Att bli sedd – och se med andras ögon

Den här listan handlar mest om USA. Oundvikligt då jag nyss kommit hem från New York och Washington. Här kommer några minnesmärken och tyckanden.

1. SAS flygvärdinnor

En gång i tiden skulle de vara unga, magra och långa, helst blonda. Idag är de äldre, ofta fortfarande blonda dock med mänskligare former, och så himla trevliga, hjälpsamma och erfarna. Jag älskar dem. De ser mig (jag menar inte att de känner igen mig utan de ser kvinnor, äldre kvinnor).

Här syns Victoria Björklund, Lotta Egeland och Ann-Charlotte Mattsson.

2. Att få möjlighet att se New York med tonåringars ögon

Här är vår grupp på Times Square framför NYPD-bil. Precis som i TV-serie, med New York Polisens initialer. Vi var 11 tonåringar och 8 far- och mormödrar en mamma. Och så förstås vår underbare guide och reseledare Peter Wik. Att ha råd att få göra en sån här resa med sina barnbarn är så tacksamt.

Nöjd grupp får i sig lite frihetshistoria.

3. Frihetsgudinnan med sina fina värden står stadigt, men hur är det med värdena?

USA idag med Trump vid rodret kan de snart inte stava till Liberty och allt som George Washington en gång i tiden satte på pränt. Men statyn är magnifik fortfarande och vi fick lära oss att den en gång, denna gåva från Frankrike, skulle ha stått vid Suezkanalen.

Kan det bli högre? Guiden Peter Wik Felicia och Sixten i den klassiska nackböjen man får i New York. M magasin på barnbarnsresa i staden som aldrig sover.

4. Höjden, skylinen, nackbörjarhusen

Ingenstans i världen finns dess like. Och när tvillingtornen så förfärligt försvann växte nya torn upp. Och på marken finns vi människorna som små myror. 

5. Glamouren

Allt ska vara stort och helst glittra. Vi åkte limo till teatern och tonåringen skrek av lycka. De var rockstjärnor för en halvtimme.Och även di gamle gladde sig. Sen var det tunnelbana och buss igen.

6. Känslorna

Sixtens shoppingglädje.

Felicia på Wall street med kaxiga flickstatyn.

Här är de i överflöd. Diskretion är inte amerikanskt och det är faktiskt ganska skönt med så mycket oförblommerad glädje och synlig sorg. Gripande liten ros på Ground Zero vid fina monument över de döda från 9/11 2001, och glädjehopp och skutt på gatorna över bra shopping.

 

7. Att få vara kopplerska

8 tonåringar får nya kompisar tack vare vår M resa. En glädje att se hur de samsades och hur långt borta mobiltelefonerna var, för nu handlade om IRL och det är faktiskt roligare än att skärmumgås.

8. Humor

Kolla denna bild. Sånt älskar man USA för.

Minus: Infrastrukturen.

Vi blev inblåsta i Washington och det fanns absolut ingen backup. Storm är ju inte direkt något ovanligt förekommande. Men de lär sig aldrig, sa svenska Eva Nyqvist som bott i landet i snart 40 år.

 

Kommentera inlägget

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..