ANNONS
image/svg+xml

Påsken, skor från havet och – sprutan!

/

Veckans största händelse är den här gången inte påsken, inte alla Gotlandsupplevelserna utan SPRUTAN! Via appen Alltid öppet fick jag en tid på Sabbatsbergs sjukhus samma dag som jag bokade, åkte dit och inom loppet av en halvtimme fick jag Astra Zenecas vaccin i armen. Det var ingen som sa något om att jag inte var 75+. Vet ej vem som missat att de inbjudna skulle vara 75+. Jag stod i en liten uppsluppen kö där alla talade med alla, eftersom glädjen var så stor över att vi äntligen skulle få det omskrivna vaccinet. Jag fick inga som helst biverkningar, satt kvar den obligatoriska kvarten och åkte hem i eufori. Tänk det kunde jag väl aldrig tro att lycka i vår välfärdsvärld stavas vaccin.

IMG_5228

Det är dan före skärtorsdagen och jag ser ut som om jag är på väg till Blåkulla.

IMG_5231

Bildbevis (som man alltid sa på Aftonbladet) och om 9 veckor bir det en spruta till.

Av flera skäl blev det Gotland i påsk, mycket välordnad överfart med lydiga medborgare på båten som hade både munskydd och höll avstånd och ett spegelblankt hav. Visby tog emot i sol men med en kall blåst och jag testade en ny bit vandringsled på denna vackra ö med Lucios dotter Sandra som annars jobbar på sjukhuset i världsarvstaden (174 byggnadsminnesmärken).

IMG_4163

Ilandflutna skor har blivit ett roligt skoträd. Vad är Austasjön frågade jag. Det är gotländska för Östersjön.

IMG_4166

Ramslöken stod frodig och grann i kanten av havet. Ramslökssoppa, ramslökspesto, mums. Jag vet ett ställe i närheten av Dalarö, snart är det plockdags där.

Ett lamm måste ju intas (benämningen får finns inte på Gotland, finns bara lamm) och det gjorde vi på värdshuset Lindgården, men mest kommer jag komma ihåg deras superlånga lista av gindrinkar. Inte visste jag att vi i Sverige har så många ginbrännerier, Från Gotland (förstås) från Bergslagen, Norrtälje, Skåne, Falun, Norrbotten – inalles 130 svenska ginsorter finns på Systemet. Idag är inte en längre en GT – gin och tonic – vad den har varit. Det kallas hantverk och inte snobberi, säger de som kan skilja gin-och-tonicarna åt. Och svenska Hernö från Höga kusten har vunnit internationella ginpriser. Så det så.

IMG_5258

Så här kan två förföriska gindrinkar se ut på Lindgården.

Det var första utflykten med elbilen och vi kom lätt till Gotland och sen började räckviddsångesten, var ska vi ladda, två stolpar vid Biblioteket i Visby verkade konstant upptagna. Stolpen utanför Maxi funkade inte och de andra var upptagna. Men som en räddande ängel tog hotellägaren Tobbe Larsson på Villa Alma, där vi tagit in för påsken, hem bilen och laddade den i sitt garage. Det kallar jag service. För övrigt var hotellet ljuvligt och synnerligen välplacerat.

Och jag älskar när ägarna står och säger välkommen vid frukosten så alla känner sig omhändertagna och sedda. (Detta säger jag inte för att vi fick ladda bilen).

Av förklarliga skäl blev det inte så många bilutflykter på ön. Kyrkorna får vänta. Mitt mål är att besöka alla 100. Jag har avverkat ca 40 st. Att åka upp och tillbaka Bungenäs på norra ön, där sonens familj håller till, tog nästan halva laddningen. Men sen hade vi ju ångestdämparen Tobbe Larssons garage.

IMG_5245

Tobbe, Lucio och barnbarnet Enzo utanför hotellet alldeles mellan Almedalen och havet. Och med utsikt från alla fönster.

IMG_5250

Villa Almas frukost var en kulinarisk upplevelse, en viktig parameter när jag väljer hotell.

Med Vigdis Hjorths bok Är Mor Död, en stark uppgörelse mellan en dotter och en mamma som inte vill träffas, har jag träffat mina söner i påsk och reflekterat över att det är kanske tur att jag inte har någon dotter. Tänker på hur jag ska vara när vi träffas i familjen och försöker bli en mer tillbakalutad person. Nämen var dig själv, säger Lucio, jag är det också, men tassar ändå lite försiktigt fram. Kan inte komma med mina vassa mammarepliker (som jag själv tycker är roliga) och synpunkter på hur de lever sina liv. Kan inte chefa familjen, chefar i alla fall Lucio. När jag väl kommer hem är jag lycklig över att allt gått bra, över att de alla finns i mitt liv och över att vi faktiskt uppriktigt gillar varandra. Högtider som jul, påsk och midsommar prövar familjer, inte bara min, och i vägen står förväntningarna av stort mys och ännu mer trevlighet. Allt ska vara så underbart. När går dessa förväntningshinder över?

IMG_5260

I solen med svärdotter Lina, India och 17-åringen Sixten.

IMG_5267

Påskpresenten var ett brännbollsset. De mindre barnen var inte lika roade som vi vuxna.

IMG_5283

Naturbingo på annandan med Ella och Signe. Var hittar vi myran? Det gick att få barnbarnen att släppa skärmen. Kul ändå att göra något under tråkpromenaderna med vuxna.

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00
image/svg+xml