ANNONS
image/svg+xml

Mammas pärlor & Greiders livsglädje

/

I England går det raketfort med sprutandet och premiärminister Boris Johnson kammade hem rejält med poäng och har blivit extra poppis. I Sverige går det långsammare, vi halkar allt längre ner på listan. Kära Stefan Löfven om du ska säkra regeringsvinsten till nästa val så har du nu chansen. Sätt turbo på vaccineringen. Årgång 1947 som jag tillhör kanske kallas första veckan i april. Det känns nära, men jag vågar inte hoppas. Talade med vänner i Italien som stänger ner nu igen efter ny stor smittovåg. Desto roligare lät det från USA där både vaccin och pengar skyfflas ut. De liksom britterna ser ljuset. Hit till oss har i alla fall vårljuset kommit och Lucio har tagit ut sitt vårtecken, torkvindan.

IMG_0012

Det snart 90-åriga olivträdet har klarat vintern utomhus, insvept i både filt och bubbelplast.

IMG_5197

Vår nyfiknaste ekorre med underbara tofsar på öronen vill åt rosornas säckväv. River och sliter till sitt bo, tror jag.

Läser Emma Hambergs nya bok Je m’apelle Agneta och blir på gott humör. Handlar om en vingklippt kvinna i ett trist äktenskap som gör det oväntade och upptäcker att hon inte alls är en kvinna som mest går in i tapeten. Och jag tänker på min mamma som alltid uppmanade mig att ta plats och vara jag. Nån Jantelag fanns inte hos oss så klart. Vad visste hon om Aksel Sandemose, nobelpristagaren som skrev boken En flykting korsar sitt spår och som skapade den så kallade Jantelagen (tro inte att du är någon). Agneta i Emma Hambergs bok är Jantelagshämmad. Men inte mamma och jag. Sätter på mig hennes pärlhalsband för att få känna henne nära. Ett pärlhalsband som städerskan Elda kände sig oerhört obekväm i och hade nästan aldrig. Så fort Oscar som gav henne halsbandet, dött, gav hon det till mig. Då och då när jag får mammalängtan tar jag på mig halsbandet, fastän det är en klassiker känner jag mig nästa lika obekväm som hon. Men mammakärleken vibrerar ändå.

IMG_5198

Mammas pärlor och en symbol för överklassen i alla fall hos mig och mamma.

En annan person med stor portion livsglädje är Göran Greider.

Han har blodcancer och hans kamp för att hålla glädjen och livslusten vid liv kan man följa varje dag. Han lägger ut på facebook och alla vi som följer honom vet att en blåklocka, hustruns hand eller en kort promenad med hunden blir avgörande för att han ska stå ut. Av de små  vardagshandlingarna får han ny kraft att härda ut de tuffa behandlingarna.

Här är 3 mars dagsvers:

En timme i solen.

En mödosam promenad.

Jag ser människor och förvånas

Äter en underbar hamburgare.

En flik av det vanliga livet.

Och jag får dra min älskade hund

som jag var rädd hade glömt mig.

greider15-01iiA_144526849

Jag och Göran och hans vovve Stina, år 2019 innan pandemin slagit till.

Hör att kvinnor nu vill bli fågelskådare. Ska denna  manliga bastion med grönklädda män med stora stativ intas? Hur ska det gå? Förmodligen utmärkt. Ett annat manligt fäste är trav. Men där finns numera också ett antal kvinnor som kuskar, tillåtna först 1971. Tjejerna är på väg ut ur stallarna, men den maskulina kulturen bromsar. Monica Sahlgren Fromell, stall Wareco, är pionjär, idag är hon 70 år och jobbar fortfarande med sina travhästar.

Monica är sen många år också M-läsare. Följer hennes häst Valeria (eftersom namnet på hästen är inspirerat av mitt mellannamn) och nu vann Valeria i Halmstad. Monica har hästarna Amelia och Adamo också. De har andra fördelar än att springa hem vinster på lopp, berättar hon.

IMG_5196

Nr 6 Valeria går först i mål. Hurra!

Avslutar veckan hos moster på äldreboendet. Överraskar med sonen Filip och lite hemlagad lasagne. Filip som inte träffat henne på över ett år var lite tagen av minnesförsämringen. Men som han sa, hon fyller 96 – så vad kan man vänta sig? Men hur är det att bli så gammal och mest sitta och vänta? Frågar han. Jag kan inte svara utan hoppas på att mina åldrade dagar ska bli meningsfulla.

IMG_5201

Filip i visir.

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00
image/svg+xml