Härda inte ut – protestera i stället!

”Att härda ut är alla levande varelsers första plikt”, står det i den utmärkta boken Arv och miljö av norskan Vigdis Hjorth.

2019_3_ame_lista

Motsatsen till att härda ut – att skamlöst få njuta
• 
Som ett mätt lejon på savannen.
• 
Som en 70-plus badnymf (provar den nya baddräkten som finns i M-magasins webbshop).
• Som instängda fötter när de befrias från snöslask och möter värmen.

Framför mig ligger savannen i Östafrika stilla, underskön och samtidigt livsfarlig. Den hoppande thomsongasellen är kanske lejonmat till kvällen, liksom den nyfödda buffel-ungen som slickas ren av sin mamma som fortfarande har navelsträngen hängande ut genom rumpan. Det är tidig morgon i Masai Mara (Kenya) och vi, ett gäng turister i en jeep, beskådar det otämjda och vilda. De uthärdar inte, de bara är. Till dess de dör.

På äldrehemmet sitter moster, 93, och härdar ut. Den vänstra strokedrabbade delen av kroppen vill inte, liksom hennes humör. Väl hemma igen visar jag henne en bild på ett sårigt lejon och hon frågar om någon tar hand om de sjuka djuren. Nej, svarar jag, det finns inget djursjukhus i nationalparkerna, så de dör ganska omedelbart. Hon säger, kanske är det mer barmhärtigt än att hålla liv i oss som bara väntar på Guds rike. Vi som egentligen inte vill härda ut.

När sambon och jag går igenom alla bilder från vår resa och ser hur gamarna slåss om den sista biten kvarlämnad djurkropp tänker jag på byn vid Nungwi på Zanzibar där surfturisterna trängs på stranden och knappt ett stenkast bort bor invånarna i fattigdom, smuts och med för lite mat. De lämnas också åt sitt öde, den starkaste vinner. De andra härdar ut.

Men det finns hopp och det finns ansvarsfulla hotellägare på denna vackra turistö jag älskar att besöka. När resort-resandet kom fick jag lära mig att som turist kolla huruvida det fanns något ansvar för de fattiga som bodde omkring. En resort bygger på att allt som konsumeras ska konsumeras inom resorten, och de lokala försäljarna och restaurangerna går miste om en hel del. På mitt ställe har hotellägarna Gun-Britt och Toni Raguz (Zanzibar Collection) tagit ett stort ansvar för den fattiga grannbyn Bwejuu, med allt från hälsoklinik och skola till att stödja fotbollslaget. De anställda (av vilka flera dessutom kommer just från Bwejuu) är stolta. Här råder inte parollen härda ut, utan snarare förändring.

Lyssnar på en av vintervärdarna i radion som berättar om hur han övergav sin fru och ber i programmet på olika sätt om ursäkt. Hustrun lämnas att härda ut, som en naturlig del av en skilsmässa där partnern lämnar abrupt. Får dålig smak i munnen. Ser filmen The Wife (se den!) av den svenske hyllade regissören Björn Runge, med Glenn Close som frun till en nobelpristagare. Hon fick en Golden Globe som bästa skådespelare 2018. Filmen handlar om ett långt äktenskap och om att härda ut – till dess gränsen är nådd. Lämnar bion starkt berörd.

Härda ut. Uthärda. Ska leda till att människan blir stark. Men också till förspillda år, frustration, längtan som aldrig blir uppfylld, kvinnor som stängs in, förtryck som får passera, sanningar som aldrig blir sagda, falskhet och äktenskapliga fasader.

Mitt möte med savannen handlade inte bara om djur, utan också om möte med massajer, som verkligen har en tuff härda ut-filosofi när det gäller pojkar. De ska härdas till män. De får inte visa smärta, absolut inte en tår, inte ens en ryckning.

– Vad händer om de gråter vid smärta? frågar jag.

– Då är de fega och knuffas ut ur gemenskapen, ingen vill vara med dem. Föräldrarna skäms, svarar den välutbildade massajguiden.

Så när den utomordentliga författaren Vigdis Hjort tycker att det är en mänsklig plikt att härda ut, håller jag inte alls med.

Härda inte ut, skulle jag istället föreslå. Stå inte ut, protestera istället och gör det i tid, innan härda ut blir ett sätt att leva. Det har vi sett alldeles för många exempel på.

  1. Vilken fantastiskt bra text! För det är stor skillnad på att visa hänsyn mot andra och på att härda ut så att livet rinner en förbi.Jag önskar bara att fler vågade ta för sig medan tid är.

Kommentera inlägget

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..