ANNONS
image/svg+xml

En bok, en bebis, en bil & en baddräkt

/

Först lite tjat om att podden Roligare än ni tror med migoch Suss hade premiär i veckan. Det är en 50-pluspluspodd med funderingar som rör vår generation. Vi har fått applåder från hyggliga människor vi känner och jag hoppas de menar vad de säger. För även om man gjort både sommarprogram och annat, känns det mycket nervöst när man ger sig ut i något nytt. Självförtroende är en färskvara.

Mera podd. Om man vill ha bra kommentarer om samhället – och inte bara Sveriges radios program – finns Kvartal, en oberoende nättidskrift och podd. De ville ha hjälp att göra en guide till äldre personer, för att de ska hitta in till poddar och särskilt förstås till Kvartals. Vi late bloomers har ju inte riktigt lika lätt för det digitala och då vände man sig till mig och de förvandlade mig till en pedagog. Men faktum är att när man väl laddat ner såväl Podcaster eller Acast i mobilen så är det faktiskt lätt. (Där kan ni förstås ladda ner Suss och min podd också). Och allt blir ju lätt när man erövrat ett hinder, särskilt digitala, och dessutom tycker hjärnan om att prova nytt, det har Anders Hansen, läkare med hjärnan som specialitet, sagt.

Vad talar vi om i podden nästa vecka? Om kroppens åldrande , men inte utanpå utan inuti. Om när Suss var kaffeflicka med kungen på besök och hur jag hamnade på listan av sämst klädda, och lite hälsonaket. Bland annat.

IMG_5205

Tänk att jag skulle användas för att lära ut något digitalt! Det är aldrig försent.

utkast 1 favorit-01

Suss och jag är gamla konkurrenter från kvällstidningsvärlden, goda grannar och framförallt väninnor sedan 30 år och har mycket i vårt bagage.

Visserligen har det varit bra att lära sig att man nästan kan göra allt utomhus, men när snålblåsten kör småspik rakt in i huden är det skönt att få gå in. Längtar till dess vi det är okej med inomhusträffar med flera än åtta. En annan sak som har varit bra med detta utomhusande är att jag äntligen lärt mig att ha rätt kläder, lager på lager av sådant som värmer. Tänker på vårdpersonalen nu när jag gnäller om utomhus. Dessa våra hjältar sliter i fruktansvärt långa arbetspass och när vi tror att det är över börjar det om för dem igen.

IMG_4311

En vanlig syn detta år, påpälsade vänner utomhus på lunch med stelfrusna fingrar som ska hantera bestick. Bäst är buljong i varm mugg, macka som man kan äta med vantar på.

Den här måste du läsa, sa man till mig för flera månader sedan, men jag kände att jag orkade just då inte med en skildring från botten, en söndertrasad familj, ett svart koldamm, arbetslöshet och sprit. Hur kul är det när smittorapporterna snöar in över oss. Men så bestämde bokklubben att just den ska vi läsa och motvilligt tog jag tag i  den och sen släppte jag inte taget. En debutbok, skriven med blod och hjärta av Douglas Stuart och är precis så bra som man sa mig. Shuggie Bain heter den och är mer eller mindre berättelsen om hans egen uppväxt i Glasgow med en strålande vacker alkoholiserad mamma med många manliga törstiga besökare. Douglas bröt sig ur sin hopplösa miljö och blev kläddesigner och fick det fina Bookerpriset 2020 för Shuggie Bain. Lägg titeln på minnet.

IMG_5383

En svart skildring, mästerlig och gripande.

Bebisbesök. En helt annan uppväxt kommer lille Sandro garanterat att få. Han är fyra månader och han och hans föräldrar bor i Eskilstuna och farfar längtar ihjäl sig. Det är ju Lucios första barnbarn, även om han tränat på mina småbarnbarn. Men först vaccinering, sen stora famnen. Glädjen över att få hålla den lille var påtaglig och jag tänker på alla som fortsatt måste hålla avstånd och får nöja sig med Facebook.

IMG_5385

Lucio, Sandro och föräldrarna Katti och Max.

Om 14 dagar skulle vi ha varit i Rom, Lucio och jag. Men det är förstås ombokat. För när man tror att nu blir det bättre, men så blev det inte det. Italien är långt ifrån att öppna.

IMG_5349

Rom är just nu långt borta. Men på Dalarö bor en liten Topolino, en Fiat 500, en oavbruten påminnelse om Italien. Ägaren Arvid älskar sin snart 50-åriga bil, som då och luftas till och från bageriet på Dalarö och väcker glädje.

För att påminna om att sol och värme kommer så visar jag en  bild på mig i baddräkt. Jag vill marknadsföra den här fina baddräkten som finns att  köpa i M-magasins webbshop. Den torkade snabbt och vill man känna sig lite mer klädd finns en liten kimono till.

IMG_2967

Barouque heter baddräkten.

2

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00
image/svg+xml