ANNONS
image/svg+xml

Mors dag, kärleksbrev och p*ttmätning vid grillen…

/

Så kom nästan sommaren och även Dalarös syrener började knoppas och Lucio och jag gladde oss åt att hans äldsta dotter Sandra kom farande från Gotland. Det var ju mors dag och även styvmor fick en blomma. Min potatis växer så det knakar och det gör väl det mesta efter så mycket regn. Lucio fick tillfälle att testa sin bautastora grill (vad är det med män och grillar?) och det var gott, men det hade det förmodligen varit också med en lite mindre grill. Den manliga pittmätningen förnekar sig aldrig. Min yngste son berättade (han har också en jättegrill med inbyggt rökeri) att han hållit på och förberett en grillunch för gäster i nio (!!!) timmar.

IMG_5655

Sandra kärt besök, vi skålade för världens alla mammor i rosé.

IMG_5654

Lucio i extas vid grillen.

Tomas Bacoccoli heter en kille som skrivit en ljuvlig bok om sin mycket speciella italienska pappa Francesco. Tomas växte upp i Sverige, med svensk mamma, men hade alla somrar i Italien. Boken heter Tjuren från Umbrien och Tomas hade jag nöjet att träffa nu när han var hemma för att lansera boken.

Allt började när Tomas tog med sig fru och tre barn (ingen kunde italienska mer än Tomas) och flyttade till pappans hus i Umbrien när pappan fick Alzheimer. Det var för några år sedan, och är sedan dess kvar. Pappan är död, men hans minne är desto påtagligare, som det ofta blir när märkliga människor går ur tiden. På pappans nedslitna ställe finns nu en hästgård, olivoljeproduktion, chokladproduktion och pasta på gång – och allt är på väg till Sverige, berättade Tomas lyckligt. Så snart kan vi köpa Bacoccolis lokalproducerade varor i Sverige. Denne f d chef i underhållningsbranschen och hustrun, ingenjören, totalsadlade om och blev matproducenter. Om det står det också i boken. Vilken totalförändring för alla i familjen, och som de trivs. Hade jag varit yngre hade jag låtit mig bli inspirerad.

IMG_5650

Tomas Bacoccoli har många fler historier att berätta.

IMG_5647

Middag med Eva Swartz, Tomas, Lucio och Salvatore Grimaldi och det var inte pasta som serverades.

Det var glipan som var avgörande, sa Emma Hamberg när jag intervjuade henne på Nordens Ljus, kulturföreningen på pråmen Harö Krog i STockholm. Glipan uppstod när barnen flyttade hemifrån och lusten att göra något annat blev oemotståndlig, då lämnar Agneta maken och blir en 50-årig aupair i Provence. Agneta är Emmas huvudperson i boken Je m´apelle Agneta, en bästsäljare i feelgoodbranschen. Nu ska Emma själv ner till Provence och arbeta en månad på ett litet hotell och samla material till fler mågottböcker.

Hennes bok är inte alls osannolik, så många kvinnor som vill uppfylla sina drömmar, i alla fall lite grand, innan det är för sent.

IMG_5644

Emma Hamberg “upptäckte” jag för länge sedan och engagerade i Vecko-Revyn. Hon gjorde en tecknad seriestrip som hette Singel i stan. Inte visste jag då vilken skrivarframgång hon senare skulle bli.

Rivstart heter något som Swedbank har. Det är entreprenörer som tävlar om ett rejält startkapital. Det kom in över 900 bidrag och fem finalister valdes ut. Jag var moderator och blev superimponerad av initiativkraften med hållbarhet som den underliggande plattformen.

Sveriges innovationsförmåga kändes mycket god. Dessutom var det en klar övervikt för motsatsen till slit och släng. Inget ska tillverkas utan att man vet hela cirkeln.

FullSizeRender

Här står jag i mina färgglada MaxJennybyxor, med Swedbanks Therese Eriksson Thiis och en i juryn, Lisen Bratt Fredriksson.

Är det nån som skriver kärleksbrev idag, undrar jag och Suss i ett kommande avsnitt av vår podd Roligare än du tror. Själv har jag inte sparat nå’t. Så dumt. Hur gör man idag med sms, mejl och liknande? Trycker man ut kärlekstexterna på papper och sen gör en vacker bok? Vet de unga ens vad ett kärleksbrev är, en sådan som sparas i en bunt med ett rött band runt? Och som plockas fram på ålderns höst. Eller efter kärleksbrevsmottagarens död.

a75026aa-4a7f-4a21-ad65-2b9fe1a68d1e

Suss och jag med kärleksbrev från hennes sparade gömmor.

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00
image/svg+xml