– Vi får se hur jag blir bedömd i kistan

Jag berättade för mina barnbarn om en gång när jag svimmade. Vet ni vad svimma är, frågar jag, och fyraåringen säger till mig: Svimma det är som att dö fast man vaknar, men när man dör vaknar man inte.

Så går vi igenom vilka i familjen som är döda. Döden är för dem bara ett tillstånd när någon inte finns. Det finns inget att sakna, inget att sörja. Att det är ledsamt att någon dör, har de mindre barnbarnen inte riktigt fattat.

– När dör du, farmor, för du är ju gammal? frågar sexåringen. Och då skyndar sig nioåringen att med sin unga vishet säga att man faktiskt kan dö fastän man inte är gammal.

Jag lovar att leva.

Mina somrar är tillfälle för relationsgnuggning eftersom då finns tid. Tid för alla i familjen att stanna upp. Jag har ju semester nästan jämt, men inte de andra. Det är då de lite mer filosofiska frågorna får plats bredvid vändtian, musikquizet och Ticket to Ride-spelet. Annars under året tycker jag vi i familjen mest pratar problemlösning, planering, schemaläggning och om och hur vi ska fira nästa födelsedag. Det vill säga målinriktat och konstruktivt, men knappast filosofiskt.

Men nu kan vi verkligen förlora oss i döden, rymden, kärleken och varför folk är dumma. Barn komplicerar inte till något och efter ett tag tröttnar de och lämnar ämnet utan att förstå magnituden av livets stora frågor och undrar i stället om de kan få glass.

Det är nyttigt att vara med barn under de här minsta åren, innan de blivit upplysta, tuktade och smarta och vet hur man ska svara och vara för att få poäng. Lite så kan jag tycka det är när jag träffar en del gamla. Deras filter har försvunnit och i stället är det omedelbar behovstillfredsställelse som styr tillvaron. Här väntar man inte hövligt på sin tur, här säger man vad man tycker och gör ingen konsekvensanalys. Och de blir också glada av glass.

Min moster, 94, påminner mig om hur putsen och fasaden rämnar och fram tittar bjälklagret, människans grundstomme. Det är faktiskt också ganska kul med den här oförblommerade rättframheten.

Jag har upptäckt att jag är på väg. Mot en större ärlighet. Jag har blivit mer noggrann med min tid, väljer bort sådant som inte intresserar mig och gör allt mindre det som omgivningen förväntar sig. Det finns en fin linje mellan otrevlig egoism och att leva lite mer i enlighet med sina önskningar. Det gäller att hitta den linjen. En del äldre är väldigt egoistiska och vill ha allt på sitt vis, och en sådan människa vill jag verkligen inte bli. Men jag vill lära mig konsten att kunna säga ett ordentligt nej tack utan att alltid tänka på att det kanske sårar. Jag vill ta tillbaka barnet i mig, skära bort lite av andras förväntningar och välja att uppfylla mina egna önskningar. Går det?

För det är som nioåringen sade, man kan dö fast man inte är gammal.

Inte för att jag tror att jag gör det imorgon, men jag upplever ändå att min tid har blivit alltmer dyrbar. Och den tiden vill jag inte slarva bort. Så nu går jag i en ny skola, konsten att åldras på ett trevligt sätt och ändå få lov att göra det jag vill göra.

Min mamma älskade ordet uppoffring … och blev olycklig och upptäckte för sent att hon gjorde det andra ville. Jag är inte som dem. Jag vansläktas.

Amelia, du är så okänslig, sade mamma när hon såg mina livsval.

Ja, vi får se hur jag blir bedömd när kistan är ett faktum. En egoist, eller en person som levde sina drömmar.

  1. Hej, Amelia !
    Alltid intressant att höra dina perspektiv, ibland tycker jag att om man ha förmånen att få åldras och njuta av livet, så börjar vi människor alltmer likna varandra. Själv skall jag om några veckor fira 45 års jubileum med
    mina kurskamrater i Uppsala, de av oss som är kvar. Det värsta är att jag inte förstår att det har gått 45 år – men vi kommer nog att ha rejält försämrats i att sjunga våra sånger som diktades under många hårda laboratorietimmar med diverse explosioner . Lev väl !
    Varma hälsningar Anita ( var med på Argentinaresan)

Kommentera inlägget

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..