En enda svensk premiär i sommar

Jlandet2
Svensk film har tagit en rejäl semester. Den här sommaren är det bara en enda premiär från svensk bioindustri: Jordgubbslandet av Wiktor Eriksson. Nu får vi vänta till sensommaren då det är dags för Superswede om Ronnie Pettersson och Ruben Östlunds prisbelönta The square.
Men vilken tur att att Jordgubbslandet är en så bra film och en film som kan intressera såväl gammal som ung! Det är en Romeo & Julia-historia där Romeo är tonårige Woytek från Polen som kommit till Sverige med sina föräldrar för att tillsammans plocka jordgubbar i Blekinge, ett sådant jobb som svenska tonåringar hade förr om sommarloven. Julia, jämnåriga Annelie, är dottern på jordgubbsgården och Woyteks chef. En omöjlig kärlek i allas ögon utom i ungdomarnas egna. Förutom det fina romantiska dramat, det extraordinära ljuset och inblicken i gästarbetarnas liv så får vi också titta oss själva i ögonen: Vilken typ av jobb erbjuder vi våra europeiska grannar? Kan vi äta jordgubbar med gott samvete? Hur mycket kan vi tänja ut vår girighet för vinster, billiga bär och byggen?
Missa den inte! Det verkar bli gott om fler svala och regniga kvällar då vi kan gå in i biomörkret och se dessa otroligt välgjorda scener från en svensk sommar i Mjällby, där drömmarna växer om ett annat, bättre liv.
Betyg: MMMM
Jlandet1