Tänk att spinna en väv av era livshistorier

Hemkommen från två M-resor känner jag mig rik. Rik på kraft, rik på livshistorier, rik på så mycket kvinnoglädje. Amalfikustens bedövande skönhet hjälpte förstås till, liksom solen och italienarnas inkluderande sätt. När vi satt på Caruso-terrassen på det anrika hotellet Excelsior Vittoria i Sorrento och såg Vesuvius och Medelhavet i ett rosa solnedgångssken, gjorde det nästan ont. Kan skönhet värka? Ja faktiskt, men på ett ljuvt sätt.

Jag fick ynnesten att vara med om många kvinnliga läsares berättelser, få glimtar av intressanta, men också smärtsamma år. Önskade att jag hade haft en inspelningsapparat för att samla allt till 1 000 timmars kvinnoliv. Det skulle bli en fantastisk väv av starka steg, spruckna drömmar, lycka, sjukdomar, svek och nya satsningar – igen. Ny partner, ny hund, nytt barnbarn, nytt jobb, nya svenskar och nya vänner. Den mogna attraktiva pionjärpersonen (en M-läsare) förnekar sig inte, nyfikenheten på morgondagen finns kvar, liksom lusten på det goda livet oavsett ålder.

– Australien blir det nog nästa år, sa jag när jag drog M-magasins många kommande resor 2019.

Åtminstone sex händer viftade och sa, då vill vi följa med. Den lång-långa resan i ett trångt flygplan var sekundär, för de ville uppleva den avlägsna kontinenten. Några av händerna tillhörde dem som var närmare 80 än 75.

Jag blev imponerad och tänkte om 70 är det nya 50. Vad är 80 då?

Alla var vi stela i kroppen (utom de tre döttrarna som till min stora glädje följde med sina mammor och sänkte gruppens medelålder) när vi reste oss ur busstolen, men det tog inte många sekunder innan alla travade på som glada russ på grönbete. Alla visste hur viktigt rörelse och motion är och kämpade mot pastabergen på våra tallrikar.

Dessa kvinnor är välinformerade, välskötta och tillräckligt well off (ett amerikanskt ord som betyder att de har råd) att ta hand om sig. Hälsa har blivit en klassmarkör. Allt fler berättar om hur stora skillnaderna har blivit mellan områden med medelhög till hög inkomst och de med låg. Låg inkomst, låg utbildning, blir också sämre hälsa, sämre skola, sämre bostadsområden, och idag är det allt oftare så att om du föds fattig förblir du fattig. Den berömda klassresan har blivit svårare att göra.

Men det går att ta sig ut ur fattigdomsfällan. Åtskilliga är de berättelser som handlar om kvinnor som reser sig och försöker hitta ett bättre liv för sig och sina barn. Alexandra Pascalidou har skrivit en bok, Mammorna, som har gett röst åt kvinnor längst ner i hackordningen. Här är det fattiga kvinnor i Sverige det handlar om. En kuslig påminnelse om att den väv jag ville väva av kvinnlig erfarenhet, jävlaranamma, och förmåga att förbättra sina liv har blivit så mycket tuffare.

Jag lyssnar på mina M-läsare och tänker på att vi var unga under år av framtidshopp och framåtskridande, när välfärden byggde sin plattform. Vi var en del av kvinnorörelsen, vi-kan-vi-vill-vi-törs-kvinnor, och var med och la grundstenarna för kvinnans frigörelse. Vi var den första yrkesarbetande kvinnogenerationen som fick en egen ekonomi. Känner stolthet över att vara en pionjär. Vi hade Pippi som den tidens stora influencer, med frihet, i opposition med konventionen och en hel väska med gullpengar. Idag är det Isabella Löwengrip (Blondinbella). Guldpengar har hon definitivt, bloggen var nyskapande och hon bestämmer tvivelsutan över sitt eget liv.

Men det finns en avgörande skillnad.
Vi hade självklara framtidsutsikter, medan framtiden idag stavas klimat-ångest, osäkerhet på arbetsmarknaden och kroppsperfektion. Det känns rätt skönt att få lov att vara en mappie, och vill man använda sig av all vår erfarenhet så finns vi här.

Till sist: M-magasins läsare på resa är
1. Nyfikna
2. Glada (och alla kvinnorna på bilden i mitten heter faktiskt Ulla!)
3. Många!

2018_15_am_kronika

  1. Så vacker vistelse ni haft i det underbara Sorrento. Så känslosamt och så givande samtal ni haft. Och visst är det så att vi “äldre” har massor av erfarenheter att dela med oss av, oavsett om vi är män eller kvinnor.

Kommentera inlägget

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..