ANNONS
image/svg+xml

Mors dag: Önskar jag varit hos henne oftare

/

Den här veckan skulle jag varit på hälsoresa med M-magasin i Grekland. Att det inte skulle bli av visste vi alla inblandade sedan länge. Så det fick istället bli Kristianstad! I alla fall 60 mil söderut. Och där stod syrenerna i överdådigt blom. Ljuvligt. Att komma till Kristianstad är lite av en nostalgitripp, tillbringade så många somrar på Landön i Trolle Ljungby socken när barnen var små och Kristianstad var den närmaste staden. Då styrde vi mest kosan söderut mot Österlen där vi tyckte allt det roliga hände. Men Kristianstad var oslagbar som shoppingstad, allt nära och bra kvalitet. En fördel med en mindre stad är just att den är mindre och därmed lätthanterlig och personlig. Dessutom hade ingen stockholmsbråttom. Man tog sig tid för småord. Detta livets smörjolja. Och nu 25 år senare var det likadant. Tillsammans med våra vänner Jonas och Åsa, riktiga Kristianstadsbor,  vandrade vi runt och stannade, stannade, och stannade och småpratade. Så underbart. Trodde ett slag att covid tagit död på denna dolda umgängsform. Men icke här. Småpratet lever!

IMG_5608

Vandring i Forsakar, ett stort litet vattenfall i ett skånskt naturreservat. Och med en bassäng som jag besökt så många gånger med barnen. Kände en varm nostalgivåg skölja över mig.

IMG_5579

Jonas och Åsa i syrenernas tid, i gullregnets månad, tack förresten för utomordentligt värdskap.

Sverige är fantastiskt hur många gånger har jag inte skrivit det?! När vi går där vid vattenfallet  i Forsakar dyker en livs levande sagoberättare upp och berättar om att vi kan lyssna på en saga via en qr-kod som sitter alldeles vid fallet. Hon jobbar för att sagobygden.se som ska göra Kronoberg till stora sagobygden. Där finns 43 sägenplatser, ett sagomuseum och det är berättarnätet Kronoberg som på det här sättet vill uppmuntra den muntliga berättelsen. Och det är väl helt rätt att det är just i Kronobergs län, med tanke på att där föddes Astrid Lindgrens alla oknyttsberättelser och magiska näckensång. Kände på en gång att dit vill jag åka med barnbarn och följa sagokartan.

Även jag berättar sagor, fast lite mer verkliga i podden för 50plusplus, Roligare än du tror med mig och Suss. Nu har vi gjort fem stycken (den 6 kommer på torsdag den 27). Vi håller på till midsommar sen uppehåll och så räknar vi med att vara tillbaka i slutet augusti,

IMG_5588

Sagoberätterskan väldigt nära näcken i fallet. Och i hastigheten skrev jag inte upp hennes namn. Men det viktiga är Sagomuseet i Ljungby!

Under en period var jag allergisk mot vinprovning.

Det har gått över. Nu tycker jag det är ett utmärkt sätt att dricka alldeles lagom och få hjälp med att veta vad jag egentligen tycker om. Plus ett mycket bra sätt att samla en liten grupp. Ett och annat druvnamn kanske jag lägger på minnet, men annars är jag en usel elev. Bra på att dricka, sämre på att minnas. På Bara Vin & Bistro i Kristianstad fick vi smaka på helt för mig nya smaker, men bara där. Baksidan med vinprovning är att de inte finns på Systemet, världens bästa urvalsbutik. Men allt i livet är inte shopping, somligt är ren och skär njutning.

IMG_5582

Dubbelt upp med vinkunskap. Cecilia liksom Tomas sadlade om, han från finansbranschen och hon allmän mångsysslare blev sommelierer och fick ett lyckligare arbetsliv. Bra för oss, bra för Kristianstadsborna.

Jag har en sambo som fixar allt i hushållet. Dessutom mina barn och barnbarns hår. Nu blev det klippkvälll på balkongen. Tre killar och ett hår, pappa snagginspirerade och så följde andra två efter.

image1

Filip med barnen Sixten och Enzo.

Läser Anna-Karin Palms bok Jag skriver över ditt ansikte, berättelsen om henne och hennes mamma som sakta gled in i Alzheimerskuggan  och boken påminner mig om, så här med Mors Dag i faggorna, hur förändrad också min mamma blev på slutet. Det tog flera år innan jag i minnet kunde putta bort den förändrade annorlunda mamman och plocka fram min underbara roliga ursprungliga mamma. Men nu är min vanliga mamma tillbaka när jag tänker på henne! Demensmamman är borta.

IMG_2255

En bra dag i hennes liv fick hon besök av sitt enda barn. Önskar jag varit där oftare.

3

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00
image/svg+xml