Tredje läsaren recenserar

Carola Lind i Öjebyn:

”Vi saknar Ingrid i dag. Åter ett sorgebud. Hennes make har gått bort och så nyligen hennes barnbarn.”
Inom kort kommer var tredje kvinna att bli 90 år eller äldre. Hur kommer deras liv att gestalta sig? Jag hade turen att få läsa och recensera Som vi har skrattat där i bönhuset.
Under åren 1996 till 2010 träffades en grupp äldre kvinnor i bönhuset i Grubbnäsudden – om ni inte är bekanta med det lilla samhället med runt 15 bofasta kan jag upplysa er om att det ligger dryga tre mil utanför Kalix. I bönhuset kom de att diskutera livet och det samhälle de ser förändras. Anteckningar fördes vid tisdagsträffarna och det är dessa som författaren Ann-Katrin Tideström tagit del av och sammanställt. Boken innehåller kvinnornas vardag, sorg och lycka, oro och glädjeämnen, men främst visar den på vikten av social samvaro och att vara del i en gemenskap. Icke att förglömma kaffet med dopp! Syftet är att synliggöra hur det är att vara kvinna, bli äldre och bo i glesbygden. ”Vi samtalar om hur den öppna samvaron i byarna från förr är mer eller mindre borta. Om en rädsla som i stället vuxit fram.”
”Hon är en strålande representant för kvinnliga präster. Hon har allt.”
I en bygd där kvinnoprästmotståndet i en del fall är väldigt stort välkomnar gruppen 2002 det nya prästparet och hoppas att de ska bli kvar i församlingen lång tid. De är kvar än!
Jag läser och hör orden Kalixsävligt i mitt huvud, känner personerna väl – även om de i min närhet har andra namn och kommer från andra platser i den norrbottniska landsbygden. Kvinnorna i boken är på ett vis min mormor, min mammas farmor och flera av andra kvinnor jag växt upp med och i en del fall fortfarande har förmånen att träffa. För mig är detta en vardag som jag är bekant med.

Boken är en bra sammanställning av dessa tisdagsträffar och helt klart läsvärd. Den är ett fint inslag i modern kvinnohistoria. Kvinnorna som säger: ”Int har ja nå å berätt. Mitt liv är då inge märkvärdit.” Myten om den tystlåtna norrbottningen…

LOADING..