självklart med tillstånd) och den har nu fraktats till Dalarö. Så smak av Afrika blev det ändå.

image0

Lucio och Jan med elandantilopen som nu ska få ett nytt hem.

Gott nytt friskt år kära läsare

***
Svar på quizfrågorna – upp och ned:
˙sǝɯɐſ uǝʇuäɾʇǝq ɥɔo ǝᴉɥdoS ɹǝʇǝɥ uɐuuᴉʌǝɹƃ ‘(ɹɐɹpläɹöɟɹoɯ snsǝſ) ᴉlƎ ɥɔo ɐuu∀

0
48

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00
image/svg+xml