Olika är bra

I dag är det Världsdagen för Downs syndrom och på Fotografiska i Stockholm hade utställningen. Ikoner premiär.

21 personer med Downs syndrom har huvudrollen i den här utställningen där de fick bli stjärnor för en dag. Fotograferade, make up-ade och uppklädda. Resultatet blev underbara fotografier som finns att se på Fotografiska museet i Stockholm.

Här står ballerinan Ida Johansson. Dansös – det var hennes val när hon fick önska vem hon ville vara en vacker skimrande dag i hennes liv.

Mannen bakom Glada Hudik, Pär Johansson och självklart motorn även i det här projektet. Här intervjuas Ica-Jerry Mats Melin, som valt bli en deckare i utställningen. Nu väntar han vara på ett Hollywoodkontrakt.

Även kärleksfilmen Titanic finns med. Drömmar om kärlek och lycka hos människor med Downs syndrom skiljer sig inte från oss “normalstörda”. (Pärs uttryck.)
Här står hela härliga gänget omgiven av sina familjer. Det var sång och snyft och stolthet. Utställningen finns fram till 5 juni.


Var och lyssnade på Monica Lewinsky, ja ni vet vem.
– Jag blev kär i min chef, jag var 22 år. (Chefen var president Bill Clinton.)

I dag 20 år senare bor hon i London och kämpar mot näthat (hon var den första som utsattes för nätets infernalitet och tack vare sin mamma som varje kväll satt på sängkanten tog hon inte sitt liv). I Sverige var hon för att motta nätverket Klara K:s Pingvinpris, ett pris som ges till någon utsatt som behöver pingvinernas sätt att värma en frusen.

Monica höll ett strålande tal. Medan ingen i dag klandrar Bill C för att ha utnyttjat en ung förälskad praktikant, kan Monica inte ens bo i USA. I dag vet hon allt om skam och jobbar mot näthat som hon uppfattar bara blir värre.

Själv fattar jag inte var allt detta hat kommer ifrån. Som ansvarig för media tycker jag att alla som drar nättroll omedelbart skulle stänga av sina kommentarfält.

Pedofiler finns där barn finns, säger Elaine Eksvärd när jag är på hennes lansering. Det är en smärtsam, plågsam läsning om Elaines barndom med en man i hennes närhet som göder barnet med porrfilm och som på nätterna berör henne. Och här talar vi om ett litet barn, ingen tonåring. På bilden får hon en stödkram från Hudiksvallbon Agneta Sjödin.


Två starka damer som vill förändra världen, Eva Röse och Alexandra Pascalidou på frukost med UNICEF.  Önskas: filantroper.

 
Här får Stina Wollter pris för ”2015 års färgstarkaste kvinna” av företaget Gudrun Sjödén. Ovan två som tittade på och där kan vi verkligen snacka om färgstarkt, Zinat Pirzadeh och Claire Wikholm. Här gäller sällan den lilla svarta.

Här är M-magasins färgstarkaste – Birgitta Piper. Lyssna på vår podd Pengarna och Livet, och lär dig bästa 50-plusekonomin. Gå in på vår hemsida och lyssna. Ska vara igång från påsk.
Mera färgstarkt: jag, Kråke Lithander och Monica Gunne på utflykt i Dalaröarkipelagen. Inte så mycket hav, mer bageribesök.

Kvinnor, det är mitt liv, de!

Kommentera inlägget

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..