Robert de Niro på Gotland

Sommartider är alltid Gotlandstider och det är inte svårt få ihop en topplista av sånt som finns på den här vackra Ön. Obs ingen inbördes ordning i mina listor.

1. Djupvik hotell som erbjuder solnedgång av det mer magnifika slaget liksom desserterna. Varje år i alla fall en natt där, därför att hotellfrullen är lika magnifik som att se stora Karlsö i den nedåtgående solens strålar.

Och är det inte Robert de Niro som jag har mittemot mig?

2. Rosorna, blommorna. Sandra, Lucios äldsta kom till Ön och förälskade sig i dikesrenarna med vallmo och blåeld. Köpte ett litet hus nära Romakloster och kände på en gång att här mår hon bra. Så blev det och håller än 2,5 år senare.

3. Kyrkorna. Gotland har ca 100 kyrkor. Den ena mer intressant än den andra. Och vilka träsniderier, altartavlor och predikstolar. Västergarn heter den minsta av alla medeltidskyrkorna och är bedårande.

Och utanför Halla kyrka står de äldsta gravstenarna på parad. Som en installation. Lorentina Hanssons som dog 1931 är en. Om man gillar kyrkor, kolla kartan och se så tätt de står, så är Gotland ett Mekka. Skälet till att de är så många och så välbevarade är att först var det välståndet under medeltiden som byggde, sen var det fattigdomen som gjorde att man inte rev och byggde nytt.

4. Sonfamiljens Bungenäs i ett kalkbrott. Brutalt naturnära inga bilar tillåtna och alla hus superdesignade i trä. Vi äldre bekväma är inte lika kära i det kärva, men beundrar konsekvensen i genomförandet. Farmor har alltid med böcker.

5. Supervackra stenstränder. Konsten i naturen som finns överallt.

Här är Porten mot havet i Bläse.

Nu är det halvtid på Gotland. Nu blir det vila.

Kommentera inlägget

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..