ANNONS
image/svg+xml

Champagne, spa & gourmetmat – japp, vi har vandrat i Hälsingland!

/

För ett antal år sedan blev mina fötter ondare och plattare.

Att klämma ner dem i klackat över 5 cm var en omöjlighet. Idag är det inte bara Frövi som vet att även en känslig och bred fot vill se snygg ut. Ett omtalat företag är Stinaa J som med ortopedtekniker vill revolutionera skobranschen med sina fotvänliga snyggskor. Jag gick dit och fick utprovat. I nästa podd har jag dessutom prövat skorna. Rapport kommer.

IMG_5660

Stinaa J-skor, läckra utanpå och uppbyggda inuti.

Vi har 15 världsarv i Sverige. Sju stycken Hälsingegårdar räknas dit av UNESCO, FN-organet som bestämmer vad som är ett omistligt världsarv. Ett av dem Gästgivars, besökte vår lilla njutvandrargrupp som den här gången valde Järvsö-Orbaden-trakten i Hälsingland som mål.


Att njutvandra är att sova på lakan, äta gott på kvällen, bära lite under dagsetappen, uppleva kultur och gärna en hänförande utsikt och helst också en bra guide som kan trakten.


Allt uppfylldes i den del vi besökte, till och med ett besök på en champagnebar i Järvsö. Vi gick på dagarna mellan kl 10.00 och 15.30, badade i Ljusnan där vi kom åt,  vandrade och svettades. Det var varmt men så skönt.   

image0

Vandring, denna underbara form av umgänge som allt fler upptäcker.

IMG_1206

Bad förstås.

IMG_0020

Vi har vandrat ihop i flera år och alltid i början av juni. Bra start på sommaren.

Sen en stunds historia, berättelsen om den rika hälsingekulturen, hade jag ingen aning om. Den manifesterade sig i jättehus med inbyggd festsal dekorerad på ett utsökt sätt. Idag är det allt fler som söker sig från städerna till just den här trakten och jisses vilka hus de kan renovera, om man nu är lagd åt det hållet. Varför sådana träslott just i den här trakten undrade vi och förklaringen var förstås böndernas rikedom. Det var linet och skogen som var grunden till förmögenheten som plöjdes ner i de stora gårdarna med flera rum enbart för fest.

IMG_5687

Björn och Pia på Gästgivars, för att se härligheten får man beställa tid, gårdarna är öppna för publik.

IMG_5681

Festsalen i Gästgivars i Vallsta. Som inspirerat Duro till ett tapetmönster som blivit företagets mest sålda. Schablonmästaren hete Jonas Wallström.

Entreprenörsanda behövs för att överleva i mindre orter och att locka folk med en champagnebar i Järvsö Gårdsbageri – där Lill-Babs förut hade sin Caffär – är inte dumt. Storyn bakom är att Vladimir Taittinger, en av ägarna till champagnehuset med samma namn, förälskade sig i trakten, köpte sommarhus med sin fru Lillebi och ansåg att livet inte var fullkomligt om inte orten fick smaka på just hans champagne. Så nu finns alltså deras nordligaste utpost just i Järvsö och deras humana priser har gjort det fullt möjligt att till och med ha råd att smaka på den champagne som valdes ut till Nobelfesten 2018.

IMG_5711

Jag och den pensionerade piloten Per som driver baren.

IMG_0021

Skumpan var utsökt och vi tackade särskilt Erica och Dan Scott som förslog att vi skulle champagneprova.

IMG_0025 (1)

Tack också till Henrik som kommit hem från tjänstgöring i Afghanistan och som berättade om det lokala bränneriet Tevsjö som vunnit pris för sin gin där han också är delägare.

Törstig behöver man inte vara i den här trakten.

En del i en lyckad vandring är maten. Hotell Orbadens spa och resort – familjeägt, hade allt inklusive Hälsinglands Riviera, en smeksam sandstrand och ett stort spa för trötta vandrarben och vilken mat!

IMG_5691

Utsikten från Orbaden tar nästan andan ur en.

Vi bodde också på hotell Järvsöbaden som drivs och ägs i fjärde generationen och har berömda köttbullar och källvatten i sitt spa.

Glädjande nog är dessa kvinnostyrda familjehotell fullbokade, det är inte bara vi som vill se Sverige. Ett plus är också deras serviceanda. Allt verkade möjligt.

IMG_1191

Lusthus vid Järvsöbaden.

Snacka om lyxvandring, men det var det värt. Varenda krona.

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00
image/svg+xml