Om passioner och känslor

a_blogg_IMG_0019

1. En rysare på födelsedagen

På min födelsedag (71 om nån undrar) fick jag vara med om en rysare. Jag hörde en ny Birgit Nilson – som  nu i år firar 100-årsjubileum, liksom I.  Bergman). Det var i Verdis opera Aida som nytolkats och hade premiär i lördags. Aida sjöngs av Kristina Nilson från Ystad, för mig helt okänd och hon sjöng så hela Operan skrek av lycka. Det var känslor all over the place och jag fick gåshud.

a_blogg_IMG_0020

2. Gastkramande scenografi

Inte nog med att själva Aida var strålande utan också scenografen Magdalena Åberg slog rekord i urläcker scenbild. Gastkramande skickligt utnyttjade hon operascenen. Trodde operan Dracula var ett scenografiskt mästerverk. Här kommer ett till.
Gratis också till chefen Birgitta Svensén som vågar ta ut svängarna.
Här står jag framför den maskulina affischen. Men det är kvinnorna som kör hem föreställningen, vår internationella operastjärna Kristina Dalayman är också lysande som kungadottern som inte får sin älskade. För han har valt slavinnan (fastän hon egentligen också är kungadottter) Aida och hon följer honom in i döden.
För så ska en klassisk opera vara, känslor, vacker sång, fantastisk orkester och död.

a_blogg_IMG_0022

3. Till sängs i kulturen

… heter en kul och intressant bok som M:s välkända sexrådgivare Malena Ivarson skrivit ihop med Samanda Ekman. Och det handlar förstås om Eros bland kulturens män och kvinnor. På ett roligt och kunnigt sätt får vi veta varför Frida Kahlo förespråkar fri kärlek och att filosofen Jean-Paul Satre bara kunde ha sex med vackra kvinnor, vid sidan om sin fru. De fula kunde inte locka fram hans känslighet. Bokens personer  har ingen som helst känsla av #metoo-problematik.

a_blogg_IMG_0021

4. Stockholm.

Vilken huvudstad. Så vacker. Gick från söder till city med sambon och hans yngsta Rebecca och solen sken och vi alla blev som förälskade i vår stad. Vi gick på Drottninggatan förbi Åhléns och kände att staden inte längre är som förut, passerade Olof Palmes grav där en röd ros låg i snön och lyste, sorgligt men vackert.

 
a_blogg_IMG_0017

5. Valde rätt katt till slut.

Först ville jag ha den söta grå med vita fläcken. Den mörkaste valdes bort, han haltade. Tackochlov sa hans matte Maria att jag skulle tänka om, för den mörke hade det goda glada humöret. Den lille halte blev vårt val. Idag är Caruso en skönhet och bebishaltet är borta.Som han förgyller mitt liv!

a_blogg_IMG_4669

6. Kvinnor som kan äta pizza gillar jag.

Skönhetsdrottningen Gun Novak – Face Stockholm – räds inget som är gott, Och inget verkar fasta på den nätta människan. Orättvist. Matpassion är en av mina lidelser. Men efter en pizza blir det lite mer spartanskt innan det är dags för en pasta. Gun är 75 och berättade passionerat både om nya affärer. Kreativitet har ingen ålder.

a_blogg_IMG_3699

Veckans minus…

…går till den nya diskussionen om kön. Jag säger som AlexanderBard: jag är egalitär, män och kvinnor har samma värde – men vi är olika. Identitetsdiskussionerna som pågår nu är helt förvirrande. Jag vet i alla fall att jag inte är hen. Jag är kvinna.

Kommentera inlägget

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..