Fuck jämförelse!

Att stå utanför och vilja komma in. Att se de andra leka på skolgården och inte få vara med. Att bli bortvald.

Den där känslan av att stå utanför och se hur det lyser varmt i andras fönster och vilja komma in. Hur många har inte känt det? Skillnaden idag är att fönstret inte sitter i villan, utan i mobilen. Andras liv far förbi sekundsnabbt och lämnar en känsla av avundsjuka. Facebook och Instagram sprider sitt ljus också till alla som inte är inbjudna: Titta på mig, titta på vad vi gör. (Och tji för dig som inte är med!)

Tänker på det när jag lyssnar på Jonas Gardells gripande bok om sin mamma, Till minne av en villkorslös kärlek. När Ingegerd försöker skydda sitt icke-
populära barn Jonas från att förstå att han inte är önskvärd på skolkamraternas kalas, känner jag smärtan hos alla barn som inte får vara med. Sådana som de ”vanliga” inte tycker är som andra. Somliga av barnen kan, som Jonas Gardell, få en ljuvligt skön revansch.

Tänker på det när en människa i min närhet skrollar på skärmen och kollar vad andra har för sig. Jag ser på den ledsna blicken och den talande ryggen att det svider. Folk postar bara bilder på sig själva när livet är på topp, säger jag till henne, och på att det är ögonblick av ett dygn som visas. Innan bilden togs kanske paret grälade, eller hotellet luktade mögel, drinken var ruinerande och man bara längtade bort.

Tänker på det när jag själv upptäcker att inte jag heller är vaccinerad mot kraften i Facebook. Jag får en obehaglig känsla av att inte vara med. Varför är jag inte där? På den stranden, på det kalaset, lyssnar på den talaren, går i det demonstrationståget. Sociala medier får mig ofta att känna att jag inte gör tillräckligt, istället för att bli inspirerad.

– Du lider av FOMO, säger min son. Det betyder Fear of Missing Out, en rädsla för att man missar något när man inte är med.

Tänker på hur det kan kännas när man är ung, osäker och jämför sitt eget liv med andras. Jag är i alla fall 71, hyfsat säker och kan genomskåda andras fasader. Men ändå blir jag berörd.

Tänker på det där eviga jämförandet. Att det alltid är några som är bättre, snyggare och nöjdare. Fuck Cancer! är ett stridsrop, jag skulle vilja lägga till Fuck Jämförelse! Det var lättare i förrgår, före nätet, före floden av bilder, poem, visdomsord, yogarörelser och rätta tankar.

Tänker på att jag faktiskt är en av postarna. Jag vill ju också vara med, och nu kommer min och Lotta Byqvists utmärkta bok Vandra och njut ut, den vill jag göra reklam för. Sociala medier är som gjorda för skryt och reklam.

Tänker på hur barn uppmanas att bygga sitt varumärke, skriva cv:n långa som toarullar, göra Youtubefilmer, skaffa sig en profil. Så skönt att ha fått växa upp utan sådana krav, somligt var faktiskt bättre förr. Men, säger min motpart – tänk vilka enorma möjligheter dagens barn har att få göra ”sin egen grej”, och alltid hittar de några följare, några som är som de.
Det kanske inte alls var bättre förr?

I radioserien App och etikett (P1) där jag är bisittare till sociala medier-gurun Emanuel Karlsten, talar vi inte om nätets skuggsidor. Istället försöker vi hitta en hyfsad regelbok för hur man umgås på nätet. Man ska inte glömma vilken oerhörd möjlighet sociala medier ger, att bryta ensamhet och att ha kontakt med vänner, eller all bra information som delas. Programmet är inte kritiskt, snarare en guide till hur man på bästa sätt umgås. Men för dig som lider av FOMO eller jämförelsesjuka finns det bara ett sätt: Avstå. Förr skrev tidningarna om antalet vinglas som var beroendeframkallande, idag skriver ingen om hur många timmar som gör en vuxen till en Facebookalkis. Men alla ni andra som inte fattar vad jag gnäller om, posta, dela och skrolla på!

2018_16_ame_kronika

Om du har någon yngre tjej i din närhet som behöver stärka sin självkänsla:

Francesca Cavallo, Elena Favilli, Gonattsagor för rebelltjejer 2, en peppbok som kan inspirera till att våga sikta högre.

J K Rowlings Väldigt bra liv. Harry Potterförfattaren om misslyckande och att inte ge upp.

Liv Strömquist, Einsteins nya fru, samlade serier. Roligt, folkbildande, skarpt och uppbyggligt.

 

Kommentera inlägget

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..