– I mitt barnbarns värld är det redan vinna eller försvinna

Lever vi i ett samhälle som strävar efter perfektion? Ja, jag tror det. Det lite kantstötta, vanliga och inte så framgångsrika får inte plats idag. Alla ska bli bättre. Vi ska förändra oss till en bättre människa, vem det nu är som bestämmer vad som är bättre. Men framför allt ska vi sträva uppåt. Vi ska inte vara nöjda.

Såg den hyllade (med all rätt) serien The Loudest Voice om tv-bolaget Fox News och den iskalla, framgångsrika, cyniska manipulationen av den del av det amerikanska folket som avskyr svaghet, och slogs av att den nya synden är att inte sträva. Att inte vilja bli snyggare, lyckligare, framgångs-rikare, utan att få lov att vara en liten smårund kugge i ett samhällsmaskineri men ändå faktiskt vara nöjd – om sådana skrivs det inga böcker eller görs tv-serier. Det blir för tråkigt. Men nu kanske det är dags. Programmet Den stora älgvandringen med älgar i realtid i tre veckor som bara gick för att komma till rätt mat, blev en oväntad framgång. Slow-tv som blev en snabb succé. Får vi se mer sådant? Eller program om dem som inte vinner och inte gråter och inte ska satsa ännu mer nästa gång. Utan som faktiskt bara är nöjda.

I dagarna fyller ett barnbarn tio år och jag skulle vilja ge henne i present lite minskad ambition. Vi lever numera under stark press där alla ska bli bäst, vilket resulterar både i fantastiska resultat och stor depression för dem som kom efter. Kan hon, tioåringen, ta sikta på att bli lagom bra? Det räcker. Det är i alla fall hälsosammare, för perfektion verkar bara leda till missnöje och lidande. Tänker på Astrid Lindgrens Karlsson på taket, en lagom tjock man i sina bästa år. En inte helt sympatisk kille, men själv mycket nöjd.

Det är dags att bli lite Karlsson. Att få lov att vara en riktig människa och inte en framgångsmaskin (även om Karlsson är en uppdiktad person). Människan är inte perfekt, en bra människa är ofta lite skamfilad, lite filosofiskt lagd och vet att förstå andra värden än de som går att mäta och värderas högst på livets olika topplistor. Idag strävar vi mot perfektion. Då kan det handla om den egna kroppen (ska vara snygg och stark), jobbet (framåt), familjen (lyckad), pengarna (mer än tillräckligt). Det fina svenska ordet lagom står på hold. Jag undrar om min tioåring ens vet vad lagom står för. I hennes värld är det redan vinna eller försvinna. Då vill jag att de ska läsa för att få perspektiv på annat, på de lite sjaskigare delarna som finns hos den vanliga, ickeperfekta människan. För vi är ju sådana också, även om vi gärna tränger bort dessa partier ur vår personlighet och då finns det bot. Boten heter bok! Professorn i bibliotekskunskap Kerstin Rydbeck som vet allt om varför vi går med i bokcirklar förklarar varför vi tar till oss denna livskunskap: via böckerna kan vi se oss själva och tala om det som händer i våra egna liv, utan att tycka att vi lämnar ut oss. Bokcirkeln blir katalysatorn. Författarna våra terapeuter. J.D. Salinger (Räddaren i nöden) skrev en bok som heter Till Esmé, kärleksfullt och solkigt om att vara en kvinna i vardande. Kerstin Rydbeck vill ha bok på recept, ungefär som en gång läkaren Mai-Lis Hellénius började med motion på recept och som blev så bra.

En dag ska jag berätta för min lilla tioåring om min inre smuts. För den finns. Även om hon just nu tror att farmor är en hjältinna. För det har andra sagt.

Som avslut vill jag citera den kanadensiska författaren Margaret Atwood som skrev The Handmaid’s Tale, Tjänarinnans berättelse.

– Gamla människor vet hur det är att vara ung. Unga människor vet inte hur det är att vara gammal.

  1. Tack för ett viktigt artikel. Så sant Amelia. Vi får hoppas, och aktivt bidra, att utvecklingen snabbt vänder och att våra barn och barnbarn får ett bra liv och att de möts där de står och får använda alla sina hundra språk. Och…visst är boken en viktig del, inte minst att vi vuxna läser en bok tillsammans med våra små barn och får en gemensam upplevelse.

Kommentera inlägget

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..